Blöta fötter - farligt eller skönt?

PetNors härligt köttiga skavsår var det länge sen jag stiftade bekantskap med.. som väl är.. När det gäller huvudfrågan så tycker jag att det beror väldigt mycket på förhållandena.. Jag hatar att vara genomblöt om fossingarna, att få russinghud och känna mig kall. Icke desto mindre så kan det, tycker jag, mycket väl fungera med låga skor under vissa förutsättningar. Jag har i dag, som ett led i förberedelser inför höstens turer, gått med en tunn liner och ett par sealskinz i ett par Bestard approach low och det verkar funger bra.. Jag kan t o m ha stegjärn på dessa låga pjuck.. så jag ska använda dem på min keb-vandring i september hade jag tänkt. Men i ett "träskigare" område hade jag nog hellre valt en känga.. Här på utsidan får man dock ofta uppfattningen om att det är bara det enda som funkar, vare sig det är lundhags, kontinentala kängor eller or-skor med sealskinz.. allt funkar nog, bara man är införstådd med vad man har på fossingarna..

Säger David, som är vinberusad och lyssnar på Miles 1963 live-konsert från Monterery-jazzfestival..

:)
 
Få saker passar så bra som en god vinberusning och lite nostalgi. ;)
Vill dock bara poängtera att det inte är mitt köttsår utan (förmodligen) trådstartaren av tråden som jag länkade till.
Jävligt "gött" köttsår är det i alla fall :)
//Peter
 
Jaha, det var inte dina härliga köttsår.. :) Nåja.. min åsikt kvarstår.. låga, mellanhöga, höga pjucks.. det kvarstår vad man väljer..

/D (som numera lyssnar på Orchestra baobab) :)

(Jag gick f ö min "vanliga" rundtur runt örngårdsberget i dag.. såg en massa björnbajs, men pjucksen satt väl)
 
Fast jag har förstås gjort 14 fjällturer också.
Äh det var väl inget. How many roads must a man walk down? Jag lyssnar definitionsmässigt inte på råd från de som gått mindre än 17 fjällturer!


Nä men seriöst, klart jag vet att du är en av de mer erfarna vandrarna på forumet. Problemet (eller, det är ju tur för dig) är att vi går alla våra vandringar med våra egna fötter. Jag har inte heller lätt att få blåsor eller skavsår, får det nästan aldrig på vanlig vandring (ibland på längre löpturer i ovana skor). Men för mig gör fukt hela skillnaden; samma kängor/skor som annars funkar bra börjar skava. Samma gäller faktiskt med lättare promenadskor, märkte det senast i Barcelona när man var tvungen att luffa runt i svettiga kongresskor; när huden mjukats upp och strumporna var fuktiga (man kunde faktiskt märka att det började gnissla i skorna) så kom skavet. Det hela kan bero på att jag har babyhud på fötterna, som inte behöver extra fukt för att mjukas upp (det suger att ha babyhud, man kan nästan inte gå barfota sommartid, trots inbiten träning!)


Så jag antar att bottom line är att hur många mil vi än går, så går vi dem med våra egna fötter. Och somliga går med trasiga skor.


(ska kanske tillägga att jag stoppade mina fötter i ett par Golite för 40 bucks på en outlet igår, men de fick "stryka på foten" [trumsolo] för ett par mer vardagliga skinnskor med cap-toe. Måste ha något att gå på stan med, eftersom det strängt taget inte finns annat än stad häromkring... Men när jag får råd så blir det lite Golite och lite Tarptent!)

/A.
 
Och jag kan ju inte låta bli att kontra med denna högersula, efter 4 timmar blöta, sedan alltför få timmars sömn, och slutligen en dag som började blött och sedan tokade successivt:
 

Bilagor

  • fot.jpg
    fot.jpg
    91.8 KB · Visningar: 1,381
Äsch o tvi, för min del gäller kängor, har ett par Sarek-kängor med träsula, man kan gå hur länge som helst utan att bli trött i fötterna, eller blöt, fuktig.
Det gäller ju att storleken är tilltagen så att man får plats med sockor, flera par. Tårna måste kunna sprida sig i kängan.
Blöta eller fuktiga fötter skulle jag inte acceptera.
Men jag har inte vattenskräck, det finns ju vadarskor för vadning, och då kan det va smärtsamt värkande skönt...
Tro inte att det blir för varmt på sommaren, det blir det inte, skönt kan va att ha ett par lätta tofflor när man kommer fram till övernattningsplatsen.
Men det är ju en smaksak vad man är van vid, det finns nog inget som är bäst jämt för alla aktiviteter....
 

Bilagor

  • PICT0082.jpg
    PICT0082.jpg
    39.6 KB · Visningar: 1,354
Senast ändrad:
Det jag känner mig lite fundersam kring är att vada och samtidigt försöka hålla fötterna torra, om man nu inte råkar ha de blöta sockorna på. Jag har tidigare använt kängor och coverboots vid vad. Mina vattentäta sockor är betydligt lägre än coverbootsen och jag funderade på om man kunde dra åt med ett elastiskt kardborreband etc. Eller ska man ta av det som man försöker hålla torrt under vadet. Är det någon som har något bra tips? Såg inte något om det i artikeln på Fjäderlätt.

Jag vet inte om du har fått svar på den frågan. Det finns väl två metoder:
A. Grundtanken är inte att hålla fötterna torra, utan att se till att det inte gör nåt om de blir blöta. Bara att vada på, alltså.
B. Sätt på dig de vattentäta strumporna (eller plastpåsarna) och dina regnbyxor. Sätt något elastiskt kring anklarna så att det sluter tätt, typ kardborrebandet du nämner. Jörgen körde ju den metoden på sin kurs i Klippiga bergen (möjligen inte för rejäl vadning). "Gaiters, traditional Lap style, 4 g" tror jag att det stod i packlistan :)
http://www.fjaderlatt.se/2008/01/utrustning-fr-kursen-i-klippiga-bergen.html

allt funkar nog, bara man är införstådd med vad man har på fossingarna..
Strykarräven;363175 sa:
jag antar att bottom line är att hur många mil vi än går, så går vi dem med våra egna fötter. Och somliga går med trasiga skor.

Kloka ord - håller med helt.

Man skulle kunna säga att man just därför inte ska tipsa nybörjare att vandra i lågskor, men samtidigt är det nog uppenbart för de flesta av oss att nybörjare som inte känner sina fötter får skavsår och stukningar även i tvåkiloskängor för 3000 kr, så då kan man lika gärna börja vandra i Jörgens "underskötersketofflor" (om förolämpningen ursäktas). Man måste lära känna sina fötter, oavsett vad man har på dem. Som vanligt är det alltså sällan prylarna som är problemet, utan hur vi använder dem.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.