Girjas sameby vinner i högsta domstolen - konsekvenser?

avslutad210712

Gäst
Men till alla Er som gnäller om fisket. Gör som de rika som vill jaga ripa i Norrbottengör. Köp en fastighet i Norrbotten så får Ni jaga ripa på samma villkor som Norrbottningarna får.

Tycker Ni att jag är gnällig? Tja. Tycker jag att Ni är gnälliga. Javisst snåla sörlänningar. Gå ihop 10 st köp en ödefastighet i Norrbotten. Dela på kostnaden. 10-50.000 var så får Ni fiskekort.
 
Jägareförbundet och Sportfiskarna vill vara med när Girjasdomen blir praktik.

Jägareförbundet och Sportfiskarna skriver till regeringen för att få vara med i diskussionerna om framtidens jakt och fiske i området där Girjas sameby har sina marker.


Sportfiskarna skriver på sin webbsida att Sportfiskarna och Jägareförbundet reagerat på att Svenska samernas riksförbund, SSR, enbart vill ha med samiska företrädare när direktiven till en Girjasutredning ska göras.

Utredningens syfte är att få fram hur Girjasdomen, som gav Girjas sameby rätten att förvalta jakt och fiske på statens marker, ska hanteras i praktiken.

SSR har påpekat för landsbygds- och miljöministern att förbundet enbart vill ha med samiska företrädare när direktiven för utredningen ska utformas.

Skriver till ministern
Nu skriver Jägareförbundet och Sportfiskarna också till landsbygds- och miljöministern och påtalar att de vill vara med i diskussionerna.

– För oss är det självklart att alla berörda ska kunna delta i den utredning som ska genomföras. Sportfiskarna och Jägareförbundet är beredda att med sin kompetens och sin lokala förankring på ett konstruktivt sätt bidra till förslag på lösningar som kan nå bred acceptans. Förbunden anser att öppenhet, respekt för olika intressen och en god dialog med bred förankring är avgörande ingredienser för att nå långsiktigt hållbara lösningar, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare, på förbundets webbsida.

Det finns en oro för hur Girjasdomen kommer att påverka både jakt och fiske och rörligt friluftsliv i renskötselområdet.

– En mycket viktig sak att slå fast är att Girjasdomen enbart behandlar Girjas område. Tyvärr märker vi att en del vill applicera slutsatserna i domen på andra renskötselområden. Men så kan man inte göra, eftersom domen bara övervägt de speciella förutsättningar som finns i Girjas, säger Anders Iacobaeus, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet, på Sportfiskarnas webbsida.

Artikeln kopierad från Jaktjournalens webbupplaga.
 
Jag kunde läsa den.
Det var en mycket intressant och lärorik text skriven av initierad person med stor kunskap.

Det här vittnar om att den nutida svenska staten har ett stort politiskt ansvar. Tyvärr så är det en så het potatis att man hos samtliga politiker väljer att ducka och låter ett domstolsväsende hantera frågan som i sin tur konstaterar att frågan borde ligga på politikernas bord.

Kunskap inhämtas aldrig ur en tystnadskultur. Kommer Girjasdomen bli vägledande kommer politikerna slutligen tvingas fram i ljuset. Bäst att ta i den heta potatisen redan nu innan det blir en ren härdsmälta.

Kom det något svar på den insändaren?
 
Liknande trådar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.