Lätta snabbtorkande skor att vandra i

Jag går för tillfället i ett par Merrell Waterpro och är nöjd med dessa överlag. Dock är de ganska mjuka och tål inte speciellt mycket nötning. Skons snören har en tendens att skära genom materialet efter en tids användning och hälremen tål inte mer än visst många kilometer i stökig terräng. Jag använde tidigare Salomons Techamphibian men upplever Merrells modell som skönare. Salomons är dock klart tåligare i konstruktionen.

Jag har kikat runt lite på andra modeller men har inte riktigt hittat något som verkar värt att prova. Kriterier är att skon är bekväm och snabbtorkande. Jag har kollat på Merrells Barefoot-serie med främst Trail Glove men är osäker på om den väldigt tunna sulan är praktisk i stenigare terräng. Jag har gått ett par längre dagsturer i Fivefingers Spyridon utan problem (skogsmark) men vet inte om det är helt rätt val för en flerdagars till fjälls, då också på grund av den tunna sulan. Väldigt skönt i mindre dramatisk terräng dock. I Waterpro använder jag en lite styvare innersula.

Finns här någon som har några erfarenheter vad gäller lätta skor att vandra i? Det handlar om vandring i all typ av terräng utom högalpint.
 
Jag har merrel true glove. De har en hårdare plastplatta under framfoten som fördelar trycket från skarpa stenar. Senaste vandringen i turkiet innehöll en hel del rasmassor med skarpa stenar och de var suveräna. Dock slits sulan ganska snabbt, iallafall om man springer på asfalt.

Jag tror trailglove finns på rea hos addnature fortfarande.
 
Jag har ett par inov-8 roclite 315 (tror jag de heter). De känns väldigt lätta på foten, de har en ganska bra, rejäl sula som ändå är böjlig, och de är ganska hållbara, dock inte i jämförelse med ordentliga vandringskängor. Mitt första par är ungefär två år gamla nu, och sulan börjar bli lite väl sliten, men de fungerar fortfarande för vardagsbruk.
 
Jag provade igår Trail Glove och den är väldigt skön på foten. Dock svårt att bilda mig en uppfattning om hur den står sig i fjällterrängen. Jag går och springer en hel del i tunna skor så sulan är inte helt ovan detta men flera dagars vandring kanske blir tuffare. Sen verkar True Glove riktigt trevlig övelag så det kanske kan vara värt ett köp nu på rea i vilket fall...;)

Hur upplevs Inov-8 när det kommer till vatten och torktid?
 
Hur upplevs Inov-8 när det kommer till vatten och torktid?
Jag har också Inov-8 315 och tycker för egen del att de inte torkar tillräckligt fort. Det är en del stoppning i skorna som är svår att "vrida ur" vilket gör att en hel del fukt blir kvar. Nu senast i Sarek räckte inte nätterna till för att torka dem när vädret blev sämre. Å andra sidan så är det ju så mycket vatten att skorna alltid är mer eller mindre blöta. Det är egentligen först när man slagit läger som jag tycker att det tar emot att dra på sig de blöta skorna. Då åker Sealskinzen fram (vilka även är utmärkta skydd mot mygg!).

Jag stör mig istället på dräneringen. Det är svårt att få ut allt vatten med en drygt centimeter hög kant som skon har och jag funderade på om jag skulle ta ut egna dräneringshål.
 
Jag hade endast Merrell sandaler när jag gick runt halva Gotland. Är det kallt i fjällen får man kanske komplettera med strumpor, de går ju att ta av innan vad. Men du lär inte hitta skor som torkar snabbare än sandalerna. Sulorna var mycket bra och gav stöd till både mina 85 kg + 20 kg packning, längsta dagsvandringen var Slite - Visby - Kneipbyn. Sträckan gicks på vägar visserligen men är mellan 50 - 60 km och detta utan skoskav eller andra problem.

Så sandaler är kanske ett alternativ?
 
Jag provade igår Trail Glove och den är väldigt skön på foten. Dock svårt att bilda mig en uppfattning om hur den står sig i fjällterrängen. Jag går och springer en hel del i tunna skor så sulan är inte helt ovan detta men flera dagars vandring kanske blir tuffare. Sen verkar True Glove riktigt trevlig övelag så det kanske kan vara värt ett köp nu på rea i vilket fall...;)

Hur upplevs Inov-8 när det kommer till vatten och torktid?
Är du van vid minimalistiska skor så tror jag inte sulan (din egen) kommer ge problem. En reservation är det begränsade mönstret på true glove.
(Jag vill ha ett par vivo barefoot ultra med grövre mönster och tryckplatta. Dagens modell skakar man bara av sen är de "torra" men de är lite tunna för skarpa underlag i längden.)
 
Jag är inne på mitt andra par Trail glove. Tycker dom är underbara. Dom tjänstgör vid löpning, anmarscher vid klättring, lägerskor vid paddelturer och lite grand vid vandring. Vandrat lite i fjällterräng och lite i djungel.

Ok, lovpris och jubel så långt, men..
Vätan och trailglove är jag lite kluven inför. De funkar finfint att använda i vätan på så sätt att våtvikten är låg, skringer gärna i busväder med dom, men tyvärr tycker jag dom gärna fortsätter att vara blöta rätt länge efteråt! Har inte så mkt att jämföra med andra intressanta skor i sammanhanget, men det är något jag reagerat på. De kanske inte är värre andra i det avseendet, kanske, men jag har en misstanke om att det finns bättre just på den punkten.
 
Skaffade precis Feelmax kuuva -skor. Tanken är testa lite dom först hemma och sen prova vandra i finska fjäll. Jag har haft ganska stora beskymmer med styva kängor, svårt att hitta passande modell osv. Och just att de torkar så långsamt. Feelmax skor är faktist sköna o lätta. Vattentäta är de inte men tunna så vill tro att dom torkar snabbt. Måste testa först dock:)
 
Jag har inte använt mina inov-8 i särskilt blöta förhållanden. Jag vandrade med dem i Nepal, och eftersom det var under torrsäsongen regnade det inte särskilt mycket. Men jag tvättade dem några gånger i floder och så, och då torkade de ganska snabbt, men då var det ganska varmt och soligt! Inte som svenska sommarnätter i fjällen.
 
Jag tänkte testa lite barfotalöpning kombinerat med amatör-orientering (bor precis vid en skog med 40 kontroller, Naturpasset). Jag köpte Sonic Glove istället för Trail Glove då den lär vara bättre på att hålla smuts utanför skon och enklare att rengöra. Det är något slags softshell på Sonic och bara mesh på Trail Glove.

Sonic


Trail
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Avslut090305 Lätta snabbtorkande skor? Lättpackning 14
Keep_walking Hjälp med lätta kängor/skor Lättpackning 14
thureb Bra och lätt liggunderlag? Lättpackning 1
CalleNilsson Lätt enmanstält med vettig höjd på innertältet Lättpackning 19
Magnus H Lätt tält för svenska fjällen Lättpackning 13
vandrafjäll Stor lätt ryggsäck, exped lightning 60 Lättpackning 35
username2 Lätt rygga 30-40 L Lättpackning 4
Ruhl Lätta byxor? Lättpackning 20
Zachie Tre lätta och billiga jackor Lättpackning 0
saraabeiramar Tips för lättare packning Lättpackning 57
xtrem Lätt stativ Tamrac ZipShot TR 404 Lättpackning 1
Tobias.H Lätt tält 1p/2p Lättpackning 22
fuchs Lätt hundvattenskål som är hopfällbar Lättpackning 16
dmchris Mångsidigt och lätt tält? Lättpackning 8
Tobias.H Nybörjare - Söker lätt utrustning Lättpackning 50
makkan77 Lätta kläder för nybörjaren? Lättpackning 23
LightDan Packa lätt - rätt eller brist på vett? Lättpackning 252
tlundberg Lätt packbar ryggsäck Lättpackning 38
Jörgen Fjaderlatt.se Brooks Range Alaska med lätt packning Lättpackning 12
bredsand Lätt ryggsäck - ram vs ramlös Lättpackning 16
Tordnado Lätt o billig ryggsäck? Lättpackning 21
utesälen Stor lätt ryggsäck? Lättpackning 25
LightDan Lätt syntetisk sovsäck? Lättpackning 15
rottemark Lätta, tunna skor med stabil sula Lättpackning 22
BeatriceK Hjälp mig hitta en lätt lösning för att bära med kameran Lättpackning 44
UnderEnTarp Lätt ryggsäck som tar upp till 15 kg Lättpackning 44
sofiah Lång lätt dunsovsäck Lättpackning 13
Davva2 Lätt cabin bag rygga? Lättpackning 2
Ifki Var hitta en frontmatad lätt ryggsäck? Lättpackning 9
Dania Tips på lätta/torra skor för fjällvandring Lättpackning 12
Prankster Bred lätt sovsäck? Lättpackning 14
VirgilBW Lätta sovsäckar för minusgrader? Lättpackning 22
lokatten En fråga om en lätt sovsäck Lättpackning 29
anna.kristiansson Lättare men lika bra eller bättre? Lättpackning 64
Tordnado lätt ryggsäck Lättpackning 31
camoscio Lätta skor och stegjärn Lättpackning 15
Yezziqa Minsta och lättaste packningen? Lättpackning 20
xblp Lätt handbagage? Lättpackning 14
FruViklund Lätt ryggsäck? Lättpackning 12
wistrom Lätt allroundskaljacka Lättpackning 12
avslutad201208 Mot lättare packning.. inspirationstråd! Lättpackning 35
Kilo Lima 201 tips för att lätta packningen Lättpackning 36
DrChris Lättaste tält/tarp för fjället? Lättpackning 13
Kilo Lima Hur få lättare packning på skogsturer? Lättpackning 55
wistrom Lättaste "riktiga" tältet Lättpackning 58
wistrom göra ryggsäck lättare? Lättpackning 7
wistrom Köpa lätta grejer i usa? Lättpackning 8
lleberg Lätt och billigt kök, från dealextreme.. vågar man? Lättpackning 22
w2best Gnagare äter upp maten om man packar lätt? Lättpackning 25
V. Väderhatt Bästa lätta tält (2p) för en blöt natt i skogen? Lättpackning 29

Liknande trådar

Logga in

Tips!