Cyclocross eller Hybrid

Hej, ny här på forumet. Funderar på att bli en mer aktiv cyklist än tidigare. Har haft en Cresent sport, dock en aning tung, som jag varit ute och cyklat med en del. Men nu känner jag att vill satsa mer och då behöver jag en aning lättare och roligare cykel. Jag kommer inte att pendla till jobbet med den nya cykeln, utan jag kommer endast att använda den för motion och tävlingar(Ringsjön runt, Vättern runt). Allt för motionen. Vad är att föredra? En hybrid eller en cyclocross. Vill ha en cykel som känns stabil och som man kan köra med året runt. Ingen renodlad racer. Har någon något bra tips på en bra hybrid eller cyclocross. Tänkte spendera max 13000 kronor. Är väldigt sugen på Nishiki, men det kanske finns något bättre och billigare.
Vad är att är att föredra. Handla cykel lokalt eller få den fraktad?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag har kör på en Nishiki Pro SL racehybrid sen två år o har haft den som träningscykel o körde även Vättern runt på den. Fördelen med en racehybrid, tycker jag är, att man kan träna o köra bra fort med den, fast man kan sen montera riktiga skärmar, pakethållare o göra ren pendlings eller cykel-semesterhoj av den.

Cyclocrossen blir för mkt inriktad mot racinghoj, utan att vara det helt o fullt, för min smak. Fast jag funderade på en cyclocross bra länge, jag med.:) Fast för 13 000 finns det hur mycket mums som helst att välja på.

Mvh
 
Nishiki Ultra Pro

Hej!

Har haft samma dilemma för 3-4 år sedan och då köpte ja en Nishiki SL PRO och var hur nöjd som helst med den, pendlat till jobbet och cyklat Vättern rund med den.

I år gick ramen sönder, sprack vid back växel. Jag kontaktade Nishiki fabriken, skickade bilderna på skadan till de och utan ngn tjafs allas bjöd de på en helt ny cykel av samma model utan extra kostand. Då passade ja på att uppgradera mig till en Ultra PRO med skiv bromsar. Nu är jag igen nöjd som bar det med Nishiki cykel.

Med det hela i tanke skulle jag satsat på en Nishiki.
 
Fördelen med en racehybrid, tycker jag är, att man kan träna o köra bra fort med den, fast man kan sen montera riktiga skärmar, pakethållare o göra ren pendlings eller cykel-semesterhoj av den.

Montering/användning av riktiga skärmar och pakethållare är definitivt inte ngt som är begränsat till hybrider.

Det finns tom pendlings/långfärdsinriktade "CXar" som från början har skärmar och pakethållare monterade.

Tex den här, som jag själv har försökt köpa (utan framgång)
gran_turismo_std.jpg

Stor bild: http://www.stevensbikes.se/bilder/Touring/images/gran_turismo_schraeg.jpg

Det är en Stevens Gran Turismo, bra ram, bra utrustn och ffa riktigt bra hjul.
http://www.stevensbikes.de/2009/index.php?bik_id=561&sect&lang=sv_SE&cou=SE

Tyvärr var den för populär, den var slutsåld i min storlek både i Sverige och Tyskland, så jag fick köpa en annan cykel.
Men nu verkar den ha dykt upp igen.
Jag tittade som hastigast in i en cykelaffär i Tumba, http://www.cykelcenter.se/
De hade flera ex inne.

Stevenscykeln, och andra likn cyklar, har en annan stor fördel;
Ett bekvämt styre
Ett styre som medger att man kan variera sin sittställning mellan flera olika bekväma handpositioner, dessa sittställningar medger dessutom olika ryggvinklar och då även olika belastningar på händer, armar, axlar, nacke, rygg och inte minst rumpan.
Med ett rakt styre är man låst till en handposition och en sittställning, det går inte att variera belastningen på kroppen.

I de länder där de traditionella långfärdscyklarna har vuxit fram/utvecklas har cyklar med raka styren alltid funnits.
Ändå har dessa styren ALDRIG varit ett alternativ för vare sig långfärds eller vanliga lvg-cyklar.
 
Hej!



I år gick ramen sönder, sprack vid back växel. Jag kontaktade Nishiki fabriken, skickade bilderna på skadan till de och utan ngn tjafs allas bjöd de på en helt ny cykel av samma model utan extra kostand.

Intressant. Samma suveräna bemötande fick jag, när jag upptäckte en spricka i styrstammen på en Pro SL: Flångans ny cykel av kommande årsmodell helt utan diskussion.

Mvh
 
...
Med ett rakt styre är man låst till en handposition och en sittställning, det går inte att variera belastningen på kroppen.

I de länder där de traditionella långfärdscyklarna har vuxit fram/utvecklas har cyklar med raka styren alltid funnits.
Ändå har dessa styren ALDRIG varit ett alternativ för vare sig långfärds eller vanliga lvg-cyklar.

Instämmer! Jag förstår uppriktigt sagt inte varför cyklar säljs med rakt styre. Det är ju aldrig bra! Ändå är min senaste (vinter-) cykel en hybrid med rakt styre. Jag tittade på CX, men det gick bort pga priset. Klart jag kan sätta på bar-ends, men då har jag ju inte bromsar och växlar där dom ska vara. Alltså: om inte priset är ett problem: cyklo-cross! Jag skulle titta på Focus, men det finns säkert andra modeller med bättre pris/pang.
 
Jag har också funderingar på en cyclocross, men jag skulle gärna vilja få tag på en med skivbromsar. Har hittills hittat två modeller som uppfyller det kravet. Focus Mares Disc och Nishiki Cross Road. Är det någon som har tips på fler modeller?
 
Jag tycker att det är klart stabilare att cykla på vintern med ett rakt styre. Jag cyklade med bockstyre förr, men när jag bytte vintercykel så blev det rakt styre. Inget jag ångrar. Fast det är ju ett avlångt land, så det är ju stor skillnad på vinter å vinter.

Mvh
 
Preferenserna

är olika beträffande styren. Jag föredrar oftast bockstyre men inte när jag cyklar med hunden och inte på min vintercykel där föredrar jag måsvingestyre då detta ger mig bättre kontroll vid halka och vid bromsning / för bromsberedskap.

Hydrauliska skivbromsar är hitintills inte möjliga med integrerade växel och bromsreglage på bockstyre.

Thure
 
Hydrauliska skivbromsar är hitintills inte möjliga med integrerade växel och bromsreglage på bockstyre.
Stämmer inte.
Det finns adaptrar, men de är inte särskilt vanliga

Ett alternativ som många hemmapulare har använt sig av, är att sätta bromshandtag för hydraliska skivbromsar och rakt styre, a la froglegs (kolla på bilderna på Stevens-cykeln ovan för bilder på froglegs handtag)
Dvs uppe på styret intill styrstammen, sedan fäster man vajern från STi-reglagen i dessa handtag.
 
Någon som

testat det Håkan C skriver om?

Jag tycker inte froglegs är svaret på att göra bockstyre användbart vid halka och hundcykling. Jag föredrar ett bredare styre och att ha bromshandtaget långt ut lateralt på styret för bästa styrkontroll, bromskontroll och balanskontroll.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips