Att välja kniv

Har börjat snegla på byta ut min nuvarande fällkniv som jag ganska brutalt använder runt läger elden. För referens är det en Bear Grylls Folding (Sheath) Knife.

Det som den kommer användas till är att dela vedklabbar (Som redan är klyvna av en yxa), feather sticking, tälja korvpinnar m.m. Till matlagning i form av att skära rökt älgkött, falukorv samt öppna olika plastförpackningar. Bonus skulle vara om de fungerade någorlunda till att rensa fisk med. Men detta är inte alls ett krav då jag idag använder en mora 2000 för det. Sedan vill jag gärna kunde tända eld med den med hjälp av tändstål.

Jag har tittat omkring på olika knivar och har än så länge fastnat för 3 stycken.

- Mora Bushcraft Black (http://www.moraofsweden.se/aventyr/bushcraft-black)
- EKA W11 (http://www.casstrom.se/knivar/knivar/eka-knivar/nordic-w11.html?ref_lp=prisjakt)
- Sissipuukko M.07 (http://www.casstrom.se/knivar/knivar/j-p-peltonen/sissipuukko-m07.html)

M.07 är ungefär var jag känner att smärtgränsen i kostnad börjar närma sig, alltså faller fällkniven bort för mig även om det är en bra kniv.

Så frågan är lite alltså vad folk har för erfarenheter om knivar eller andra och om de skulle passa till de ändamålen jag skall använda den till. Även om jag säkert skulle klara mig på Mora kniven skulle det vara lite kul att äga något annorlunda, om det är bättre stål gör ju saken bara bättre.

Tack på förhand.
 
Senast ändrad:

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Hej,
För att tälja så är skandinavisk egg bäst. För att rensa fisk så vill du ha liten buk på kniven. För att spänta tändved så behöver bladet vara längre än vedträt är grovt. Enligt mig så täcks dina behov av en vanlig mora (classic 1, classic 2 eller 511). Om du vill snofsa till det så finns det ju alltid classic 1 original med laminatstål och trärent handtag. Priset är dock högre (275 på skansen,jfr 90,100, 40), samt att ergonomin blir lidande för det flesta med mindre utpräglad spolform på handtaget. Jag vill med detta slå ett slag för de fina bruksknivar vi fortfarande har i Mora. Vi i Sverige borde vara mer stolta över Morakniven som allroundverktyg än vi är.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips