Guide? hur starta brännare med bensin?

Sopförbränning till förvärmning, förpackningspapper, omslag, torkpappret från förra fikapausen allt detta som är brännbart kan användas för att förvärma köket, samt minska mängden sopor som skall bäras med ut. Ju större yta du kan fördela fotogenet på ju mindre sot blir det när du eldar, fast själv brukar jag mest gas numera. Precis som hos Patic brukar mitt vatten koka när de andra fortfarande pular med åtärder före eldning. Skräpet kan man elda upp när man finner gamla eldstäder och sandig mark.

Go tur
 
Tog aldrig ur pumpen från bränsleflaskan förut men senaste vandringen gjorde jag det mest för att skydda gängorna där man skruvar fast slangen. Måste försöka fixa något skydd på den. Och som sades tidigare så skall man vara medveten om att det kommer ut en dutt med bränsle när man lossar pumpen från flaskan.

Skydda gängorna? Vilka gängor menar du? Där slangen sätts ihop med pumpen? Ah, nu har jag tänkt till. Du menar de utvändiga gängorna i det fästet, de som är "guldfärgade" (på mitt kök). Ja, där har du en poäng. Dom skulle kunna få sig en smäll nu och då. Jag förvarar nästan alltid min/a bränsle flaskor i de öppna skidfickorna/vattenhållarna på sidan av ryggsäcken, och där stöter dom sällan ihop med något.

Morgan
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Vet inte på rak arm vad det är för gänga, men bästa skyddet får de väl om man skruvar på en mutter, eller kanske snarar nån slags nippel.

Annars är förstås en plasthatt lämpligare för den UL-medvetne (om han nu har Omnifuel...).

Om det inte är M-gänga råder jag dig att gå till en rörfirma eller en firma som klämmer ihop hydraulslangar till industrikunder och åkare. De har nog plasthattar som de dela ut gratis. Typ.
 
Ja, inte vet jag. Släpp in lite bensin och värm, släpp in förgasad bränsle innan flammorna dör. Ibland missar jag men då tänder jag i den VÄÄÄÄÄÄÄÄSANDE gasen och det funkar. Rensar munstycket i bland och den inte brinner bra. När jag packar ner flaskan så släpper jag ut övertrycket i flaskan. He ba å kör, men jag har ju ett MSR whispelite.

Gasmuppar! Hur många gasburkar måste jag ha för att det skall motsvara 1,4 liter bensin?
 
Mezzner; sa:
Vet inte på rak arm vad det är för gänga, men bästa skyddet får de väl om man skruvar på en mutter, eller kanske snarar nån slags nippel.

Annars är förstås en plasthatt lämpligare för den UL-medvetne (om han nu har Omnifuel...).

Om det inte är M-gänga råder jag dig att gå till en rörfirma eller en firma som klämmer ihop hydraulslangar till industrikunder och åkare. De har nog plasthattar som de dela ut gratis. Typ.

Bra idè. Du får dagens spara-pengar och utrustningspris! =)

mvh // M
 
Fel ände

Ursäkta avbrottet i debatten men jag tycker nog att denna diskussion, lik de flesta om multifuelkök, till de som funderar på att köpa kök börjar i fel ände.

Vilket kök man ska ha är ju nästan religiöst, men spelar mindre roll om man kan hantera just sin modell. Det som är viktigast är att man är införstådd i att multiköken garanterat kommer att kräva någon form av underhåll inom en ovisst lång framtid. Det kan innebära att man måste demontera köket, byta packningar etc vid en tidpunkt som man inte alltid själv väljer (men troligast när det är mörkt, kallt, blött och du är utsliten). I många inlägg på utsidan om problem med kök kan man ana att problemägaren inte alltid varit beredd på detta. Är man beredd på det så ska kan man gå vidare och köpa sitt kök (modell beroende på trosinriktning).

Vanligaste orsakerna till problem som jag stött på är:
- Ovarsam hantering (vrida spindeln för hårt åt fel håll etc.)
- Skit i anslutningar för bränsleslang (förstörda packningar).
- Ovilja att läsa hela bruksanvisningen - oftast om underhåll glöms bort.
- Pumpproblem (filter, sugslangar och pumpläder).

Multifuelkök är driftsäkra men det beror till en större del på dig än tex de gamla hederliga spritbrännarna och gas gör.

Jag kör mest med fotogen men håller mig till sprit för förvärmning. Sota ner köket med kall fotogen, papper och annat skräp kommer inte på fråga förrän jag inte har något annat val. Det blir väl grisigt annars och jag har en underliggande tro på att rena prylar håller längre än skitiga.

Nu får ni debattera vidare!

/Tommy
 
Rungá; sa:
Gasmuppar! Hur många gasburkar måste jag ha för att det skall motsvara 1,4 liter bensin?
När vi snackar bränsle i de mängderna så är säkert bensin bättre om man räknar "effekt-per-vikt" än vad gas är. Även om bensinköket väger rejält jämfört med ett toppmonterat gaskök (typ 500g mot 80g) så väger och fyller förstås gasflaskorna en hel del.

Men hur gör du av med 1,4L bensin? Har du med en åkgräsklippare till fjälls, eller en egen utombordare för att slippa ro?

Själva brukar vi räkna med en stor gasburk (450g gas) per vecka för två personer. Räcker gott och väl. 1,4L bensin skulle väl motsvara en året-runtförbrukning...
 

avslutad210712

Gäst
1,4 liter bensin är ungefär det som gick för oss två i två veckor under årets vandring. Kollade inte exakt men första flaskan innehöll 0,9 liter och den andra som innehöll 1 liter från början var ungefär halvfull när vi kom hem.
 
Strykarräven; sa:
Men hur gör du av med 1,4L bensin? Har du med en åkgräsklippare till fjälls, eller en egen utombordare för att slippa ro?
Jag bakar glödkaka, alltid färskt bröd :) Sedan kan man ju träffa folk som fått slut på gasolen.
[Ändrat av Rungá 2006-08-17 kl 19:24]
 
Rungá; sa:
.....
Gasmuppar! Hur många gasburkar måste jag ha för att det skall motsvara 1,4 liter bensin?
För riktig matlagning, inte bara vattenuppkok, förbrukar vi, två personer, c.a. 1,2 dl bensin per dygn. 14 dl skulle då räcka c.a. 12 dygn, vilket motsvarar knappt två stora gasburkar.

Raskesven
 
Raskesven; sa:
För riktig matlagning, inte bara vattenuppkok, förbrukar vi, två personer, c.a. 1,2 dl bensin per dygn. 14 dl skulle då räcka c.a. 12 dygn, vilket motsvarar knappt två stora gasburkar.
Går inte bara att räkna rakt av. Beror på vad man har för kök, vindskydd om man bränner i eller utanför tältet. Mej jag har god lust att prova baka med gas :)
 
Rungá; sa:
Raskesven; sa:
För riktig matlagning, inte bara vattenuppkok, förbrukar vi, två personer, c.a. 1,2 dl bensin per dygn. 14 dl skulle då räcka c.a. 12 dygn, vilket motsvarar knappt två stora gasburkar.
Går inte bara att räkna rakt av. Beror på vad man har för kök, vindskydd om man bränner i eller utanför tältet. Mej jag har god lust att prova baka med gas :)
Får väl lägga till "erfarenhetsmässigt" då också.

Du frågade och fick då ett c.a. snitt. Men ok. Med mitt Primus MFS och Tatonkas dragspelsvindskydd förbrukar vi, två personer, i snitt 1,2 dl bensin per dygn under den varma årstiden, så 14 dl bensin täcker c.a. 12 dygn. Med mitt Primus Easyfuel och Tatonkas dragspelsvindskydd förbrukas under den varma årstiden ungefär en stor gastub i veckan, vilket ger knappt 2 stora gastuber på 12 dygn. Blir ungefär samma siffror utan Tatonkas dragspelsvindskydd om vi sitter vindskyddat i kåta, tält, stuga, vindskydd eller vindskyddat i ett stenmoras.

Raskesven
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips