Lätta underkläder för vinterbruk

Jag trodde du skulle förespråka syntetunderställ då de vanligtvis är lättare än ull...men jag håller med dej, ylle är klart att föredra om man är ute lite längre tid. I motionsspåret hemma sliter jag däremot på syntetplaggen.
 
Närheten i m och tid till tvättmaskinen avgör mycket vad som är optimalt. Ull är phenomenalt och ull-siden likaså.
//J
 
Jeg har også tidligere anbefalt ull, men det var før. Problemet for meg er at jeg svetter en del, og selv om ull isolerer når den er våt, så er den jo fortsatt våt. Da jeg fant dette plagget http://www.brynje.no/public/?set_language=no&cccpage=webshop_l1&set_z_qm_product_grp1=6 fikk jeg en bedre løsning.

I vanlig temperatur holder det fint med bare nettingen under en softshelljakke. Ja selv ned til -10 går det bra hvis man bare er i aktivitet hele tiden. Viktig derfor å ha en varm dunjakke å trekke over seg når man stopper. I kaldere vær tar jeg bare en tynn ulltrøye som mellomlag over nettingen.

Fordelen med nettingen er at den tørker så raskt, selv om den er på. Føles ikke kald selv som våt, gir god luftisolasjon både ved stans og ved aktivitet.

Etter en forsiktig testing av ett plagg har jeg skaffet meg flere plagg, og disse har blitt mitt favorittundertøy. Veier ikke mye heller, men jeg har ikke sjekket vekta. Det viktigste er at det fungerer så godt.

Anbefales (selv om det koster litt mye synes jeg)
 
Jag tänkte också tipsa om brynjekläder. Mest för viktens skull. Kör på brynje och ull lite blandat, båda har fördelar och är trevliga tillsammans.

Appropå pris på brynjestickade underkläder så vill jag minnas att en vän som styckade i kall miljö hade något snarlikt, och jag har svårt att se att företaget skulle lägga ut så mkt pengar på stackars styckare. Ingen som vet om någon yrkesbutik saluför nåt liknande? Eller något billigare märke än brynje?
 

avslutad210712

Gäst
www.northstar.se

har aclimas brynjeunderställ. Har ingen aning om hur de ligger prismässigt men har en känsla av att de är lite billigare än brynje.
 
En viktig punkt när man väljer underställ kan vara just om man svettas mycket. Jag gör inte det, och då finner jag att ett åtsmitande, tunt plagg i ett material som i/mellan fibrerna transporterar bort fukten från hudytan fungerar bäst för mig. Nackdelen med brynjor upplever jag vara desamma som med t ex mikrofleece och andra typer av plagg där materialet inte ligger tätt mot huden (eller i brynjans fall är väldigt gles). Detta leder för mig till att vid kraftig svettning så börjar svetten rinna längs huden.

Det jag föredrar är alltså att kroppsfukten s a s gå direkt från huden in i underställsmaterialet och igenom detta utan att övergå i vätskeform mellan huden och undertröjan. Åtminstone i möjligaste mån. Fuktig hud kyler alltid (vilket är syftet med svettning, att kyla kroppen).

Om jag märker att jag svettas väldigt mycket tolkar jag detta som att jag har för mycket kläder på mig och tar istället av kläder tills dess jag når en balans då jag inte svettas så mycket. Håller det mig lagom tempererad så kan jag gå i enbart undertröja eller ännu mindre även på vintern.

Men jag är medveten om att olilka människor har olika metabolism, så det som fungerar för mig behöver inte nödvändigtvis göra det för andra. Men om man svettas floder så är mitt råd att i första hand lätta på klädseln.

Jag har nog skrivit om detta förr, men på väg mellan Keb och Nikkaluokta för en del år sedan gick jag i enbart shorts. Det var en någorlunda varm sommardag, inte stekhet, så länge man gick raskt höll man sig lagom tempererad på detta sätt. Så fort man stannade fick man ta på en skjorta.

Jag roade mig med att försöka bedöma den vanligaste klädseln hos de jag mötte (som ju gick uppför). Det var keps, t-shirt, skjorta och skaljacka. Skaljackan var väl det som var mest anmärkningsvärt, tyckte jag. (Och, nej det var helt myggfritt).

Jörgen
 
Rätt tvättmedel

Ett tips om syntetställ, t.ex brynje: Tvätta dom i Sportwash! Om man tvättar syntetställen i vanligt tvättmedel så sitter skiten kvar och stället börjar stinka direkt fastän det är nytvättat. Ylleställ håller lukten ifrån sig lite längre även om man använt rätt tvättmedel, men dom håller ju inget vidare och isolerar inte lika bra som brynje.
sportwash_thumbnail.gif

P.S. Synd bara att brynje är så fult, inget för friluftsposören som med fördel använder Arcteryx eller Icebreaker. D.S.
 
Tunnaste stället?

Tillverkare som Icebreaker har två klasser av ställ: skin layers och insulation layers. Att man skall använda skin layers närmast huden är inte så konstigt.

Icebreaker har emellertid också flera olika tjocklekar på plaggen, typiskt 150, 200 och 250 (g/kvadratmeter). De rankar tjocklekarna efter kyla och rekommenderar att man skall välja de tjockare plaggen för kalla klimat.

Förstår jag det rätt att du rekommenderar de allra tunnaste meriono-plaggen på överkroppen även på vintern? Det vill säga att de allra tunnaste har de bästa egenskaperna, vilket är det man är ute efter i det hudnära lagret.
 

avslutad210712

Gäst
P.S. Synd bara att brynje är så fult, inget för friluftsposören som med fördel använder Arcteryx eller Icebreaker. D.S.

*L*

Kommer ihåg förra gången brynje var uppe och man nästintill blev beskylld för att tillhöra någon konstig sexuell minoritet
 
Om tjocklek på ylleställ.

Jag använder Devoldunderställ (när brynjet inte är med). Långkalsongerna är den tjockaste modellen och tröjan den tunnaste. Tunnare ställ torkar fortare och på överkroppen är det ju lätt att dra på en extra tröja eller jacka om man blir kall. Har man en tjock dunjacka på så spelar det mindre roll om underställstöjan är en kvarts mm tjockare eller inte.

Jo, det där med den sexuella läggningen kan komma upp när man har brynje. Alla blickar är inte lika uppskattande när man går in i en stuga och sliter av sig jackan och visar sin kassler-liknade lekamen.
 
Jo, det där med den sexuella läggningen kan komma upp när man har brynje. Alla blickar är inte lika uppskattande när man går in i en stuga och sliter av sig jackan och visar sin kassler-liknade lekamen.

Jasså? Jag brukar mest få glasartade uppskattande blickar från det täcka könet och avundsjuka blickar från mansidan. ;)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Fjorr Frågor om lätta ramryggsäckar och erfarenhet av ex. Atom pack och Bonfus etc. Lättpackning 2
Keep_walking Hjälp med lätta kängor/skor Lättpackning 14
Ruhl Lätta byxor? Lättpackning 20
Zachie Tre lätta och billiga jackor Lättpackning 0
makkan77 Lätta kläder för nybörjaren? Lättpackning 23
rottemark Lätta, tunna skor med stabil sula Lättpackning 22
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
Crimper Lätta snabbtorkande skor att vandra i Lättpackning 15
VirgilBW Lätta sovsäckar för minusgrader? Lättpackning 22
camoscio Lätta skor och stegjärn Lättpackning 15
Kilo Lima 201 tips för att lätta packningen Lättpackning 36
wistrom Köpa lätta grejer i usa? Lättpackning 8
V. Väderhatt Bästa lätta tält (2p) för en blöt natt i skogen? Lättpackning 29
w2best Väldigt lätta zip-off byxor Lättpackning 12
Davva2 Lätta, varma lägerskor på vintern Lättpackning 15
såg lätta på ryggsäcken.. Lättpackning 13
Jörgen Fjaderlatt.se Lätta morgonrutiner Lättpackning 11
Jallur Lätta tältpinnar Lättpackning 18
Jörgen Fjaderlatt.se När man vilar - lätta sovplagg Lättpackning 10
Jörgen Fjaderlatt.se Lätta vintertält Lättpackning 36
Jallur Lätta GTX-kängor Lättpackning 38
majjen Lätta gaiters? Lättpackning 9
torger Lätta vandringsstavar Lättpackning 4
honkydory Lätta pryl nyheter på OutDoor 2008 Lättpackning 0
Jallur Lätta skor? Lättpackning 20
3338 Visa ditt lätta Trangia vindskydd Lättpackning 1
Schneeberger Lätta ryggsäckar i Utemagasinet. Lättpackning 0
Jörgen Fjaderlatt.se Lätta kläder för vinterturer - teori och erfarenheter Lättpackning 38
Avslut090305 Lätta snabbtorkande skor? Lättpackning 14
stumpe lätta byxor Lättpackning 21
nermander Lätta "Jysk-underlagen" för 19 spänn Lättpackning 32
tbergman Lätta fotoväskor Lättpackning 10
kalle1969 Lätta tält Lättpackning 14
brigas Lätta teorier Lättpackning 11
Martin Fjäderlätt Lätta USA-nyheter 2008 Lättpackning 20
Jörgen Fjaderlatt.se Integral Designs - lätta prylar från Canada Lättpackning 2
Jörgen Fjaderlatt.se Lätta självuppblåsande liggunderlag Lättpackning 14
Vättlefjäll Hjälp med lätta men stora säckar. Lättpackning 28
brigas storkosan vs lätta-asken ,besticken Lättpackning 25
Avsl12 Lätta produkter billigare? Lättpackning 16
andy69 Test av tre lätta ryggsäckar! Lättpackning 18
Grinchen Lätta kök Lättpackning 9
Martin Fjäderlätt Erfarenheter av lätta skydd Lättpackning 99
angylp "Lätta" 50l ryggsäckar ? Lättpackning 18
Sarvi Vattentäta ganska lätta ryggsäckar Lättpackning 21
Jörgen Fjaderlatt.se Erfarenheter av riktigt lätta sovsäckar Lättpackning 24
macgunde Lätta kängor för varmare klimat. Lättpackning 32

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.