Hur tar man sig till toppen?

Är helt grön i fråga om klättring i allmänhet, och i alpin miljö i synnerhet. Dock är jag jättenyfiken på detta och undrar nu hur jag ska tänka/gå tillväga för att en dag kunna klättra ett högt berg, kanske ett 8000+

Jag har läst och förstått att det finns en del olika kurser, bl.a. en veckolång kurs i Kebne kaise, men jag antar att man måste ha gått en annan "grundkurs" först.

Vilka kurser har ni gått, och vilka skulle ni rekommendera. Givetvis är både pengar och tid en faktor i det hela, speciellt då jag inte har någon utrustning överhuvudtaget i dagsläget.

Tja, förenklat är min fråga hur ni har förberett er för att kunna bestiga de riktigt höga bergen?

Be careful out there /Joel
 
Ciao,

Beror helt på hur mycket pengar du har..... ;)

Det du behöver är en stor vilja av att gå, gå och gå om du bara känner för att höjden är det intressanta. Man läser ofta hur många har arbetat sig uppåt.

- Några enklare vandringar i svenska fjällen och Kebnekaise.
- Sedan blickar man mot alperna och gör någon enklare topp där såsom Breithorn, Gran Paradiso, Mt. Blanc, etc
- Efter det så slår man sig för bröstet och man siktar in sig mot Elbrus.
- Nu har man plötsligt en känsla av att man är lite av en alpin karaktär och ordnar en bestigning av Aconcagua.
- Här kommer ett litet vägskäl och man kanske gör någon extra topp beroende på hur man känner sig och sedan siktar man in sig på 8000+ m

Själv kom jag till andra delen och insåg inte det stora nöjet i höjden, för det är väldigt mycket plumsande i snö, utan istället den tekniska delen med intressantare vägar uppför berget. Dock så är den vägen en väg utan ände.....

Mitt första råd: Du måste ut och gå i bergen helt enkelt med erfaret folk.

- Christian
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag var precis som du helt novis för några år sedan. Jag gick grund- och fortsättningskurs på klippa samt SKFs alpina klätterkurs inom loppet av ungefär ett år. Det gav mig en vettig grund att stå på sen är det förstås en massa klättring på egen hand med kompisar. Klippa, is o några svängar till Alperna.

Lycka till! Det är hur kul som helst!

Mvh Micke
 
Polarnatt; sa:
Vilka kurser har ni gått, och vilka skulle ni rekommendera.

Gick en kurs i Fiesch i Wallis, på en vecka, o sedan ungefär som Christian skriver ovan. För egen del vandrar jag hellre än klättrar i Himalaya. Man kan lätt vandra själv och göra en massa fina turer. Ska man klättra hamnar man omedelbart i en situation där man måste ha anställda, särskilda tillstånd etc.

Faktum är att för alpinism tycker jag alperna är oslagbara. För egen del gör vi helst vad den alpina eliten skulle kalla "lättare" leder. Vill främst komma ut, njuta av utsikten och ha en härlig dag. Det är få saker som slår en lyckad bestigning.

Per
http://www.lowdin.nu/Treks/Treks.htm
 
Jag söker precis personer som vill hänga med upp på toppar i Kebnekaisemassivet nu i sommar. Jag ska lägga en vecka vid Kebnekaise och sen ska jag gå ner till Sarek för att vandra med mina föräldrar. Blir väl en del toppbestigningar i Sarek också.

Jag har gjort en hel del toppbestigningar, även solo. Vill du testa på toppbestigningar i Sveriges värsta alpina miljö får du gärna hänga på.
 
viktorjonsson; sa:
Jag söker precis personer som vill hänga med upp på toppar i Kebnekaisemassivet nu i sommar. Jag ska lägga en vecka vid Kebnekaise och sen ska jag gå ner till Sarek för att vandra med mina föräldrar. Blir väl en del toppbestigningar i Sarek också.

Jag har gjort en hel del toppbestigningar, även solo. Vill du testa på toppbestigningar i Sveriges värsta alpina miljö får du gärna hänga på.

Tack för erbjudandet! Jag har förvisso redan bestigit Kebnekaise (och Mt Fuji, Japan), men det är alltid roligt med nya friluftsbekantskaper :) Det var trevliga berg att bestiga, men det rör sig egentligen bara om vanliga vandringar i uppförslut. Det jag däremot saknar är kunskap/erfarenhet kring klättring som kräver utrustning som selar, rep osv.

Jag har inte planerat någon fjälltur denna sommar, fast ingenting är omöjligt. Vi kanske hörs av längre fram?

Be careful out there /Joel
 
Som med segling och andra aktiviteter där kunskap bäst fås genom att utöva (kanske gäller det mesta) har vi lärt oss mest genom att ägna tid i bergen, med folk vi litar på, och inte stressa schemat. Att som Per bege sig för lite vandring i Himalya är ett utmärkt sätt att komma igång (även om Pers bravader är långt ifrån nybörjarturer : ) Där kommer du (ni) träffa experter och noviser, folk som kan allt och folk som tror de kan allt. Bergen är som sagt enda stället ni kommer lära er. För att starta behövs inte mycket mer än tält, rygga och en sovpåse. Efter varje resa märker ni fler saker ni behöver och skaffar kunskap för att använda utr.
Vi har lite novismässigt lagt upp en enkel sida som vi hoppas på kommer leda till lite insikt för andra nybörjare när vi har tid att uppdatera lite. Lite info finns dock hur vi gjorde har du här:
http://www.freewebs.com/frontpointer/
 
Tack

för era svar! Jag inser att man måste gå den långa vägen för att nå toppen :)

Någon grundkus i klättring verkar ligga närmast till hands, sedan får man väl vad som blir nästa naturliga steget.

Be careful out there /Joel
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips