• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Lätta skor och stegjärn

De senaste åren har jag kunnat planera mina turer så att stegjärn aldrig behövts. Speciellt iår var snöläget ofattbart gott redan vid mitten av juni. Det kanske man inte alltid kan lita på. Nu är ju stegjärn redan det en tung artikel, mina väger 600 gram tror jag, men samtidigt kräver de rätt rejäla skodon, med särskild klack. Mina stegjärnsfasta väger 1600 gram och har inte använts sedan 2005
(en enda dag på en 31 dagar lång tur, och kanske inte ens nödvändigt!). Nu har jag ju de senaste åren kört med lätta kängor i viktsklass 1-1.1 kg och på mina båda senaste turer
(Norge 6 dagar, Västalperna 10 dagar)
hade jag låga trekkingskor, c:a 0.9 kg (Salomon, med Contagrip-sula). En del rekommnderar nu för ren vandring vad som på tyska kallas Grödeln, vilket vad jag förstår är ett slags oledade stegjärn,
som iaf inte kräver stegjärnsklack. Skulle sådana funka ihop även med lättare skor som mina?
 
Ursäkta om svaret blir lite goddag yxskaft, men allt beror ju på vilken terräng du förväntar dig.

Ska du forcera ett isfall eller är det en utmärkt passage över en smal glaciärtunga som i värsta fall kan vara barsmält och hal? Svallis över en väg/stig?

Jag har ett par "riktiga" stegjärn med rembindning som fungerar helt OK med vanliga vandringskängor eller rentav lättare skor. Jag skulle förstås aldrig välja den kombinationen i brant terräng men för ett "lätt" glaciärparti skulle det vara ett alternativ.

Å anda sidan skulle vanliga stadsbroddar göra jobbet i det läget till en betydligt lägre vikt. I nödfall finns det ju ett gammalt husmorstrick (som jag inte provat själv) att dra ett par raggsockar utanpå skorna. Det ska ge mycket bättre fäste än en gummisula.
 
I situation med lutande snöpassager skulle jag välja bort lättviktsskorna. Med ett par kraftigare kängor kan man sparka in steg i vårsnö utan stegjärn, även i ganska brant terräng. Är inte så säker att stegjärn skulle hjälpa där, om skorna är ostabila? Tycker det brukar gå rätt fint att snöklättra utan stegjärn för kortare passager. För övrigt håller jag med Gustav om det är is det är frågan om. Sluttar det inte räcker det ju fint med vanliga skor och broddar. Och styv känga och stegjärn för brantare terräng.
 
Det handlar alltså om vandring med passövergångar på kanske 2500-2800 m ö h,
inte om alpinism. Och det gäller tidiga säsongen, mitten av juni till början av juli.
Fjällen, eller kontinenten i augusti, är inget problem.

VIssa år - t ex förra året - kan det ligga stora mängder snö på passen; den är oftast mjuk och kan ha spår, men på morgonen efter en klar natt kan snön vara så hård att det inte gör att göra märke ens med de grövsta skor - från Pyreneerna 1996 minns jag ett pass där stegjärn var enda chansen om jag inte skulle vänta flera timmar. Här är det sista passet hittills där jag begagnade stegjärn:

http://www.huthyfs.com/pyr2005gal/images/page87.html


Jag tog på järnen alldeles före partiet med synliga spår och är inte säker på att det var nödvändigt. Den övre delen var inte precis trivial men jag bedömde tydligen att en halkning inte skulle få större konsekvenser.

Blank is är ytterst sällan problemet. I somras, den 19/6, gick jag över Augstbordpass, 2900 m ö h,
http://www.huthyfs.com/zisagal/images/page10.html
där isen över stigarna tvingade mig bort från dem, ut i snön och bland stenar, och det gick ju bra.
 
Det handlar alltså om vandring med passövergångar på kanske 2500-2800 m ö h,
inte om alpinism. Och det gäller tidiga säsongen, mitten av juni till början av juli.
Fjällen, eller kontinenten i augusti, är inget problem.
Jo men det är ju förhållandena som är intressanta, inte vad du kallar aktiviteten.

Jag förstår fortfarande inte riktigt vad din fråga är. Om det finns "stegjärn" som fungerar med lättare skor än stegjärnsfasta kängor? Svaret är ja. Allt från broddar mer avsedda för isiga trottoarer till "riktiga" stegjärn som duger att klättra isfall med (fast kanske inte om de sitter på ett par lågskor...) Men det visste du säkert redan.

Om den kombinationen duger för ditt användningsområde?
Kompromisser är alltid kompromisser och vad du än väljer så kommer utrustningen vara för klen för vissa situationer och onödigt tung för andra. Vilka kompromisser som är godtagbara för dig är svårt för någon annan att svara på, men återigen så är detta ju saker du redan vet.

Så vad är din fråga? Tips eller konkreta erfarenheter av lättviktslösningar på stegjärn? Sorry, då kan jag inte hjälpa dig, för när mina stegjärn varit med har jag haft full alpin utrustning och när de inte varit med har jag undvikit situationer där de skulle behövts.
 
I denna tråd talas om "microspikes". Jag har ingen egen erfarenhet av sådana, men joanna verkar ha koll. Värt att överväga?
Microspikes:
http://www.kahtoola.com/microspikes.php
...är nog helt ok i de flesta fall av VANDRING, men jag uttryckte mig lite slarvigt, för detta:
http://www.kahtoola.com/crampons.php
...får nog kallas stegjärn, låt vara i UL-version. Det är dessa jag har, och de har just funkat finfint i kombination med gamla mjuka Jämtkängor under rätt så avancerade förhållanden (snö- och isfyllda, MYCKET branta rännor/passövergångar).
Välj stålvarianten trots den något högre vikten, då kan man vara mindre noga med att ta av dem så snart det blir mer stenigt.


En viktig reflexion efter vad jag just sett i Tatra, där folk som köpt på sig stegjärn, invaggade i en falsk säkerhet, klättrade runt i bergspassen:
Stegjärn (oavsett sort) ersätter inte kunskap och erfarenhet av högalpina vinterförhållanden. Utan dem kan de bli rent farliga, både för bäraren och för andra. Jag såg "tuffingar", som:

- traverserade branta instabila snöhäng med risk att skära av en lavin.
- inte insåg, att under vissa temperatur- och snöförhållanden bär det insparkade steget dig ett visst antal sekunder, varefter det plötsligt kollapsar.
- inte hade med några isyxor, än mindre hade lärt sig den bromsteknik vid fall, som man helst ska ha i ryggmärgen. Värsta varianten hade isyxan som dekoration, fäst i ryggan.

Ändå var de glatt uppe på ställen, där varje felsteg oundvikligen skulle sluta med en flera hundra höjdmeter lång rutsch nerför en stenblandad snöränna. Med eller utan begravning i en liten lavin.
Och garanterat med huvudet före, om man reflexmässigt försöker bromsa med de stegjärnsklädda fötterna.
 
Senast ändrad:
Jag tycker nog att Joannas tips pà UL stegjärn i stâl verkar vara en utmärkt lörsning pà dilemmat vikt vs. säkerhet vid snöiga/isiga passövergàngar. Med dem och en UL isyxa kan kommer du undan med en funktionell lösning under kilot.
 
Denna isyxa frân Camp väger bara 205 gram och verkar funka bra som nödyxa vid typ glaciärvandring etc.

http://sectionhiker.com/camp-corsa-ultralight-ice-axe/
Isyxor är en djungel. Jag är kanske väldigt konservativ, men jag skulle nog inte våga ha med en alu-yxa i Tatra, där den också bör funka på ren vattenis och där man ibland plötsligt slår mot grund snö med sten under. Låg vikt är inte heller självklart till fördel, vad som råkar ligga bra i handen går inte att ge råd om, det är helt personligt (själv råkar jag äga en ärvd, 40 år gammal polsk no-name på knappa halvkilot, som jag inte skulle vilja byta mot något annat i världen).

Ursäkta tjatet, men viktigare än allt detta är att ge sig ut i en brant isig backe med ofarligt slut, och öva upp hur man vid fall vänder sig rätt, får bort de stegjärnsskodda fötterna från snön, och bromsar med yxa, knän och armbågar. Annars kan man lämna yxan (och stegjärnen) hemma.
 
Denna isyxa frân Camp väger bara 205 gram och verkar funka bra som nödyxa vid typ glaciärvandring etc.

http://sectionhiker.com/camp-corsa-ultralight-ice-axe/
Kompisen hade en sådan med aluminium, yxan gick av när han testade den i hård snö.

Jag har klättrat en del med denna: http://www.telemark-pyrenees.com/en/petzlsnowracer-p-149.html billig och lätt. Den sätter sig förstås inte i is lika enkelt som mina tekniska och är jobbig om det handlar om lång klättring. Jag har använt den på flera turer med kanske max 2-300m 45-50 grader snö/is. Men passar egentligen bäst som glaciäryxa och kortare snöpassager tycker jag.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Keep_walking Hjälp med lätta kängor/skor Lättpackning 14
rottemark Lätta, tunna skor med stabil sula Lättpackning 22
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
Crimper Lätta snabbtorkande skor att vandra i Lättpackning 15
Jallur Lätta skor? Lättpackning 20
Avslut090305 Lätta snabbtorkande skor? Lättpackning 14
olaab Söker lätt vattenflaska som klarar 90 grader. Lättpackning 26
thureb Bra och lätt liggunderlag? Lättpackning 1
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 19
Magnus H Lätt tält för svenska fjällen Lättpackning 13
vandrafjäll Stor lätt ryggsäck, exped lightning 60 Lättpackning 35
username2 Lätt rygga 30-40 L Lättpackning 4
Ruhl Lätta byxor? Lättpackning 20
Zachie Tre lätta och billiga jackor Lättpackning 0
saraabeiramar Tips för lättare packning Lättpackning 57
xtrem Lätt stativ Tamrac ZipShot TR 404 Lättpackning 1
Tobias.H Lätt tält 1p/2p Lättpackning 22
fuchs Lätt hundvattenskål som är hopfällbar Lättpackning 16
dmchris Mångsidigt och lätt tält? Lättpackning 8
Tobias.H Nybörjare - Söker lätt utrustning Lättpackning 50
makkan77 Lätta kläder för nybörjaren? Lättpackning 23
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
tlundberg Lätt packbar ryggsäck Lättpackning 38
Jörgen Fjaderlatt.se Brooks Range Alaska med lätt packning Lättpackning 12
bredsand Lätt ryggsäck - ram vs ramlös Lättpackning 16
Tordnado Lätt o billig ryggsäck? Lättpackning 21
utesälen Stor lätt ryggsäck? Lättpackning 25
LightDan Lätt syntetisk sovsäck? Lättpackning 15
BeatriceK Hjälp mig hitta en lätt lösning för att bära med kameran Lättpackning 44
UnderEnTarp Lätt ryggsäck som tar upp till 15 kg Lättpackning 44
sofiah Lång lätt dunsovsäck Lättpackning 13
Davva2 Lätt cabin bag rygga? Lättpackning 2
Ifki Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck? Lättpackning 9
Prankster Bred lätt sovsäck? Lättpackning 14
VirgilBW Lätta sovsäckar för minusgrader? Lättpackning 22
lokatten En fråga om en lätt sovsäck Lättpackning 29
anna.kristiansson Lättare men lika bra eller bättre? Lättpackning 64
Tordnado lätt ryggsäck Lättpackning 31
Yezziqa Minsta och lättaste packningen? Lättpackning 20
xblp Lätt handbagage? Lättpackning 14
FruViklund Lätt ryggsäck? Lättpackning 12
wistrom Lätt allroundskaljacka Lättpackning 12
avslutad201208 Mot lättare packning.. inspirationstråd! Lättpackning 35
Kilo Lima 201 tips för att lätta packningen Lättpackning 36
DrChris Lättaste tält/tarp för fjället? Lättpackning 13
Kilo Lima Hur få lättare packning på skogsturer? Lättpackning 55
wistrom Lättaste "riktiga" tältet Lättpackning 58
wistrom göra ryggsäck lättare? Lättpackning 7
wistrom Köpa lätta grejer i usa? Lättpackning 8
lleberg Lätt och billigt kök, från dealextreme.. vågar man? Lättpackning 22

Liknande trådar

Logga in

Tips!