Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Vandra i svenska fjällen med ultralätt ryggsäck

Nu var det ett tag sen jag skrev nåt på den här bloggen, så jag tänkte skriva en liten artikelserie kring det ämne som jag fått mest engagemang runt hittills: Ultralätt friluftsutrustning.
Jag kommer också att bjuda på en och annan känga om hur långt efter svenska varumärken är när det kommer till skapa konkurrenskraftig utrustning inom ultralight-nischen.

Ultralätt packning - Del 1


Förra sommaren var jag och sambon och vandrade 10 dagar i Sarek och Padjelanta - en fantastisk resa på alla sätt!
Det blev också invigningen och ett bra test av en ny ultralätt ryggsäck av modell Zpacks Zero (45+ L på 320 gram!) som jag köpte på blocket ett par månader innan.

Zpacks för de som inte inte känner till dem är en amerikansk tillverkare av ultralätt och super-ultralätt utrustning, mestadels i Dyneema/Cuben Fiber/DCF-material.
Zpacks Zero är en ryggsäck som dessvärre inte tillverkas och säljs längre. För några år sen gjorde de alla dessa ryggsäckar som "custom made", där man själv fick välja storlek, funktioner, fickor, material etc.
Numera har de en massproducerad "one-size-fits-all"-variant som heter Zpacks Nero. Den nya tilltalar mig dock inte alls, då den är mindre samt saknar ett ordentligt midjebälte, och är ändå inte särskilt mycket lättare (305g vs 320g).

Hur som helst så blev det ett spännande test för att se hur en relativt liten ramlös ryggsäck i dyneema-material funkar och känns under 10 dagar i svenska fjällen med allt vad det innebär.
Det blev - utan att överdriva - en mycket positiv upplevelse!

Jag fick ner min basvikt/base weight till ultralätta 4,2 kg - inte illa med tanke på mycket av utrustningen är tresäsongsnivå (quilt med lower limit på -10C, dunjacka som mellanlager etc).

Med all mat, bränsle och andra konsumtionsvaror blev totalvikten 10,5 kg.

Aldrig har mina axlar, min rygg och nacke känts så fräscha och starka under en hel fjällvandring!

Och nu vet jag att ni undrar; Finns det några svenska varumärken som gör ultralätta ryggsäckar?
Svaret är Nej - Sverige har inte producerat en enda ultralight-ryggsäck i den här viktklassen vad jag känner till. Material som Dyneema/DCF och kolfiberramar lyser med sin frånvaro. Vi verkar vara upptagna med hur vi ser ut, snarare än funktion vs vikt.

I de kommande delarna i den här artikelserien tänkte jag dyka ner i lättviktskläder, mer specifikt; regnjacka + regnbyxor vs poncho, samt varma och lätta mellanlager.
Sen blir det nog också en post om mitt nya ultralätta stormkök (ca 28g) vs mitt äldre ännu lättare solid fuel-kök (13g) vs lättvikts-gasköket (96g). Även tre olika kokkärl varav två är nästan löjligt lätta, samt ett smart "hack" man kan göra för att få ner vikten.

Ni som också vandrar ultralätt; vilka är era favoritprylar? Kommentera gärna!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-22 18:45   thx
Atompacks är en mycket bra europeisk tillverkade av lättviktsryggsäckar. Tar måttbeställningar och gör mycket specialanpassningar på förfrågan.
 
Svar 2019-05-23 08:04   fredriklyreskog
Ja det finns en del europeiska tillverkare. Framför allt i UK. Atom packs kände jag dock inte till sen tidigare. Tack för tipset!
 
2019-05-25 23:46   Noun
Kolla också in Hyberg Attila X.
 
Svar 2019-05-26 11:00   fredriklyreskog
Det ska jag kolla in. Tack!
 
2020-07-15 07:34   kurwi
Använder du vindskydd till dina brännare? Och vad i så fall? Du skriver att du använder alkohol - vad är det för typ/märke?
 
Svar 2020-08-13 11:38   fredriklyreskog
Jag skrev lite om det här: https://www.utsidan.se/blogs/ultra/ultralatt-multi-fuel-kok-och-kokkarl.htm
Vindskyddet har jag gjort själv av aluminiumfolie. Dock inte sånt där på rulle, utan av tjockare modell som man hittar i pajformar. Jag köpte helt enkelt de största pajformarna jag kunde hitta på Ica, och klippte ut raka delar av bottnarna. Sen satte jag ihop allt med gem upptill och nertill, och sen gjorde jag hål med en vanlig hålslagare i botten för att så in syre.
Det funkar helt ok och är lättare (och billigare!) än de vindskydd man köper. Men kanske inte supervackert :)
 

Läs mer i bloggen

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.