Besviken på Mora

Hej

Jag gillar att vara ute i skogen och tälja, göra grotkrokar och annan utrustning. Köpte en Mora bushcraft forest:

http://www.moraofsweden.se/aventyr/bushcraft-forest?group=prod_prod_grp-s1/60

Jag föll för reklamen, den ligger under äventyr på deras sida och den heter bushcraft. Bland det första jag gjorde med den var att "batonga". Bladet kom på en knast och eggen fick då en "buckla" se bild:





Ska det verkligen vara så att en kniv med ett sånt namn inte klarar en sån uppgift? Jag mailade Mora om saken men fick inget svar alls, riktigt dåligt.

Funderar nu på en ny kniv och har kollat in Craftline HighQ Robust:

http://www.moraofsweden.se/bygg/craftline-highq-robust

den är billig och har ett tjockare blad, finns även modellen Companion Heavy Duty MG, det verkar vara typ samma kniv, bara annat handtag?!:

http://www.moraofsweden.se/aventyr/companion-heavy-duty-mg

Största frågan är dock om det blir någon Mora över huvud taget, så tråkigt när företag inte svarar på mail.
 
Ser inte ut som det lossnat nån bit ut mera böjt sej. Beror nog på att den är rätt mjuk och rätt tunn egg. Hur håller den skärpan. Det är nog inte menat att man batonga med, lite konstigt med långa bladet och en bushcraft.

Seved
 
Ser inte ut som det lossnat nån bit ut mera böjt sej. Beror nog på att den är rätt mjuk och rätt tunn egg. Hur håller den skärpan. Det är nog inte menat att man batonga med, lite konstigt med långa bladet och en bushcraft.

Seved

Jag har ingen koll på hur skärpan håller sig, har inte så mycket erfarenhet att jämföra med. Som du säger så har ingen bit gått av utan bladet är lite böjt.

Det jag gillade med dom andra knivarna är att dom har kolblad och kolblad är det enda jag har lyckats bryna vasst. Har en del övning framför mig :)
 
Jag har ingen koll på hur skärpan håller sig, har inte så mycket erfarenhet att jämföra med. Som du säger så har ingen bit gått av utan bladet är lite böjt.

Det jag gillade med dom andra knivarna är att dom har kolblad och kolblad är det enda jag har lyckats bryna vasst. Har en del övning framför mig :)

Ja hade bladet varit hårdare, hade med all säkerhet lossnat en bit. Vet inte vilket som är bäst. Det är väl lika illa vilket igentligen. Mora härdar inte så hårt har jag för mej. Bara en bit över 50 tror jag.

Ja bryna har defenitivt mycket med övning att göra. Nu är jag ingen expert på å bryna jag använder pasta o lumptrissa, på bänkslipen. Men jag har fått bäst resultat när jag sätter fast brynet i skruvstycket och håller stadigt i kniven.
Sen gäller det att brynet är hårdare än stålet, så keram o diamant brynen är nog bäst.

Seved
 
Bladet ser ut att vara samma som på Mora 2000, och den Mora 2000 jag har har jag klyvt vedträn med genom att dunka med ett annat vedträ på knivryggen utan några problem.
Antingen är det otur eller så har du fått ett måndags exemplar.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Skadan har troligtvis tillkommit när kniven stötte mot en knut som är hårdare än själva ämnet. Sandvik härdar den här kniven till 57-58 HRC. Vinkeln ligger på ca 22 g med en pytteliten microegg. Hade bladet varit hårdare, låt oss säga 60-61 HRC, så hade eggen flisat ur. I det här fallet så avvek eggen i stället. Frågan är vilket som är bäst. Personligen föredrar jag när eggen flisar ur eftersom det begränsar skadeområdet. En avvikning försvagar bladet en bra bit runt omkring själva skadan.

Jag tror inte att det har varit något fel på värmebehandlingen. Sandvik är så hemma på att behandla 12C27 att det är löjligt. De kan göra det i sömnen. De gör dessutom stickprov och om en kniv mot all förmodan inte klarar det så åker hela batchen i bingen. De är mycket petiga på det här området.

Skadan uppstod helt enkelt eftersom den eggvinkel och hårdhet som bladet besitter inte klarade av den hårda knuten samtidigt som man utsatte den för slag. 12C27 är skapligt slagsegt för att vara rostfritt men om man vet med sig att det blir en del klyvande och bankande på bladet så bör man välja kolstål.

Jag är lite osäker om garantin gäller i det här fallet eftersom det hänger på hur MoS ställer sig till det numera så populära sättet att klyva större kubbar genom att banka på bladet med en pinne. Hade jag ägt en knivbutik så hade jag visserligen bytt kniven av goodwill men samtidigt påpekat att diverse handhavande inte täcker garantin. Med andra ord. Nästa gång - inget byte.

För mig är den aktuella kniven mer än jaktkniv är en bushcraftkniv. Den främre delen är ju utformad för att befrämja knivens förmåga att flå vilt.

Lycka till trots allt och håll oss ajour!

~Paul~
 
Japp 12c27 precis som AEB-L är nog bland dom segaste rostfria stålen man kan ha och jag håller med tokigt att döpa den till bushcraft.
Ja självklart är Sandvik bra på 12c27 :) men jag tror inte det där bladet är 57-58 . då skulle inte eggen vika sej. Kan ju även hända att slipfasen blivit överhettad vid slipning.

Seved
 
Japp 12c27 precis som AEB-L är nog bland dom segaste rostfria stålen man kan ha och jag håller med tokigt att döpa den till bushcraft.
Ja självklart är Sandvik bra på 12c27 :) men jag tror inte det där bladet är 57-58 . då skulle inte eggen vika sej. Kan ju även hända att slipfasen blivit överhettad vid slipning.

Seved
Ja, så kan det vara. Felaktig slipning har förstört ett och annat blad. Nu vet jag inte om TS har slipat kniven själv eller om den varit fabriksslipad. Om det är det senare så är risken för att de har tabbat sig ganska liten. Jodå, den ligger allt på 57-58 när den lämnar fabriken.

Som sagt, 12C27 avviker vid dessa grader. Jag har haft en hel hop med knivar som har reagerat på samma sätt. Inte en av dem har flisat ur. Det vill säga om man undantager de gamla knivarna från 50-talet. De härdades avsevärt högre än dagens knivar.

~Paul~
 
Tyvärr verkar detta vara vanligt på dessa knivar, har sett det hända flera av de denna typ av knivar från Mora. har dock använt deras Clipper modeller i kolstål under lång tid och dessa har klarat all misshandel som man kan ge en kniv och de håller bra och är mindre dyra än de i mitt tycke sämre Bushcraft modellerna.
 
Ja, så kan det vara. Felaktig slipning har förstört ett och annat blad. Nu vet jag inte om TS har slipat kniven själv eller om den varit fabriksslipad. Om det är det senare så är risken för att de har tabbat sig ganska liten. Jodå, den ligger allt på 57-58 när den lämnar fabriken.

Som sagt, 12C27 avviker vid dessa grader. Jag har haft en hel hop med knivar som har reagerat på samma sätt. Inte en av dem har flisat ur. Det vill säga om man undantager de gamla knivarna från 50-talet. De härdades avsevärt högre än dagens knivar.

~Paul~

Du får förlåta mej men jag tror inte det bladet är så hårt. :) iaf inte på den fläcken. Konstigare saker har hänt än att ett ohärdat blad smiter igenom.

Seved
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips