Mora Bushcraft Survival, ROSTFRI eller KOLSTÅL?

Hej alla friluftsmänniskor!:) Jag är väldigt ny på det här med bushcraft/överlevnad, även ny i detta forum, men ja har verkligen fått upp ögonen för det efter att ha läst lite överlevnadsböcker osv. Jag bor uppe i norrbotten med skogen just utanför dörren och har alltid haft en känsla av att vilja vara där ute, ett med naturen, men då aldrig tagit mig ut.

Man tar all komfort i hemmet för givet känns det som. Många tycker att ja blivit helt galen när ja säger att ja vill ut i skogen och bara försöka överleva på naturens villkor:D Nu har jag kommit en bit på vägen och börjat investera i överlevnadsprylar, börjat med jägarexamen och tagit kontakt med personer som kan lära mig ett och annat.

Har förövrigt hunnit köpa en abisko 75 ryggsäck, sandviks lapplander campingsåg och en "liten skogsyxa" från gränsfors bruks. Är grymt nöjd med allt och är glatt överraskad över hur kul allt blir när man har bra grejer. Tidigare när ja har huggt ved (vi har vedeldat hus), så har ja bara använt en gammal ovass yxa som man fått ta i nå jävulst med, eller ja, ja märkte åtminstone hur mkt mindre ja behöver ta i nu, och då är det ändå med den lilla skogsyxan haha:)

Ojdå. skulle bara fråga snabbt om vilken av dessa knivar jag skulle köpa så berättar ja hela min livshistoria.. Nog om mig

Nu kanske jag är fel och alla svar redan finns i en tråd här någonstans men... hoppas ni har överseende med detta:)

Har kollat runt några dagar på knivar nu, lärt mig lite lätt skillnaden på kolstål och rostfritt, vad som är bra för si och vad som är bra för så, men av någon anledning är det fortfarande lite oklart. Antar att det bara har med brist på erfarenhet att göra? Vet själv hur hopplöst det kan vara när man är bra på något och det är en nybörjare som har svårt att förstå/välja rätt. Man måste ofta bara ge dem bekräftelse att det är på rätt spår, så ge mig bekräftelse eller visa mig vägen tack:D

Bushcraft Survival Black mora (kolstål)
http://www.moraofsweden.se/aventyr/bushcraft-survival-black

Bushcraft Survival Orange (rostfritt)
http://www.moraofsweden.se/aventyr/bushcraft-survival-orange

Jag kommer nog att använda två knivar. först och främst köpa en av dom här till att bygga bivacker, tälja, karva och ha mig med (vilket mora ska vara mkt bra på!), och en ja kan flå fisk och använda till matlagning och diverse. Läste att det kan vara bra att ha två åtskiljda till det. Hittade nån fin rostfri kniv för det som låg på 140kr om ja inte minns helt fel. Det är inte så farligt va?


I detta fall då:

Vad gör ena kniven som den andra har svårt för?

När jag då kommer tälja oftare, är det bättre med kolstålet när den kan bli vassare än det rostfria(?), bara det att den måste underhållas lite oftare (vilket ja inte har något emot att göra)?

Är det enbart att kolstål rostar lättare/snabbare, har det några konsekvenser, eller är det bara för utsidans skull (vilket jag i såna fall skiter i)?

Hoppas jag har varit tydlig och inte kanske skrivit i fel del av forumet eller något annat. Visa mig gärna rätt väg isf:)

-Obaskogen-
 
Hej och välkommen!

Dina känslor för/längtan till naturen är det nog många som kan känna igen här, inget bättre än att vara ute och röra på sig i det fria. Härligt du har så nära till!
Du har skaffat en del bra prylar också :)

Hur som haber. Jag noterade också nyligen att Mora nu släpper rostfria knivar i det tjockare 3.2 mm stålet (jag tror detta är för att jag skrev till dem för ca 1 år sedan och uppmande till detta..haha).
Jag ogillar urtaget för pekfingret i Bushcraftgreppen, det landar mitt i mitt långfinger och är en j*vla pina. Så fort Companiongreppen förses med detta kraftigare rostfria stål så har vi en vinnare.
Jag hade valt rostfritt alla gånger, för enkelhetens skull. Framförallt om man bär med sig en yxa och inte ska banka vettet ur kniven för att spänta ved, då är ju kolstålet lite segare vilket är en fördel. Men jag har försöksvis hamrat duktigt på mina Companions/Craftline i rostfritt 2.5mm stål och aldrig haft sönder dem.
Rostfritt är inga problem at få vasst. Köp dig en Sharpmaker och gör dig en strigel så är saken biff.



Jag tror det finns en och annan här på forumet som kan göra betydligt mer djupgående analyser kring rostfritt/kolstål, och det finns massor skrivet redan om du kikar runt.
 
1. Nu kanske jag är fel och alla svar redan finns i en tråd här någonstans men... hoppas ni har överseende med detta:)

2. Har kollat runt några dagar på knivar nu, lärt mig lite lätt skillnaden på kolstål och rostfritt, vad som är bra för si och vad som är bra för så, men av någon anledning är det fortfarande lite oklart. Antar att det bara har med brist på erfarenhet att göra?

3. bygga bivacker, tälja, karva och ha mig med (vilket mora ska vara mkt bra på!)

4. flå fisk och använda till matlagning och diverse.

5. Vad gör ena kniven som den andra har svårt för?

6. När jag då kommer tälja oftare, är det bättre med kolstålet när den kan bli vassare än det rostfria(?), bara det att den måste underhållas lite oftare (vilket ja inte har något emot att göra)...............Är det enbart att kolstål rostar lättare/snabbare, har det några konsekvenser, eller är det bara för utsidans skull (vilket jag i såna fall skiter i)?
1. Välkommen! En hel del svar hittar du i den långa knivtråden. Dvs ifall du orkar sålla dig igenom den.

2. Det är både brist på erfarenhet och teoretisk kunskap det brister i.

3. Det finns förstås bättre verktyg till att bygga bivacker än en mora. Dock är dessa tyvärr också tyngre.

4. Som du skriver så är det i stort sett omöjligt att kombinera en bra fiskekniv med en bra täljfunktion.

5. Det finns egentligen inget som den ena kan göra som den andra inte kan. Det handlar snarare om specialisering, dvs hur materialet, bladet, greppet och övrig design ser ut. En fiskekniv får självklart gärna vara tillverkad i rostfritt stål medan en täljkniv tjänar på kolstål.

6. Att förklara skillnaden mellan kolstål och rostfritt på några få rader är förstås omöjligt. De stora skillnaderna ligger självklart i förmågan att motstå rost men det finns andra viktiga skillnader dessutom.

Rostfritt är tack vare sina hårda karbider slitstarkare. Det betyder att i samband med fibrösa material håller skärpa avsevärt längre än kolstål. Dvs om hårdheten är den samma och likaså bladgeometrin hos båda knivarna.

Kolstål brukar däremot ge en hållbarare egg, pga en effekt som man kallar för slagseghet. Det betyder helt enkelt att bladet/eggen är stabilare i samband med vridningar och bändningar, samt slag än en rostfri dito. Därför är kolstål bra i samband med täljknivar.

Ett laminerat blad med sidor i rostfritt och själva eggen i kolstål är en favorit bland många som sysslar med trä i olika former. Den så populära Mora Nusnäs är ett exempel på en sådan kniv. Den har en kärna i Uddeholm UHB 2140/Arne och en kappa i rostfritt 420 som samtidigt funkar som barriär mot rost. Elasticiteten i ett sådant blad är högre än hos ett blad i homogent stål. Dvs, du kan böja och bladet och det återkommer trots allt till sin ursprungsform. Ett monoblad gör inte alltid det. Det antingen spricker eller böjs utan att återgå till sin ursprungsform. Man talar om plastisk deformation.

Plastisk deformation kan uppträda också i själva eggen. En kolstålsknivs egg brukar sällan flisa ur. Den snareare viker av/rullar till endera sidan (ibland båda sidorna omväxlande‼). Ett blad i rostfritt kan rulla/vika av men i samband med hårdare stålsorter så flisar det snarare ut, dvs små mikroskopiska (eller större) fragment ramlar ur själva eggen. Det är i korngränserna detta sker, dvs sällan i matrisen som sådan.

Kornen hos en rostfri kniv är sammanslagningar av karbider (s k öar) som kan bestå av kromkarbider, molybdenkarbider eller vanadinkarbider. Dessa är de vanligaste legeringsämnen bland rostfria stålsorter. Påverkan på dessa korngränser är förstås störst där eggen är som tunnast. En egg kan ibland vara så pass tunn att den kommer i submikronnivå (< µ), dvs under tusendelars mm. Olika ståltyper uppvisar olika storlek och fördelning på kornen. Man talar om ett väldistribuerat och litet korn i samband med fina stålsorter.

Så som svar på din fråga och med hänsyn till dina planerade arbetsuppgifter så hade jag valt såhär:

1. Laminatstål
2. Kolstål
3. Rostfritt stål

~Paul~
 
Nusnäs finns och fungerar om än med bara 90 mm blad.
Titta på slöjdknivar.

nyfiken: Vilken moramodell är det ni kallar Nusnäs och som har 90mm blad?
105:ans blad är 79mm, 106:an 82mm och Basic 80mm enl Moras hemsida?

Till TS: Jag skulle som förstaknivar skaffa mig en Hultafors Grovkniv och en Mora 105.
Båda dessa kostar tillsammans mindre än Bushcraftmoran och du kan enkelt tälja eller slipa till dessa knivars handtag så de passar dina händer.

5367048-origpic-6dc36a.jpg


slojdkniv-taljkniv-105-morakniv-erik-frost.jpg
 
Uppenbart har du helt rätt och mina obrukade 90mm får låsas in bättre. 79 mm är fortfarande en fungerande längd till mycket.
go tur
 
nyfiken: Vilken moramodell är det ni kallar Nusnäs och som har 90mm blad?
105:ans blad är 79mm, 106:an 82mm och Basic 80mm enl Moras hemsida?

Till TS: Jag skulle som förstaknivar skaffa mig en Hultafors Grovkniv och en Mora 105.
Båda dessa kostar tillsammans mindre än Bushcraftmoran och du kan enkelt tälja eller slipa till dessa knivars handtag så de passar dina händer.

5367048-origpic-6dc36a.jpg


slojdkniv-taljkniv-105-morakniv-erik-frost.jpg

Hultan använder jag regelbundet. Köps in i massor via jobbet så dom kostar gratis, annars ligger priset på typ 80 spänn. Ingen ultimate survival combat ultra kniv direkt men den fungerar och gör sitt jobb.
 
Värt att tänka på är att Moras modeller med lite tjockare blad är slipade med en helt annan eggvinkel.
Bushcraft black tex har en totalvinkel om 28 grader medan dom klassiska modellerna har 22 graders vinkel. Helt klart ett steg åt fel håll om ni frågar mig.

// Kristoffer
 
Värt att tänka på är att Moras modeller med lite tjockare blad är slipade med en helt annan eggvinkel.
Bushcraft black tex har en totalvinkel om 28 grader medan dom klassiska modellerna har 22 graders vinkel. Helt klart ett steg åt fel håll om ni frågar mig.

// Kristoffer
Benägen att hålla med. Risken är att man bänder upp saker i stället för att skära itu dem.

~Paul~
 
Hultan använder jag regelbundet. Köps in i massor via jobbet så dom kostar gratis, annars ligger priset på typ 80 spänn. Ingen ultimate survival combat ultra kniv direkt men den fungerar och gör sitt jobb.
Hultorna är OK men jag väljer moror trots allt. Föredrar nämligen kolstålet i de svenska knivarna framför de japanska (Uddeholm 20C kontra JIS SK-5). När det gäller rostfritt så är valet svårare eftersom Sandvik 12C27 och AICHI AUS-8 är tämligen jämlika. Hm, kanske väljer jag 12C27 trots allt...

~Paul~
 
Lådöppnaren ock kobenet har andra dimensioner och är segare härdade. Efter att ha sett avbrutna knivar av många modeller och fabrikat är jag benägen att sälla mig till dem som kallar fenomenet klanterier och fel verktyg, oftast beroende på att det tänkts efter för lite innan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
FarmerJoe Mora Bushcraft Forest slida. Utrustning allmänt 2
monokrom Mora Bushcraft Black Utrustning allmänt 74
Kotten Condor Terrassaur kontra Mora Garberg black Utrustning allmänt 5
eyck Mora of Sweden söker utvecklingsingenjör/projekledare Utrustning allmänt 1
elin.m.bjurstrom Mora of Sweden Utrustning allmänt 5
Rasumusu Mora eller Fällkniven? Utrustning allmänt 24
Bark76 Besviken på Mora Utrustning allmänt 32
estetdrägg Frosts/Mora Yxa?!?!? Utrustning allmänt 30
Sten-Olle Var hitta Mora Clipper 860 mg? Utrustning allmänt 15
flanell din favorit kniv under 100:- Utrustning allmänt 41
gro Mora 2010 Utrustning allmänt 68
vicktor Vässa en Mora 2000? Utrustning allmänt 51
sualo mora m.i.k.e. vs mora miki Utrustning allmänt 39
superc0ntra Tangen på en Mora 2000 Utrustning allmänt 8
j_stellan Hur många mora-knivar har du? Utrustning allmänt 39
Cremytos Mora Frost C-223 P Utrustning allmänt 6
stoppenbach Mora 2000 kommer att finnas kvar Utrustning allmänt 35
myggan i tältet Lätta & allround Moraknivar Utrustning allmänt 48
mipert Hur kapar man 5 cm slana med ett snitt med Morakniv? Utrustning allmänt 186
Avslutatmedlemskapx Kydexfodral till Mora 2000 m fl Utrustning allmänt 3
kottar Mora 2000 på Rusta Utrustning allmänt 2
Hattmakaren Bushcraftkniv... Utrustning allmänt 165
Sten-Olle Sökes: Bushcraft knivar! Utrustning allmänt 46
bushcrafter Bushcraft - överlevnad!!! Utrustning allmänt 44
seved1 En Survival Utrustning allmänt 4
seved1 Magnum survival Utrustning allmänt 6
Niak65 Light My Fire Firesteel Survival Knife Utrustning allmänt 16
seved1 En survival till Utrustning allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.