Haven - lätt tält för två

Hur kommer det sig att den här stilen återkommer egentligen? Är inte Akto och det stuket på en-stångs-tunneltält att föredra map på "sträck" och att klara vind?

Det är en klart relevant fråga. Det handlar om vikt snarare än vind. Ryggåstält är fortfarande lättast per golvyta (tunnel är lättast per volym). Ryggåstält ger också möjlighet att använda de vandringsstavar som vissa redan bär med sig.

Sen är det på nåt sätt naturligt att detta nya varv av lättviktstält tar ungefär samma evolutionära väg som det förra varvet (60-90-talen?) Många av de lättaste tälten börjar som vidareutvecklingar av enkla presenningar, och vi kan ju redan idag se att även de lätta tälten går samma väg som förra generationens lättviktstält, med fler och fler bågar. Nya material ger lättare vikt.

Om det är stabilitet man är ute efter är Akto-stilen för vek när tältet ska rymma mer än en person. Bågen blir för lång. Annars hade vi sett tvåmans-Akto från Hilleberg för länge sen.

Hade den diskussionen med syskonens barn angående baggy jeans för en del år sen. De hade många idéer om varför det var kanon att ha brallorna nere i knävecken, men inga som jag köpte.

Sen kan man ju fråga sig om det inte är kupoltälten som är baggy jeans - ett omständligt, bökigt, tungt och dyrt sätt att lösa problem som de flesta inte har... ;)

(Men en viss likhet mellan de riktigt fanatiskt gramjagande SU-lättpackarna och fixies-cyklisterna kan helt klart se. Men de flesta lättpackare är nog komfortjägare snarare än gramjägare)
 
Senast ändrad:

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
jag har bara vart med om att tre tält blåst sönder, det har handlat om att både bågar och duk gått sönder. samtliga dessa tält var ur helsports expedtionskollektion och tunneltält, detta var på svalbard under vintertid. Det tältet som pallat med värst vind (och kyla) har varit en lavvu från samma firma. Intuitivt känns det som att lavvun är klart sämre ur vindfångsperspektiv, men det klarade sig galant ändå. I höstas var jag uppe i kebfjällen och hade en lågbudget bisonlavvu som höll upp nog så bra i hyffsad vind, förutom en användarfadäs som vi ordnade in situ.

Vad vill jag ha sagt? Hmm, jo att det finns nog så många parametrar än bara vindfång.
 
.....
Om det är stabilitet man är ute efter är Akto-stilen för vek när tältet ska rymma mer än en person. Bågen blir för lång. Annars hade vi sett tvåmans-Akto från Hilleberg för länge sen.
.....
Det finns ju, i form av Helsports Ringstind II. Vet dock inte hur stabilt det är, jämfört med mitt Ringstind I.

Det finns en uppsättning stela stänger till ett bra ryggåstält som går av tvärt vid viss kraft, och en båge till Aktotypen som böjer sig totalt vid viss kraft. Frågan är var man landar i vikt och grovlek på stänger respektive båge, om de ska paja vid exakt samma kraft? Vi kanske skulle gå ihop ett gäng och hyra en vindmaskin, passa på att testa rubbet;)

Min kåta står där den står, tills alumittstången tvärt knäcks. Undrar vilken som skulle bli tyngst, alumittstången eller en i grafit eller dyliktt med böjförmåga, där de bägge stängmaterialen precis knäcks av samma kraft? Trodde jag skulle få svar på det när Moskoselkåtan experimenterade med en grafitstång. Men de gav upp försöken. En anledning var att den inte skulle gå att reparera i fält om grafitstången knäcktes, splittrades. Så den frågan är också fortfarande obesvarad ;-)

Raskesven
 
Det finns ju, i form av Helsports Ringstind II. Vet dock inte hur stabilt det är, jämfört med mitt Ringstind I

Ja, visst finns det - men inte från de svenska trygghetsnarkomanerna. ;)
Och inte ens Ringstind 2 är ju ett fullbrett tvåmanstält - det är bara 30-40 cm bredare än vad enmansversionen är. Så man har snålat på bredden för att bågen inte ska bli för lång.
Men om man klarar sig utan den där bombsäkerheten så finns till och med en fyrmansvariant - inklusive absid på bägge sidor: Tarptent Hogback.
 
Jag är lite tveksam till "tillräckligt vindsäkert", "blåögd" och "trygghetsnarkomaner" när man snackar om att potentiellt sitta på bar backe uppe i fjällen - om det nu är där man huserar. Jag vet att Martin springer upp och ner i Sarek med minimalistisk utrustning men tält ser jag som både komforthöjande och säkerhet. Man klarar sig ganska säkert i många förhållanden men i fjällen kan man ju ha snö vid midsommar så jag tänker gärna på värsta scenariot. Har haft snö någon gång i september i Jämtlandsfjällen och då är tältet viktigt för att det inte ska bli för grinigt. Där känner jag lite parallell till att packa lätt för att ha det lättare på vandringen. Riskerar man komforten alltför mycket i jakt på kg så kanske det blir en jobbig upplevelse istället. Fast den här diskussionen har ju varit uppe några hundra ggr tidigare :)
 
Det är mycket märkligt att ge råd till alla vanliga fjällvandrare grundade att man själv inte haft dåligt dåligt väder trots att det bevisligen har varit mycket dåligt väder för många andra.
Detta Haven måste vara mycket kallt att ligga i på kalfjället när det blåser.
Klarar det ens 15m/s genomsnittsvind?
Och varför dessa ständiga nedsättande omdömen om de som har en annan uppfattning????????!!!!!
 
Du tolkar mig fel. Tänk att båda dukarna i mitt exempel är spända. Skillnaden är att den ena setupen temporärt kan ge med sig i hårda vindbyar medan den andra är helt stum = tyget får ta större krafter.

Den yta som ett ryggåstält med raka sidor exponerar blir ju aldrig mindre om det inte havererar - eller missförstår jag dig? I teorin låter det ju kanon men jag har svårt att se att tältet i tråden klarar sig bra i riktigt hårda vindar.

I ditt exempel om man förutsätter en fyrkantig duk typ en vindsäck runt två vertikala stänger är belastningen på duken värre om vinden blåser längs med duken än om den blåser tvärs eller snett in mot duken. I de senare fallen är det stängerna som tar mest stryk.

Tält är förstås alltid kompromisser. Flera rätt olika konstruktioner kan vara tillräckligt bra.

Thure
 
Tänk dig en störtloppsport med duk ända ner och styva eller böjliga pinnar. Jag har läst maskinelement så jag kanske kan räkna på exempel om jag får nån vecka på mig. Blir nog nästan för svårt att räkna med vad väven och sömmarna tål när jag tänker efter. Tror dock att map på vikt så är det lättare och tåligare med en konstruktion som ger efter i viss mån mot en helstyv för samma vikt. Jag tänker mig inte duken platt mot marken i exemplet, hur det nu skulle gå till.

Ryggås för "sommarfjäll" och "under trädgränsen" osv. är nog inget som passar mig. Jag kör på med 3,1 kg för Nammatj eller Allak på 2,9 kg för två pers och hund. Blir det en större familj så kanske det blir ett till tält om några år men jag räknar med att de här håller länge. Nu är t.ex. HB väldigt dyra men jämfört med att köpa flera billigare tält så tror jag att det blir Even Steven i långa loppet.

Jag har haft hårt väder flera gånger men bara en natt med storm och sen dess är jag mer ödmjuk inför fjällen även utan snö på backen. Jag sov inte en sekund på hela den natten. Vi såg till att ha allt packat i ryggsäckarna ifall tältet skulle blåsa sönder. I så fall hade allt löst blåst iväg över fjället i kolmörker och spöregn. Det var början av september 2009. Nu fattar jag att tältet klarar mycket mer men det var jag inte så säker på då. Det var samtidigt en sak man kommer att minnas, och tjata om som nu, för resten av livet.

I ditt exempel om man förutsätter en fyrkantig duk typ en vindsäck runt två vertikala stänger är belastningen på duken värre om vinden blåser längs med duken än om den blåser tvärs eller snett in mot duken. I de senare fallen är det stängerna som tar mest stryk.

Tält är förstås alltid kompromisser. Flera rätt olika konstruktioner kan vara tillräckligt bra.

Thure
 
Senast ändrad:
Jag är lite tveksam till "tillräckligt vindsäkert", "blåögd" och "trygghetsnarkomaner" när man snackar om att potentiellt sitta på bar backe uppe i fjällen

Jag är rätt övertygad om att fler tält går sönder på grund av handhavandefel och externa krafter (vass sten, oförsiktig med kniven, snubblande över lina, sprättande glöd etc) än hårt väder.

Av nån anledning är det många som enbart verkar foskuera på att tältet skall tåla så hård vind som möjligt.
 
Jag vill främst att tältet ska klara mycket regn i flera dagar på raken och stoppa för hård vind utan att det blir tråkigt inuti. Jag skulle inte chansa och förstöra t.ex. jakten pga att tältet inte håller måttet. Kan vara tillräckligt grinigt ändå på höstarna, har haft lite otur med vädret två år på raken nu.

Av nån anledning är det många som enbart verkar foskuera på att tältet skall tåla så hård vind som möjligt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips