Folktomt och "nära"?

Hej!

Jag hade framemot sensommaren tänkt ta min första tur i den svenska fjällvärlden.
Jag har vandrat en hel del heldagsturer runt om i världen, och en tio-dagars i södra europa, men aldrig begett mig norrut. Nu är det dags!

Jag tänkte i denna första vända ta en veckotur, helst kort sådan så att det finns rum att pausa en/två nätter och bara insupa omgivningen, meditera och kontemplera. Det får gärna vara rätt folktomt, så att jag kan "kontemplera" i fred.

Jag har snubblat över padjelanta-leden som verkar oerhört lockande, men tyvärr lite lång (tio dagars vandring utan pauser). Kan någon av er hjälpa mig att hitta något annat lämpligt område?

Mina kriterier är alltså:

-Hyfsat folktomt
-Någorlunda kort sträckning (kanske i trakterna av 7-8 mil eller så)
-Ska gå att ta sig till/från med allmänna transportmedel
-Ska gå att gå själv (kommer vara ensam)
-Vackert är alltid trevligt, gärna högfjäll eftersom jag inte varit i den miljön förur

Jag är van vid friluftsliv i allmänhet, och kommer ha eget tält med mig, så stugor är irrelevanta, och det behöver inte vara en utstakad led.

Vad finns det för områden som bäst passar in på mina önskemål? Tacksam för svar!

mvh,

Gustaf
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Artfjället i Västerbottens län. Området är vackert men av någon outgrundlig anledning tämligen folktomt. Området saknar markerade leder så man får göra sin egen rutt, så kort eller lång man vill. Det finns heller inga stugor att tillgå.
Man kan börja och sluta vandringen i Strimasund. Alternativt börja i Strimasund och avsluta i Hemavan. Till och från tar man sig med buss.
Precis som Klager rekommenderar jag boken "Okända fjäll" av Tore Abrahamsson.
 
Inte är det så

mycket folk i svenska fjällen om man undantar Kungsleden Abisko- Nikkaluokta och Jämtlandstriangeln, Helags Vålådalen.

Du ville inte göra stugtur men det kan vara bra att ha närhet till stugor om det skulle skita sig fullständigt med väder eller du skulle råka ut för tälthaveri i och med att du går ensam. Ett förslag är att börja i Grövelsjön (tåg till Mora buss därifrån och gå via t ex Svukuriset - Rövollen - Skedbrostugan till Tänndalen och så ev vidare mot Helags.
http://www.svenskaturistforeningen..../Abisko-Kebnekaisefjallen1/Turforslag1/Karta/

Åter med buss från Härjedalen eller tåg från Jämtland.

Thure
 
Som första tur i svenska fjällvärlden tycker jag sträckan Hemavan-Ammarnäs i Vindelfjällen är bra. Vindelfjällen innehåller det mesta och ger en ganska representativ bild över fjällen. Vill du hålla dig till leden går det bra, vill du avvika från leden, vilket ger än mindre folk, finns t.ex alternativet att ta en rundel runt Ammarfjället.

Här är lite info: http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Ny---Vindelfjallen/Turforslag/

Raskesven
 
Stort tack alla för era tips och råd!

Tore Abrahamssons "Okända Fjäll" liksom "Vandra i Vindelfjällen" (tror jag det var) är lånade och läses med stor förtjusning. Likaså Grundstens "Vindelfjällen - på fjälltur".

Jag har bestämt mig för att gå i Artfjället nu (verkar passa in precis på vad jag är ute efter), och då har en annan fundering dykt upp:
Jag hade tänkt vandra i slutet av Augusti/början av September. Har Artfjällets alla blommor blommat ut då? Det känns lite dumt att gå i ett område känt för sin flora, och missa all blomsterprakt?
Eller bör jag hellre gå första halvan av Juli (det vore nämligen också en möjlighet semstermässigt)? Hur ser det ut med mygg och annat då?

mvh,
Gustaf
 
Blommor

har du förstås betydligt mera av i juli. Myggplågan varierar mycket beroende på temperaturen men över trädgränsen brukar myggen vara ett mindre problem.

Thure
 
Jag har besökt Artfjället vid två tillfällen.

18-24 juli: Makalöst med blommor.
22-29 juli: Nästan överblommat.

Det kan alltså se olika ut från år till år. Min slutsats bli att första halvan till drygt mitten av juli är bra blomstertid.

Tore Abrahamsson beskriver (Detta är Vindelfjällen) en fantastisk tur i kapitlet Artfjället runt s 169-175. Tar man den turen i någorlunda vackert väder får man en tur med många överraskande vackra vyer.

Läs också s42, 93, 96, 97, 132 och 134.

HåkanF
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips