Bra trad-klippa för nybörjare (södra Svealand -> norra Götaland)

Som nybörjare på trad på helgutflykt behöver man sällan 1000 leder utspridda på 75 berg över 4 kommuner att leta bland, speciellt inte när föraren verkar omöjlig att få tag på ;)

Jag rekommenderar Tunaberg eller Ågelsjön för er, helt enkelt för möjligheten att få överblick, både över området och över lederna som sådana. Plus avståndet från Uppsala.
 
Tacksam för alla svar. Ringkallen är verkligen ett vackert område! Tyvärr lite kallt just nu men ska ha det i minnet att det är bra trad.

Väderprognosen för nästa helg o Tunaberg verkar tyvärr inte alldeles för lovande (18 mm regn)... Men det kan ju hinna ändra sig.

Har ni några tips på klippor för nybörjar-trad då istället i Norra bohuslän? Eller än mer allmänt om man utökar sökområdet?

Alla vädermodeller kollapsar när man ser längre än tre dagar bort, hävdar brorsan som jobbat på SMHI... Lätt att se Vädersajterna som gud och ställa in resor helt i onödan!

Skulle du trots allt dra till bohuslän i samma ärende rekommenderas brappersberget, rågårsdal och nordens ark! Även galgeberget har fin nybörjartrad liksom finfin klättring för de mer erfarna!

John
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Grönbrinksberget har varit uppe o vänt i tråden, men tänk på det igen.
Det är inom dagtursavstånd från Uppsala (jag har iof åkt över dan till ågelsjön -på vintern!)
Och är 'nedlusat' med fina sprickturer, av allt från lätt till medelsvårt, om ni skulle komma på nåt sätt att sova över, ex.vis vid vårdberget där det finns ett vindskydd, så finns det lätt att göra över en helg, och förmodligen mer. Och skulle det ta slut så fortsätt på vårdberget. Eller Tvärtom.
Kör vårdberget, lätta till medellätta tradturer varje meter. För ett replag tradnybörjare kan det nog ta en dag. Och åk sedan till Grönbrink.

God tur och ha kul!
 
Klätterresor och väderprognoser.

När väderprognosen är osäker och man inte vet ifall man skall åka iväg eller ej så får man avgöra vilket misstag man tycker är allvarligast:

Att tro på bra väder, åka iväg, och att det sedan inte går att klättra pga. regn.

Att tro på dåligt väder, stanna hemma, och sedan i efterhand av andra få höra hur fint det var.
 
Anledningen till min envishet om Tunaberg, är helt enkelt att det (är stort nog för en rätt lång resa, men främst för att det) verkligen går bra att lägga pålitliga säkringar för den som är helt grön när det gäller trad!

Svårighetsgraden i övrigt är ju svårt att säga nåt om, i Tunaberg finns många lätta turer, men det är ju å andra sidan inte ovanligt numera att man först klättrar inne och sedan ute på bult, för att till sist börja lägga kil. Det betyder ju i någon mån, att man snabbare kan ta sig an lite svårare turer även på trad. Jag misstänker dock att en bra inkörsport är att klättra lätt och lägga kil, så att man kan göra sina placeringer i positiner där man står bra, och kan vända och vrida på kilarna ett tag innan man går vidare.
 
Jo, på Häggsta finns flera leder där man endast undantagsvis behöver fundera över det där kluriga med hur kilarna ska sitta! Många placeringar kan man lika gärna hoppa över! :)
 
Jo, på Häggsta finns flera leder där man endast undantagsvis behöver fundera över det där kluriga med hur kilarna ska sitta! Många placeringar kan man lika gärna hoppa över! :)

På många leder i Hässta kan man stå och fundera på varje placering typ 5 minuter eller hur lång tid det behövs. På både Vårdberget och Grönbrink måste man klättra samtidigt med placering av särkingar, även på lättare leder :)
 
Jodå, det är verkligen sant, och det finns även en hel del bra placeringar. Jag har klättrat mycket på Häggsta under mina första år som klättrare.

Men jag kan idag ändå tycka "Hur kunde jag tycka att det HÄR var välsäkrat - som nybörjare??" Nåja, det kanske var en fostrande start.
Helt klart är klättringen i Fituna av mer ihållande karaktär, men Grönbrink är inte så elakt på de lätta lederna tycker jag - även om det inte finns lika många lätta leder där som på Häggsta.

Häggsta är dessutom bättre än sitt rykte!
 
Tack för tipsen som verkar strömma in! :)

Apropå väderprognoserna så har jag tagit upp det för att ha flera alternativa klippor att välja mellan dagarna innan då väderprognoserna blir bättre :) Har klättrat i "strömmande" vatten på klippa förut och var väl inte den mest givande men fostrande var det iaf när gummit inte riktigt bet som vanligt =)
 
På många leder i Hässta kan man stå och fundera på varje placering typ 5 minuter eller hur lång tid det behövs. På både Vårdberget och Grönbrink måste man klättra samtidigt med placering av särkingar, även på lättare leder :)

Intressant poäng. Vad som är en lämplig "nybörjarklippa" för kilklättring har ändrats radikalt i och med inomhusgymens intåg.

När man tittar på de deltagarna på inomhuskurser ser man att de flesta klättrar mellan grad 3+ och 4+ de första gångerna de klättrar. Den goda inlärningsmiljön som erbjuds inomhus gör att de som har atletiska färdigheter snabbt blir bra nog att topprepa runt 6- eller till och med hårdare. De flesta som börjar klättra trad ute klättrar åtminstonde 6- på topprep på färgglada inomhusgrepp redan när de börjar.

För 20 år sedan var de många entusiastiska, erfarna, och kompetenta klättrare som aldrig skulle kunna klättra 6- på topprep på branta inomhusväggar. De kunde däremot klättra 5+ på flacka utohusleder med minimal sannolikhet för förstamansfall (men möjligtvis med vila i någon säkring). De hade lärt sig klättra på flacka klippor med ojämna leder där förstamansfall ofta är en jättedålig idé.

För 20 år sedan ansågs till exempel Rösås vara ett bra nybörjarberg. 3 replängder. Flackt. Många väldigt lätta leder där det är mycket olämpligt att falla. Ett OK nybörjarrack kunde bestå av ett set kil, några hexor, dubbelrep och en handfull långa slingor. Säkra får man göra lite här och där.

Idag känns det säkrare att ta ut "nybörjare" till brantare och lägre klippor där flytten är mycket hårdare, lederna jämnare och brantare, men fallen säkrare och där de kan lägga säkringar överallt så länge de är vältränade.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips