Att välja kniv

Har börjat snegla på byta ut min nuvarande fällkniv som jag ganska brutalt använder runt läger elden. För referens är det en Bear Grylls Folding (Sheath) Knife.

Det som den kommer användas till är att dela vedklabbar (Som redan är klyvna av en yxa), feather sticking, tälja korvpinnar m.m. Till matlagning i form av att skära rökt älgkött, falukorv samt öppna olika plastförpackningar. Bonus skulle vara om de fungerade någorlunda till att rensa fisk med. Men detta är inte alls ett krav då jag idag använder en mora 2000 för det. Sedan vill jag gärna kunde tända eld med den med hjälp av tändstål.

Jag har tittat omkring på olika knivar och har än så länge fastnat för 3 stycken.

- Mora Bushcraft Black (http://www.moraofsweden.se/aventyr/bushcraft-black)
- EKA W11 (http://www.casstrom.se/knivar/knivar/eka-knivar/nordic-w11.html?ref_lp=prisjakt)
- Sissipuukko M.07 (http://www.casstrom.se/knivar/knivar/j-p-peltonen/sissipuukko-m07.html)

M.07 är ungefär var jag känner att smärtgränsen i kostnad börjar närma sig, alltså faller fällkniven bort för mig även om det är en bra kniv.

Så frågan är lite alltså vad folk har för erfarenheter om knivar eller andra och om de skulle passa till de ändamålen jag skall använda den till. Även om jag säkert skulle klara mig på Mora kniven skulle det vara lite kul att äga något annorlunda, om det är bättre stål gör ju saken bara bättre.

Tack på förhand.
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hej,
För att tälja så är skandinavisk egg bäst. För att rensa fisk så vill du ha liten buk på kniven. För att spänta tändved så behöver bladet vara längre än vedträt är grovt. Enligt mig så täcks dina behov av en vanlig mora (classic 1, classic 2 eller 511). Om du vill snofsa till det så finns det ju alltid classic 1 original med laminatstål och trärent handtag. Priset är dock högre (275 på skansen,jfr 90,100, 40), samt att ergonomin blir lidande för det flesta med mindre utpräglad spolform på handtaget. Jag vill med detta slå ett slag för de fina bruksknivar vi fortfarande har i Mora. Vi i Sverige borde vara mer stolta över Morakniven som allroundverktyg än vi är.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips