Bloggar > Ultrabloggen

Ultrabloggen

Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Kort uppdatering om maraton-resultatet

Stockholm Marathon 2017 gick helt enligt plan. Jag ville ju in på under 3h 30min, och jag korsade mållinjen på 3:28:52.

Det är helt klart så att jag är nöjd med det, även om det smärtar lite att vara 12minuter långsammare än föregående år.

Man kan ju alltid skylla på vädret, den klena dagsformen, att man inte har de bästa löparskorna, att det var folk i vägen som man fick sicksacka mellan, och gicketvis att publikstödet var klent :)

Fast egentligen var allt perfekt och jag har egentligen inte tränat tillräckligt mycket.

Men men. Nu blir det nya tag!
Nästa tävling blir Mora Trail i juli. Kommer att bli riktigt skoj!

Vill även passa på att nämna att det finns många bra gratis träningsprogram för er som vill börja med löpning, vill springa ett maraton, eller som bara vill hålla igång konditionen.

Postat 2017-06-13 17:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På lördag smäller det igen - mitt fjärde Stockholm Marathon

För fjärde året i rad ställer jag upp i Stockholm Marathon. Förra året kom jag in på 3 timmar och 16 minuter (och bommade därmed mitt uppsatta mål med 1 jäkla minut - aaarrrgghh!).

I år kommer jag inte vara lika aggressiv när det kommer till tempokravet. Jag har förvisso kört en del riktigt långa lopp under våren (Vasaloppet på 9 mil + Ursvik Ultra 7,5 mil) och några långpass nu nyligen på strax över 3 mil - men jag tror ändå inte att jag kommer att kunna slå förra årets tid.

Jag vet hur otroligt mycket träning som krävs för att kapa de där sekundrarna och minutrarna, och den tiden har jag inte haft möjlighet att skjuta till den här våren.

Istället har våren kretsat mycket kring att springa på visningar, räkna på bolånekostnader, och nu senast renovera badrum.
Och nog för att jag är superglad över att allt hittills blivit så bra, så är jag ändå inte helt komplett utan min löparform.
Det är en fantastisk känsla att vara i toppform, och jag saknar den. Efter sommaren får det bli nya tag med ett nytt, fräscht träningsprogram (det finns många gratis träningsprogram på nätet) som ska ta mig till toppformen 2018!

Nå väl.

På lördag startar jag i startblock C kl 12.00, och tänker mig att jag kanske kan komma in på 3:30-3:40 om allt går som det ska.
Jag har hittills haft ganska tur vad gäller skador och olyckor under mina lopp, och jag hoppas att det kan fortsätta på det sättet.

Vädret på lördag ser ut att bli ett helt optimalt löparväder! Mulet och 11-12 grader, ev med en regnskur. För det ska gudarna veta - jag springer som en maskin i kalla väder!
Det värsta jag vet är att springa i värme (som exempelvis 1 mil trail i 34 grader i söndags - inte roligt kan jag lova).

Imorgon kväll ska jag packa marathon-kitet: tävlingskläder, nummerlapp, en coca cola, några goda proteinbars och eventuellt lite kosttillskott i form av kreatin, kolhydrater och koffein.

Jag börjar bli riktigt taggad!

Postat 2017-05-31 16:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur man springer 75 km i terräng i mörkret

I lördags sprang jag trail-ultramaraton-loppet Nya Ursvik Ultra 75 km.

Det första man ska säga om detta lopp är att någon trängsel, det var det inte… Vi var 73 st anmälda för 75 km-distansen, varav så många som hälften bröt. Vi var bara 34 män och 2 kvinnor som tog oss i mål.

Min sluttid blev 9 timmar 55 minuter och 29 sekunder.

För mig var inte den långa distansen i sig det tuffaste hindret (även om 75 km helt klart är väldigt långt), utan banan: Medelteknisk terräng, nästan 2000 höjdmetrar, och allt regn och blötsnö senaste veckan hade förvandlat Ursvik Extreme-banan till ett riktigt gyttjebad. Och mörkret gjorde inte saken bättre…

Jag provsprang Extreme-banan (15 km) veckan innan, delvis i mörker, för att komma fram till ett bra upplägg inför Ultran. Det jag kom fram till var att det tar väsentligt mycket mer tid att springa i mörker än dagsljus! Man snubblar fram bland stock och sten, och man har ingen möjlighet att ta igen förlorad tid i nedförsbackarna eftersom man inte kan springa snabbare än att man hinner uppfatta vart man sätter fötterna.

Jag valde därför en slags omvänd långdistanstaktik för Ultran. Dvs istället för att hushålla på krafterna i början så öste jag på allt jag hade. Syftet var att avverka så mycket distans som möjligt medan det var ljust.
Sagt och gjort; Jag hann avverka 4,5 mil i dagsljus. Straffet för detta var dock inte nådigt. Jag var helt trashad i kroppen, och mentalt hade jag absolut noll motivation att klämma 3 mil till i mörker.

I depån stod ett gäng glada människor som anmält sig till den kortare 45 km-distansen. De vara klara nu och åt grillkorv, och skulle gå ner och basta i Ursviks Motionsgård. Fy fubban va orättvist!

Jag klämde en bulle med en kopp buljong och gav mig ut i natten.
Minutrarna gick väldigt långsamt. Jag minns särskilt de sista 15 kilometrarna, då jag försökte att räkna ner till målgången. Men när jag tyckte att mina 13 kvarvarande km borde vara 12, så visade pulsklockan att det var 12,8 km kvar. Och när jag var helt säker på att jag skulle klippa 12 km-milstolpen när som helst, ja då hade jag fortfarande 12,6 km kvar. Så där höll det på.
Mina sista 15 km tog 2 timmar och 15 minuter, så ni kan tänka er hur tufft det var mentalt att tugga igenom det.

De sista 2 kilometrarna hade jag dock ork att trumma på i ett lite högre tempo. Jag ville inget hellre än att bli klar.
Mållinjen uppenbarade sig till slut, och jag firade med en varmkorv och drickkvarg (det är som bekant viktigt med protein efter en hård prestation).
På vägen hem på tunnelbanan var det någon som kommenterade min outfit med "du ser ut att ha haft en udda lördagskväll".
Ja, nog var det en udda lördagskväll...

Postat 2017-04-03 12:01 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kluvna känslor kring barmarken

Nog för att jag svär lite över det dåliga snö-läget i Stockholm nu när det snart är dags för Vasaloppet, men vädret är inte bara av ondo.

Det är banne mig riktigt lyxigt att få springa på barmark med bara några enstaka minusgrader mitt i vintern!

Jag sprang milen på 42:44 här om dagen, och tror att jag skulle kunna bräcka mitt personbästa på 41:36 om jag springer en plattare sträcka.
Det känns väldigt lovande inför årets tävlingssäsong!

Nu är jag dessutom anmäld till Mora Trail 30 km, och gissa om jag längtar till skogsstigarna i värmande sol! Jag kör stenhårt nu med ett gratis träningsprogram för att komma i toppform inför sommaren.

Det är verkligen något speciellt med terränglöpning. Att ta sig bort från trafiken och får en möjlighet att njuta av naturen... Men jag försöker tänka att många av de träningspassen jag kör nu för att förbättra min löpning förstås kommer att bidra till att stärka mina förmågor som traillöpare.

Men men, nu ska jag återgå till mitt surande över att det inte finns någon snö att träna längdskidor i inför Vasaloppet :( SKIT!

Postat 2017-02-10 13:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årets sista formtoppning. Eller?

Tävlingssäsongen 2016 börjar gå mot sitt slut.

Jag lyckades med mitt mål; att köra ett Ironman-triatlon på under 12 timmar (Kom in på 11:48:39 i Kalmar).
Dessutom körde jag Ironman 70.3 i norska Haugesund, cyklade Vätternrundan på under 10 timmar, simmade Vansbrosimningen, och sprang Stockholm Marathon på 3 timmar och 16 minuter.

Nästa helg är det dags för Lidingöloppet, och formtoppningen är i full gång!
Har svept världens kanske bästa PWO och kört ett löppass varje dag senaste veckan, och kommer att köra några dagar till (dock med successivt lägre intensitet).
Från mitten av nästa vecka blir det enbart vila och mycket kolhydrater på tallriken :)

Det blir faktiskt första gången jag kör Lidingöloppet. Och i ärlighetens namn hade jag nog inte prioriterat det i år heller om inte för att jag är mitt inne i en Svensk Klassiker.

Är dock riktigt taggad!

Min tävlingsplan 2016 tar egentligen slut i samband med Lidingö, men jag går och klurar på ett litet tillägg.
Under sommaren har jag fått mersmak på trail/terränglöpning, och det var ett år sen jag sprang ett ultra-maraton senast.

Vad kan då passa bättre än ett ultra-trail-maraton om 3 veckor? :)
Det är Sörmland Ultra Marathon som skvalpar runt i tankarna.

Jag är inte anmäld, men det finns platser kvar. Tusan om man inte skulle ta och nypa en ändå.
Vilken avslutning på tävlingsåret 2016 det skulle vara!

Postat 2016-09-15 16:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista