• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Bästa lätta tält (2p) för en blöt natt i skogen?

Jag letar efter ett tält som passar mig som föredrar att vandra i skogen, även vår och höst. Jag behöver alltså inget som tål stormar på fjället, men skulle å andra sidan vilja hitta något som är så torrt som möjligt exempelvis en höstnatt med ihållande regn när tältet måste stå på blöt mossa bland droppande träd.

Övrigt: Kommer oftast vandra och bära själv, men vill kunna ta med en kompis ut i tältet också utan att vi måste sova ihoprullade. Är själv 184 lång. Gillar tält som smälter in i omgivningen färgmässigt. Är inte stenrik. Går inte med vandringsstavar. Kommer inte våga somna om insekterna har fri ingång... :)

Jag har tittat på TarpTentsen Cloudburst och Double Rainbow, men utan att ha sett endera i verkligheten känner jag mig lite osäker: För TarpTent i allmänhet hittar jag blandade omdömen om hur bra tältväven funkar i ösregn.

Double Rainbow ser ju ut på pappret som om det vore det bättre med både rymlighet och anpassning för lite sämre väder, jag gillar dubbla dörrar med små absider och den extra regnskyddsflärpen. Men jag har hittat minst en recension som tycker att det blir både genomregnat och rejält kondensfuktigt i blött men vindstilla väder, och det oroar mig.

Cloudburst har jag inte hittat någon som skriver något riktigt negativt om, men det verkar mindre och vad jag inte lyckas avgöra är om två personer har någonstans att ta vägen med sina packningar om de måste skyddas mot regn. Får det plats inne i tältet?
 
hej
köp världens bästa tält-det gjorde jag-bästa friluftspryl jag nånsin köpt !
warmlite 3R med måsvingar .
http://warmlite.com/products-page/tents

som sagt måsvingar(med tätt knottnät innanför), helt innergolv(slipper småkryp), lätt, antagligen det mest vindtåliga tältet någonsin, lätt att sätta upp, svalt när det är varmt, varmt när det är kallt.......
måsvingarna ger dels en annan naturupplevelse dels minskar kondensen radikalt !

vänligen nils
 
!

Jag måste erkänna att jag inte ens funderat på att "tälta" i hängmatta. Det var ju i alla fall helt klart roligare än att försöka jämföra tusentals tältlösningar... fast nu måste jag väl läsa upp mig på tusentals mattlösningar istället. ;)

Faktiskt inte alls omöjligt att jag skaffar en för ensamvandring, för att prova om jag KAN sova i den, om inte annat. Men jag undrar om jag kan övertyga mina vänner om att dom vill sova i en sån.
 
Tarptent Cloudburst 2

Jag har TT Cloudburst 2 som jag har använt till otaliga turer bla i Pyrenéerna och Alperna. Även har tältet använts i svenska skogar både i Skåne och Norrland. Eftersom tältet är pass så lätt har jag använt det flitigt. Den har även använts vid en cykelsemester på Bornholm i somras.

Ett problem som kan uppstå är att det kan bli kondens och det är ett generellt problem bland enkelväggstält. Men om det blåser lite då brukar det gå bra. Men det beror också på fuktighet och temperaturskillnader på plats.

Det finns två recensioner bla min här på Utsidan: Länk.

En fördel med Double Rainbow är att innerhöjden är ju högre och att man går ut på sidan. Man behöver inte krypa in som i tunneltält som i det här fallet med Cloudburst 2. Bättre utrymme också när man är två. Två ingångar också. Med facit i handen skulle jag köpte Double Rainbow idag. Dessutom har tältkonstruktören Henry Shire förbättrat modellen några gånger.

/J
 
!

Jag måste erkänna att jag inte ens funderat på att "tälta" i hängmatta. Det var ju i alla fall helt klart roligare än att försöka jämföra tusentals tältlösningar... fast nu måste jag väl läsa upp mig på tusentals mattlösningar istället. ;)

Faktiskt inte alls omöjligt att jag skaffar en för ensamvandring, för att prova om jag KAN sova i den, om inte annat. Men jag undrar om jag kan övertyga mina vänner om att dom vill sova i en sån.
DD Hammocks har en svensk återförsäljare, länk finns på deras hemsida.
 
Jag har TT Cloudburst 2 som jag har använt till otaliga turer bla i Pyrenéerna och Alperna. Även har tältet använts i svenska skogar både i Skåne och Norrland. [...]
Tack så mycket, din recension var en av sakerna jag försökt använda till att läsa upp mig på Cloudburst. Den ger mig ändå intrycket att Cloudburst är bra men trevligast att bo i om man kan sätta det så att man får lite vind på tältet? Och så framförallt det där med att två personers ryggsäckar inte får plats i skydd...
Dessutom har tältkonstruktören Henry Shire förbättrat modellen några gånger.
Jag gillar småtillverkargrejen och ständiga uppdateringar av problem men det gör det verkligen SJUKT svårt att avgöra vilken variant av tältet man läser om, om problemen folk tagit upp har ändrats, och om dom har ändrats på ett sätt som faktiskt funkar. Jag önskar att dom åtminstone kunde namnges som datorprogram eller något så att man vet om det är Clouburst 2.0.2 man ser på, eller... ;)
 
DD Hammocks har en svensk återförsäljare, länk finns på deras hemsida.
Jag var inne på HuskyGård, och 1049 spänn för ett kombipaket känns ju verkligen inte fel för mig!

Jag vet inte om jag är generös nog att köpa två bara för att ha som "gästtält" för mina kompisar, men det slog mig att jag har råd att prova en matta och köpa något enklare/mindre markbundet skydd också, så har jag både alternativ att välja på själv och något att låna ut. Det känns väldigt lockande, faktiskt.

Tack så mycket för hjälpen, alla!
 
Double Rainbow

Hej
Har ett DR som jag hittills använt ensam. Fungerar bra när det blåser men kondensen är ett faktum vid vindstilla. Egentligen bara ett litet problem eftersom tältet är så pass rymligt att man inte behöver ta i väggarna när man kliver upp. Skall börja köra med öppna sidor på natten när det är vindstilla så får vi se. Ett bra tält för en ensamvandrare som gärna sprider ut sig.

Jag är dock mycket tveksam till att vara 2 i det, absiderna är så låga att det blir svårt att ha ryggsäcken under tak utan att den fungerar som avledare för ev. kondens (men man kan ju alltid ha ryggsäcken under fötterna). Det finns också risk att fotändan eller huvudändan tar i tältduken när man inte kan ligga på längsta stället i mitten och då lär sovsäcken bli blöt.
 
Jag har 3 hängmattor från DD som jag köpt via HuskyGård.
Den ena av dom heter Travel och har vattentät botten vilket gör att den går att spänna upp på marken om man inte hittar träd som passar eller om man vill sova ute på en öppen plats. Då spänner man bara tarpen ovanför så har man ett myggsäkert och regnsäkert boende. Fördelen med tarpen är att det blir betydligt mindre kondens jämfört med ett tält.

En stor fördel med hängmatta är att det enda du behöver är 2 träd, marken får se ut hur som helst. När man vandrar mycket i skog är det ju betydligt lättare att hitta träd än jämn mark.

En annan fördel är att (åtminstone jag) sover betydligt bättre i hängmatta än i tält. Du behöver aldrig vara orolig för att det råkar vara en sten eller någon ojämnhet i marken där du ska ligga. En hängmatta är alltid lika skön att ligga i.

Angående hängmattor så finns det ju massor att välja på men tyvärr finns de flesta försäljare i USA. Just DD Hammock är en engelsk hängmattetillverkare som turligt nog har en filial i Sverige (HuskyGård).

Köp en och du kommer inte bli besviken!
Vill du ha tips om hur du ska göra är det bara att höra av sig så hjälper jag till med det jag kan.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
pal2 Hur utnyttja stavar bäst för uppspänning av tarp? Lättpackning 4
Prylgalen Mindre säck med bäst bärsystem? Lättpackning 15
Prylgalen Bästa sovsäcken Lättpackning 8
thomalin Bästa kilopris sovsäck? Lättpackning 29
olaab Söker lätt vattenflaska som klarar 90 grader. Lättpackning 26
Keep_walking Hjälp med lätta kängor/skor Lättpackning 14
thureb Bra och lätt liggunderlag? Lättpackning 1
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 19
Magnus H Lätt tält för svenska fjällen Lättpackning 13
vandrafjäll Stor lätt ryggsäck, exped lightning 60 Lättpackning 35
username2 Lätt rygga 30-40 L Lättpackning 4
Ruhl Lätta byxor? Lättpackning 20
Zachie Tre lätta och billiga jackor Lättpackning 0
saraabeiramar Tips för lättare packning Lättpackning 57
xtrem Lätt stativ Tamrac ZipShot TR 404 Lättpackning 1
Tobias.H Lätt tält 1p/2p Lättpackning 22
fuchs Lätt hundvattenskål som är hopfällbar Lättpackning 16
dmchris Mångsidigt och lätt tält? Lättpackning 8
Tobias.H Nybörjare - Söker lätt utrustning Lättpackning 50
makkan77 Lätta kläder för nybörjaren? Lättpackning 23
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
tlundberg Lätt packbar ryggsäck Lättpackning 38
Jörgen Fjaderlatt.se Brooks Range Alaska med lätt packning Lättpackning 12
bredsand Lätt ryggsäck - ram vs ramlös Lättpackning 16
Tordnado Lätt o billig ryggsäck? Lättpackning 21
utesälen Stor lätt ryggsäck? Lättpackning 25
LightDan Lätt syntetisk sovsäck? Lättpackning 15
rottemark Lätta, tunna skor med stabil sula Lättpackning 22
BeatriceK Hjälp mig hitta en lätt lösning för att bära med kameran Lättpackning 44
UnderEnTarp Lätt ryggsäck som tar upp till 15 kg Lättpackning 44
sofiah Lång lätt dunsovsäck Lättpackning 13
Davva2 Lätt cabin bag rygga? Lättpackning 2
Ifki Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck? Lättpackning 9
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
Prankster Bred lätt sovsäck? Lättpackning 14
Crimper Lätta snabbtorkande skor att vandra i Lättpackning 15
VirgilBW Lätta sovsäckar för minusgrader? Lättpackning 22
lokatten En fråga om en lätt sovsäck Lättpackning 29
anna.kristiansson Lättare men lika bra eller bättre? Lättpackning 64
Tordnado lätt ryggsäck Lättpackning 31
camoscio Lätta skor och stegjärn Lättpackning 15
Yezziqa Minsta och lättaste packningen? Lättpackning 20
xblp Lätt handbagage? Lättpackning 14
FruViklund Lätt ryggsäck? Lättpackning 12
wistrom Lätt allroundskaljacka Lättpackning 12
avslutad201208 Mot lättare packning.. inspirationstråd! Lättpackning 35
Kilo Lima 201 tips för att lätta packningen Lättpackning 36
DrChris Lättaste tält/tarp för fjället? Lättpackning 13
Kilo Lima Hur få lättare packning på skogsturer? Lättpackning 55
wistrom Lättaste "riktiga" tältet Lättpackning 58

Liknande trådar

Logga in

Tips!