Gaskök bred eller smal låga

Det gäller toppmonterade gaskök
Har idag en brännare som är av den bredare modellen, men funderar på att byta ev till en smalare variant
Finns flera fabrikat ex Primus, MSR osv
Har några frågor angående de smala brännarna

- Hur är det att laga mat, när lågan blir så smal under kastrullen (inte bara koka vatten)? Blir det inte ojämn värme?
- Primus skriver på sin sida att den smalare brännaren passar bäst "specialkastruller". Vill behålla mina vanliga kastruller

Ni som har gasköken, med den smalare brännaren, får gärna komma med synpunkter
 
Med smalare menar du vilken modell?

Själv har jag använt primus microntrail under ca 10 år för att i år köpa och pröva ett optimus crux lite som har något bredare brännarhuvud.

Båda dom två fungerar utmärkt att laga mat med, knepet är bara att man måste ha en otroligt svag låga för att inte bränna vid maten...oftast kokar jag upp vattnet, tillsätter det jag ska och låter det sjuda på som sagt väldigt svag låga tills det är klart.

Msr Pocket Rocket skulle jag räkna som smalare modell, kanske mer anpassad för att värma upp vatten, har dock aldrig använt den.
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Primus microntrail som du nämner räknar jag till smal låga

Ok - så man måste köra på svagare värme. Det var som jag misstänkte, då blir det att hålla sig till den bredare modellen
 
Halaj!

Jättebra fråga, som jag tänkt på. Mina funderingar (jag har ingen aning egentligen):
Jag tror att det finns två eftersträvanden som krockar här.

För jämnast uppvärmning av kokkärlsbotten borde brännarringens låga träffa på ca halva bottens radie. Lika långt till centrum som till bottens ytter. Men då smiter mycket värme ut förbi utkanten på kärlet utan att göra nytta.

Detta är inte UL. Det åtgår mer bränsle för given uppvärmning jämfört med om lågan vore mer koncentrerad mot mitten. Vilken ökar risken för fastbränning.

//T
 
Det är också skillnad på mjuk eller hård låga - dusch-munstycksbrännare som blåser på som en svets på liten fläck är definitivt inte rednings och sås-vänliga...

Mjuk låga som sprider ut sig under stora delen grytan i en lugn diffusions-flamma kan fungera väl som lika bra som en större brännarhuvud även om utsläppsdelen inte är så stor i diameter.

Har man brännare med liten men hård låga, så går det kompensera till en del med mer tjockbottnad gryta, helst då kopparskodd på undersidan (vet att det fans sådana husgerådsgrytor på 60 och kanske början av 70-talet) - men det påverkar förstås vikten
 
MSR Pocket rocket 2

Har en MSR Pocket Rocket 2 med Biltemas kokkärl på 0.9/0.5 liter. I princip varje gång när jag lagade mat på min 8-dagarsvandring i juli så brände det fast lite i botten av kokkärlet. Jag är nybörjare gällande gaskök.
Att återgå till Trangiaköket på fjällvandringen finns inte på kartan. Så skönt att kunna laga mat och reglera värmen på ett smidigt sätt. Får öva på det, och röra i grytan. Kan vara knepigt att värma vattnet först, speciellt när man blötlagt den hemtorkade i en annan behållare i ett par timmar under eftermiddagens vandring. Får bli bättre på att reglera värmen på brännaren.
Angående hemtorkad mat... man sparar pengar på att göra det, och det smakar gott. Mer kryddor är det jag tar med mig till kommande torkningar.
 
Bredstrålande lättreglerad brännare alla gånger. Det ökar din frihet att laga den mat du vill och du slipper krångla med nödknep typ "koka upp vatten först". Det sistnämnda förlorar man ju också bränsle på - koktiden förkortas, om man låter allt det torkade stå i vattnet och dra en stund före kokning.

Behåll också dina vanliga kastruller. Värmeväxlargrytor har sina nackdelar, och den extra vikten tjänar man inte in i minskad bränsleåtgång på vandringar av normla längd (1-2 veckor). Se denna tråd. Värmeväxlare ökar också risken för skadliga nivåer av kolmonoxidemissioner, om man måste laga mat i tältabsiden.

Sen står ju inte valet mellan Trangia och en svetslåga; det finns flera lätta bredstrålande brännare, både markstående och toppmonterade.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips