Lätta, tunna skor med stabil sula

Jag har läst Jörgens båda svenska böcker (http://www.fjaderlatt.se/p/our-books.html) för några år sedan, och sedan dess anammat många av hans idéer. Något som jag ännu inte lyckats med är skorna. Då jag började vanda köpte jag ett par rejäla Meindl-kängor för dyra pengar. På de vandringar jag använt dem har jag hela tiden känt att de är lite klumpiga, och jag tycker att Jörgens råd låter lockande även här. För ett par år sedan köpte jag ett par låga Salomon-skor som jag använt på några vandringar. De är sköna och har stabil sula, men problemet är att de är alldeles för tjockt vadderade. Det tar alltså väldigt lång tid för dem att torka.

Min fråga inför säsongs vandringar är alltså var man hittar den typ av skor som nämns i fjäderlätt-böckerna? Det ska alltså vara låga skor med en stabil sula, och med en överdel som släpper igenom det mesta åt båda hållen. Sandaler känns lite väl extremt och exponerat för att vara aktuellt.
 
Det är vanligt att man använder vattensportskor, typ Salomon techamphibian eller Merrel Waterpro. Finns i många modeller. Jag har Salomon varianten, gått både i regn, snö och lera med dem utan problem. Jag är dock missnöjd med spännet som håller hälkappan, som glider upp hela tiden. Tror att Jörgen också använder någon Salomonvariant.
 
Sådär ja, tackar! Det ser ju ut att vara precis vad jag har tänkt mig, och jag vill minnas att Jörgen skriver om just skor för vattensporter.

Var det problem med spännet på dina skor redan då de var nya?
 
Kan även jag rekomendera Techamfibian. Är inne på mitt tredje par av sådana och håller med om att hälspännet på de äldre modellerna släppte spänningen efter ett tag. Jag har nu fjolårets modell och de verkar faktiskt vara lite bättre på den punkten.
Tyvärr kan de vara lite svåra att hitta nuförtiden. Förr hade Stadium skorna, men de har slutat med det. Jag hittade till slut mina på Hansons i Åre...
/S.
 
Sådär ja, tackar! Det ser ju ut att vara precis vad jag har tänkt mig, och jag vill minnas att Jörgen skriver om just skor för vattensporter.

Var det problem med spännet på dina skor redan då de var nya?
Japp, det glider upp efter ett tag så man måste spänna om det hela tiden. Rätt fort faktiskt.

I övrigt sköna skor, bra skydd för tårna vilket är viktigt.

Nästa gång så blir det skor med fast häl, typ Merrel Waterpro Trek eller någon Inov-8 modell.

Har väldigt bra erfarenheter med Inov-8, förutom att de lättaste orienteringsskorna slits fort.

Har funderat på Terroc 330, ser ut att passa mina behov http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/footwear-c78/footwear-c159/terroc-330-p669
 
Jag har gått eng hel del med både Salomons och Merrells tildigare nämnda modeller. Hälkappan på Salomon är inte bra på så sätt att spännet släpper och det på alla årsmodeller jag provat. Går numera med lös hälkappa, vilket fungerar förvånansvärt bra. Merrell skor är skönare på foten men också mycket klenare för nötning. Har gått en säsong i dessa och de är i stort sett slutkörda. Salomons är hårdare i materialet och håller därmed bättre men blir då inte lika komfortabla.

För kommande vandringar gör jag en kompromiss och går i ett par Ecco Biom Hike (yakläder). Visst, man kan inte bara trampa på över bäckar och genom vattendrag på samma sätt som med vattenskor utan det kräver en damask eller liknande, dock väldigt skönt att hålla sig torr om fötterna utan att behöva bära runt på kängor vägandes bly. Har ingen vikt på dom men kan ligga runt halvkilot per styck, kanske något mer. Fantastiskt komfortabla och ger med sin ganska tunna sula bra markkänsla. Skönaste kängan hittills.
 
Japp, det glider upp efter ett tag så man måste spänna om det hela tiden. Rätt fort faktiskt.

I övrigt sköna skor, bra skydd för tårna vilket är viktigt.

Nästa gång så blir det skor med fast häl, typ Merrel Waterpro Trek eller någon Inov-8 modell.

Har väldigt bra erfarenheter med Inov-8, förutom att de lättaste orienteringsskorna slits fort.

Har funderat på Terroc 330, ser ut att passa mina behov http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/footwear-c78/footwear-c159/terroc-330-p669
Ja, jag tyckte själv efter en första anblick att Merrel Waterpro ser mer ut att vara en "riktig" sko i och med den fasta hälen. Tråkigt att Crimper säger att de nöts ut så fort bara... Kan kanske vara värt att testa ändå. Är det någon särskild Inov8-modell du tänkt dig? Hittade en massa att välja bland här: http://www.footway.se/skor?kb=1&gclid=CN_a7KCWpbgCFcZ2cAodU0IAvQ#!/inov8

Det är ju lite svårt att avgöra på bild egentligen, men jag tycker inte att någon av de skorna eller Terroc 330 ser ut att vara fullt så luftiga som Salomon- och Merrel-skorna (och därmed inte torkar lika snabbt). Kommentarer kring det?
 
Hur viktigt är det egentligen att ha styv sula? Det poppar ju upp nya minimalist märken hit och dit. Tänker mig att Vivobarefoot Breatho Trail eller Neo Trail skulle funka kanon. De passar ju in på lätta och snabbtorkande, dock väldigt ostyv sula. Bra grepp.
 
Hur viktigt är det egentligen att ha styv sula? Det poppar ju upp nya minimalist märken hit och dit. Tänker mig att Vivobarefoot Breatho Trail eller Neo Trail skulle funka kanon. De passar ju in på lätta och snabbtorkande, dock väldigt ostyv sula. Bra grepp.
Jag vet inte eftersom jag inte testat, men rent spontant skulle jag tycka att det känns som en värd sak att satsa på ändå. Jag vill minnas att när Jörgen i sin bok argumenterar för att överge kängor och satsa på lätta skor hänvisar till någon studie som kommit fram till att det är styvheten i sulan snarare än stödet kring ankeln som är det viktiga för att undvika stukningar. Eftersom jag inte har tillgång till boken kan jag dock inte svära på det.
 
Strumpor

Jag tänker mig också att för att det ska fungera att vandra fötterna torra på något sånär kort tid behöver man även väldigt tunna strumpor. Eftersom jag aldrig ägt något så tunt tänkte jag fråga er som vandrat enligt den här principen om det också. Har ni konkreta exempel på lämpliga strumpor i någon webbutik?
 
Ingen kommentar på det, har inte prova dem. Dock så verkar de vara tillräckligt luftiga enligt recensioner. Det är ju inte bara luftigheten som räknas utan mest hur mycket eller lite materialet suger åt sig.

Generellt så passar Inov-8 mina fötter. Har äldre terränglöpardosor och ett par Roclite 390 gtx. 390 har jag bara när jag är nästan säker på att det inte blir blött, typ Alperna.
 
Varför är det viktigt att de torkar fort? Jag har ställt samma fråga på amerikanska lättpackatforum men inte fått svar. Exempel: om man vandrar en vecka i Sverige så är det ju inget ovanligt med regn under mkt stora delar av veckan. Under tiden det inte regnar är marken fuktig vilket gör att skorna blir våta första steget på morgonen om man nu lyckats torka dem i ett fuktigt tält. Jag har kört med de förmodligen mest snabbtorkande skorna som finns, vivo barefoot ultra, och de torkar över natten men man blir ju genomblöt första steget av morgondaggen!

Att torka fötterna vid stoppen är så klart viktigt. När det är för kallt att gå med blöta fötter i vanliga strumpor använder jag neopren eller goretex.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Keep_walking Hjälp med lätta kängor/skor Lättpackning 14
thureb Bra och lätt liggunderlag? Lättpackning 1
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 19
Magnus H Lätt tält för svenska fjällen Lättpackning 13
vandrafjäll Stor lätt ryggsäck, exped lightning 60 Lättpackning 35
username2 Lätt rygga 30-40 L Lättpackning 4
Ruhl Lätta byxor? Lättpackning 20
Zachie Tre lätta och billiga jackor Lättpackning 0
saraabeiramar Tips för lättare packning Lättpackning 57
xtrem Lätt stativ Tamrac ZipShot TR 404 Lättpackning 1
Tobias.H Lätt tält 1p/2p Lättpackning 22
fuchs Lätt hundvattenskål som är hopfällbar Lättpackning 16
dmchris Mångsidigt och lätt tält? Lättpackning 8
Tobias.H Nybörjare - Söker lätt utrustning Lättpackning 50
makkan77 Lätta kläder för nybörjaren? Lättpackning 23
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
tlundberg Lätt packbar ryggsäck Lättpackning 38
Jörgen Fjaderlatt.se Brooks Range Alaska med lätt packning Lättpackning 12
bredsand Lätt ryggsäck - ram vs ramlös Lättpackning 16
Tordnado Lätt o billig ryggsäck? Lättpackning 21
utesälen Stor lätt ryggsäck? Lättpackning 25
LightDan Lätt syntetisk sovsäck? Lättpackning 15
BeatriceK Hjälp mig hitta en lätt lösning för att bära med kameran Lättpackning 44
UnderEnTarp Lätt ryggsäck som tar upp till 15 kg Lättpackning 44
sofiah Lång lätt dunsovsäck Lättpackning 13
Davva2 Lätt cabin bag rygga? Lättpackning 2
Ifki Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck? Lättpackning 9
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
Prankster Bred lätt sovsäck? Lättpackning 14
Crimper Lätta snabbtorkande skor att vandra i Lättpackning 15
VirgilBW Lätta sovsäckar för minusgrader? Lättpackning 22
lokatten En fråga om en lätt sovsäck Lättpackning 29
anna.kristiansson Lättare men lika bra eller bättre? Lättpackning 64
Tordnado lätt ryggsäck Lättpackning 31
camoscio Lätta skor och stegjärn Lättpackning 15
Yezziqa Minsta och lättaste packningen? Lättpackning 20
xblp Lätt handbagage? Lättpackning 14
FruViklund Lätt ryggsäck? Lättpackning 12
wistrom Lätt allroundskaljacka Lättpackning 12
avslutad201208 Mot lättare packning.. inspirationstråd! Lättpackning 35
Kilo Lima 201 tips för att lätta packningen Lättpackning 36
DrChris Lättaste tält/tarp för fjället? Lättpackning 13
Kilo Lima Hur få lättare packning på skogsturer? Lättpackning 55
wistrom Lättaste "riktiga" tältet Lättpackning 58
wistrom göra ryggsäck lättare? Lättpackning 7
wistrom Köpa lätta grejer i usa? Lättpackning 8
lleberg Lätt och billigt kök, från dealextreme.. vågar man? Lättpackning 22
w2best Gnagare äter upp maten om man packar lätt? Lättpackning 25
V. Väderhatt Bästa lätta tält (2p) för en blöt natt i skogen? Lättpackning 29
kajhaj lätt tält för 3 personer Lättpackning 2

Liknande trådar

Logga in