Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

Ultralätt packning - Del 3

Även idylliska sommarkvällar blir kyliga när man sitter still ett par timmar. Särskilt om det blåser, och definitivt om det regnar till och från (vilket det i regel alltid gör i Sverige, 2018 undantaget). Även när allt pekar mot strålande väder har jag alltid med nåt varmt i beredskap.

Utöver en underställströja i merinoull behövs ofta ytterligare ett värmande plagg under skaljackan. Friluftsskjortor och ulltröjor är något jag ofta ser längs lederna, men dessa väger ofta mer än en ultralätt dunjacka, tar mer plats i ryggsäcken, och ger inte hälften av värmeförmågan.

Dessutom; Ska man vara ute på fjället ensam 2 veckor i sträck - då vill man verkligen inte riskera att bli nedkyld. Särskilt inte med tanke på att det ofta är snö kvar på fjället här och var, och ibland inte är mer än några enstaka plusgrader på kvällarna och nätterna.

Jag har därför alltid tagit med mig min ultralätta dunjacka Crux Nano på 220g (till höger på bilden). Väldigt kompakt (packas ihop i sin egen innerficka), och varm och skön även i minusgrader.

Just det sistnämnda är också lite av en nackdel - som den gram-jägare jag ändå är så känns den lite väl "overkill" för sommarkvällar.
Här finns gram att spara!

Valet var den här gången var hyfsat enkelt: Jag ville ha en dunväst istället för dunjacka, yttermaterialet ska vara 7 denier tunt, och dunet ska vara så nära 1000 fill power som möjligt.

Valet föll på en Yeti Cavoc på 110g (strl S) (till vänster i bild). Sjukt lätt, och sjukt kompakt!

Dessutom är det ungefär samma mängd dun runt överkroppen som dunjackan - det är avsaknaden av ärmar som är den största vinsten viktmässigt.

Grafik lån ad från Webtogs

Värt att veta när man utvärderar dun-kvalitet:

Tillverkare specificerar sin "fill power" på olika sätt:
EU fill power och US fill power är två olika standarder som resulterar i olika siffror.
Till exempel är 900 fill power med EU-standarden samma dun som 970 fill power (ofta marknadsfört som 950+) med amerikanska metoden.

Det blir intressant när tillverkare så som svenska Stellar Equipment skryter om sin "1000 fill power" i jackor och västar, men inte specar om det är med EU-metoden eller US-metoden.
Det får mig att tro att de använder vanligt 900 fill power (EU-metoden), avsiktligt mätt upp det med US-metoden för att få upp siffran till ~970 fill power, och sen helt enkelt avrundat upp det till 1000 fill power.
Men det är alltså förmodligen samma dun som de flesta andra använder. Och deras ultralätta jackor och västar har fortfarande långt kvar för att komma ner på vikterna som Yeti eller Montbells Plasma-serie.

Uppdatering: Jag blev kontaktad av Stellar Equipment och fick en detaljerad beskrivning av deras dun och deras tankar i övrigt. Det korta svaret är att de har ett sjukt bra dun i sina plagg: 1030 FP med US-metoden, vilket skulle kunna översättas till 980+ med EU-metoden.
Att säga 1000 FP är helt Fair alltså.
Det är andra faktorer som drar upp vikten: Något tjockare yttermaterial (10/20 denier), fler fickor och funktioner, samt mer dun (88 g - att jämföra med 45 g i MontBell Plasma 1000 Down jacket).
Rätt ska va rätt!
Men det förändrar inte min åsikt - UL är ett "vikt-sport", och här blir det tyvärr lite stolpe ut.

Som vanligt ligger Sverige långt efter.

Ni som också vandrar ultralätt; vilka är era favoritprylar? Kommentera gärna!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-25 21:22   kurwi
En kanske dum fråga: hur fungerar den här typen av jacka/väst tillsammans med en ryggsäck? Plattas fyllningen till över axeln? Bör man undvika att kombinera dem med ryggsäck?
 
Svar 2019-05-25 23:12   Noun
Så blir det med min jacka. Det man får göra är att puffa till jackan när man tar av sig ryggsäcken.
 
Svar 2019-05-26 10:55   fredriklyreskog
Yepp det blir platt på ryggen, så där isolerar det knappt alls. Dock tycker jag att det är en stor fördel - det brukar kunna bli duktigt svettigt på ryggen i alla fall! :)
 
2019-05-26 12:23   thx
Jag velar mellan fleecetröja och dunjacka som favorit för fjällsommarn. Förra året blev det fleecen (Patagonia R1 Pullover) och det var en fröjd att inte behöva oroa sig för väta.

Västen är en intressant tanke även om jag är lite skeptisk för jag är väldigt frusen av mig och får kalla händer titt som tätt. Vad är din upplevelse av skillnad väst/ärmar?

Hade dock gärna trimmat lite vikt på mina två nuvarande alternativ på 348g resp 330g.
 
Svar 2019-05-26 15:21   fredriklyreskog
Jag har faktiskt aldrig oroat mig för väta/fukt. När jag använt min dunjacka i fjällen har jag alltid haft vindjackan utanpå om det regnar, för att ge lite extra skydd.
Sen är ju i princip allt dun numera DWR-impregnerat, vilket verkar göra en stor skillnad.
Om du är frusen av dig så låter ju en dunjacka som rätt val. Kan rekommendera Crux Nano, eller Montbell Plasma 1000 (135 g!) som är ju toppklass, men kostar mer än tre gånger så mycket.
Personligen är jag väldigt varm av mig, och måste ofta plocka av mig lager, sova med quilten halvöppen etc. Så för mig tror jag västen blir perfekt. Jag har dock inte hunnit testa den så mycket än.
 

Läs mer i bloggen

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.

Vandra i svenska fjällen med ultralätt ryggsäck


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.