Handskar på vandring

vindvantar och muddar

Under sommar och tidig höst använder jag muddar/torgvantar i ull. På dessa om det blir kallt förstärker jag med vindvantar alt. Vattentäta. När det är kallare och regnar på fjället hat jag enbart handskarna. Håller borta vinden och därigenom hålls händerna varma. Torkar tumvantar genom att vränga dom aviga. Lars moonsen beskriver detta i "vildmarksboken" och han har viss erfarenhet :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag tycker att kombon fingervantar + vattentäta tumvantar är bäst. När det regnar eller snöar använder jag tumvantarna med eller utan fingervantarna. Den vattentäta modell jag har är i Paclite från Extremeties men de håller inte tätt om det regnar många timmar. Med ett tvådelat system går det dock att torka snabbt. Kanske är den andra typ som nämndes i ett tidigare svar bättre.

// Fredrik
 

avslutad210712

Gäst
Tegeras arbetshandskar av den tunnare modellen. Dock inte deras tunnaste montagehandskar. De senare var väldigt sköna att gå med stavar och även till mindre göromål eftersom de är så tunt skinn. Nackdelen är att de gick sönder rätt fort i sömmarna vid tummen och dessutom blev de blöta och förblev blöta när det började regna.

Så nu kör jag med deras handske som kostar drygt en hundring där tyget på ovansidan är "vattentätt" och sen smörjer jag skinnet med Hestras lädersmorning innan jag drar iväg.

Har nästan alltid med mig ett par riktigt tunna tumhandskar i mextex men de brukar jag aldrig få fram innan jag blött ner fingerhandskarna.
 
Även jag använder arbetshandskar från Tegera. Billiga (under 100 kr) och mycket hög kvalitet. Den modell jag har heter Tegera 294 och har vatten - och vindtätt tyg på ovansidan och vattenavstötande skinn i handen för slitstyrka och bra grepp. Ser heller inte ut som en traditionell arbetshandske utan som vilken sporthandske som helst.

Rekommenderas varmt!
 
Ni som rekommenderar olika typer av skidhandskar hur torkar ni dem. Tycker mina är svåra att få torra när det regnar flera dagar i sträck. Särskilt lillsport coach som har massor med stoppning.


/Botak
 
Ni som rekommenderar olika typer av skidhandskar hur torkar ni dem. Tycker mina är svåra att få torra när det regnar flera dagar i sträck. Särskilt lillsport coach som har massor med stoppning.


/Botak

Nu har jag aldrig torkat skidhandskar, men jag kan tänka mig att jag skulle göra som jag gör med annat: stoppa dom innanför tröjan.
I handskarnas fall skulle jag vränga dom först så klart.
Däremot vet jag inte om det är snabbast att torka innanför understället eller utanför (innanför förstärkningsplagget).
Plaskeblöta plagg som vridits ur (ej byxor eller förstärkningsplagg) torkar på ca 1 timme. Voilá!
 
Jag vill bara göra dig uppmärksam på vrängning. Kan vara väl så jobbigt att vränga blöta handskar i synnerhet med foder.
Har man otur så blir fodret sig aldrig likt igen. Beror naturligtvis på vilket foder man har.
Långsam torkning är det som gäller.
 
Tunna lätta i syntet blåser torr utanpå säcken (uppehåll så klart..) eller i sovsäcken (kanske inte så kul om dom är rejält blöta dock)
Det går bra under sommaren kanske men höst och vinter fungerar det inte lika bra ;-)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén