Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.

Ultralätt packning - Del 2

I flera år har jag vägrat regnjacka och regnbyxor. Jag har tyckt att det är onödigt tungt, inte ventileras tillräckligt bra, och är inte tillräckligt kvickt att få på och av om man jämför med en poncho.
Jag har vandrat i spöregn i en poncho längs hela Kungsleden (ca 430 km), ca 10 dagar i Narviksfjällen, samt 10 dagar i Sarek och Padjelanta. En poncho - eller poncho-tarp för att vara korrekt - på 220 gram, och en ultralätt vindjacka på 85 gram. Det har gått hur bra som helst.

Men. Det finns några nackdelar:

  • En poncho är så inte kul när det blåser mycket. Man känner sig som ett segel i motvind. Går att mildra med en rem runt midjan, men blir som bäst "halvbra".
  • Man håller sig bara delvis torr när det regnar. En poncho täcker som bekant inte underarmarna, och heller inte från knäna och nedåt. Det sistnämnda är ett större problem än man kan tro när man går i tätare vegetation när det regnar eller har regnat nyligen: blött långt gräs och blöta kvistar hänger över leden och innebär att man får dyblöta byxor nertill.
  • Poncho-upplägget är inte lika snyggt och modernt som skalplagg, utan man ser ut lite som ett skogstroll. Är ett mindre problem om man solo-vandrar i vildmarken. Är lite mer problem om man går med en trendkänslig partner, vilket förstärks om man dessutom rör sig bland folk.

De största fördelarna - att mitt GoLite Poncho-Tarp är så lätt (220 g) och andas/ventilerar bättre än skalplagg - är dock inte helt relevant längre.

Det finns idag hardshelljackor/regnjackor som är riktigt lätta, och samtidigt har förvånansvärt bra egenskaper när det kommer till hur bra de andas, vilket gör dem till bra vandringsjackor.
Men det finns några fällor man lätt hamnar i.

Tankar och val av regnjacka

Den lättaste regnjackan jag lyckades hitta var "BERGHAUS Hyper 100 Shell Jacket" och väger 98g (storlek Small), vilket är 60g lättare än Zpacks populära lättviktsregnjacka "Vertice Jacket". BERGHAUS Hyper har en vattentäthet på hela 20 000 mm och andningsbarhet på smått enastående 50 000 g/m2/24h.
En stor nackdel är dock att BERGHAUS Hyper saknar pit-zips/ventilation under armarna, vilket förmodligen innebär att man trots allt kommer att dränkas i sin egen svett, vilket är minst lika illa som att bli blöt av regnet.

Det finns även andra ultralätta regnjackor med och utan pit-zips, men då har de oftast inte en vattentäthet på mer är 10 000 mm, och andas heller inte mer än ca 10 000 g/m2/24h vilket helt ärligt är tämligen dåligt.

Mitt val landade slutligen på Ultimate Direction Ultra Jacket V2. Den väger 170 gram, har 20 000 mm i vattentäthet, andningsbarhet på 30 000 g/m2/24h, har ventilation både under armarna och i huvan, och har dessutom integrerade "rain mitts"!

Tankar och val av regnbyxor

Den lättaste regnbyxan (med membran, typ GoreTex-byxor) jag hittade var RAB Flashpoint Pants 94g (storlek Small), vilket är 5g lättare än Zpacks Vertice Pants, MEN det är lite oklart om byxorna går att dra över kängor utan att ta av sig kängorna först. Detta var ett krav om jag ska köra på regnbyxor.
RAB Flashpoint har en vattentäthet på 20 000 mm, vilket är bra, och andningsbarhet på 40 000g/m2/24h vilket är riktigt bra.
Men som sagt. I fjällen blir det mycket på och av för regnkläder på grund av de snabba väderomslagen, och då vill jag enkelt kunna dra på och av byxorna utan att ta av mig skorna/kängorna.

Precis som för regnjackorna så finns det ett antal regnbyxor som ligger runt 100 gram, men som inte klarar mer vattentäthet resp. andningsbarhet på 10 000 mm och 10 000 g/m2/24h.

Mitt val landade istället på Ultimate Direction Ultra Pants V2 (samma serie som jackan). Dessa väger 110 gram, och har väl tilltagna dragkedjor längs benen just för att säkerställa att man kan få på och av byxorna utan att ta av sig skorna. I övrigt samma material som jackan: 20 000 mm och 30 000 g/m2/24h.
Perfekt!

Den slutgiltiga jämförelsen

Jag vet vad ni tänker. De nya kitet med regnjacka och regnbyxor blir ju 60 gram tyngre med sina 280g jämfört med ponchons 220g...

Men det är fel.

Eftersom regnjackan andas och ventilerar så bra kan jag lämna vindjackan på 85g hemma, och då blir totalen ju faktiskt lägre.
Så i praktiken får jag följande effekt:

  • Jag slipper ponchons fladder när det blåser
  • Jag slipper blöta underarmar
  • Jag slipper blöta byxben nertill
  • Det blir en snyggare och "proffsigare" outfit, vilket känns kul bland vänner och i miljöer med folk
  • Vikten blir ungefär samma (25g lättare t o m!)
  • Dessutom slipper jag bli blöt och kall om händerna i o m UD's integrerade "rain mitts", alternativt spara de ca 100+ gram som mina vattentäta neoprenhandskar väger

Dags att pensionera ponchon!

Sverigematchen: Vilket svenskt varumärke ligger bäst till inom ultralätta regnkläder? Det är förmodligen Haglöfs L.I.M-serie, som kommer in på 210 gram för jackan och 180 gram för byxorna.
Värt att tillägga är dock att de inte har pit-zips på jackan, och inte har några dragkedjor alls nertill på byxorna. Och andningsbarheten ligger bara på 15000 g/m2/24h.
Det är tyvärr inte en imponerande prestation i de här sammanhangen.

Ni som också vandrar ultralätt; vilka är era favoritprylar? Kommentera gärna!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-05-23 23:02   xblp
Intressanta funderingar. Jag har dessvärre inga egna exempel att komma med, men en fråga: Hur verkar hållbarheten?
 
Svar 2019-05-24 07:20   fredriklyreskog
Jag blev positivt överraskad över känslan i materialet. Det känns mycket rejälare än exempelvis min vindjacka (Salomon Fast Wing Hoodie), och den har trots allt hållit i en herrans massa år.
Jag tror helt ärligt att tillverkarna inte skulle våga sälja kläder med alltför tunna material - de är livrädda för mängden reklamationer.
 
2019-05-24 08:02   Calexico
Varför är det bra om byxorna går att dra över kängor? Vandrar du i kängor trots att du kör UL?
 
Svar 2019-05-24 10:06   fredriklyreskog
Jag kör nästan alltid traillöparskor. Men i vissa fall funkar det inte, så som exempelvis i Sarek. Där finns som bekant inga leder, så där behövs höga kängor för att ta sig över svåra vad och ett och annan träsk-liknande parti.
 
2019-05-25 23:28   Noun
Jag kör med 50 kr poncho som väger 170g.
Fördelen med poncho att den extraknäcker som tältgolv, sittunderlag och vindskydd. Håller bra och lätt att göra rent fast man har suttit i lera med den.

Dock så verkar Ultimate Direction Ultra Jacket V2 väldigt lovande!
 
Svar 2019-05-26 10:59   fredriklyreskog
Intressant! Är det en sån där av plast? Alltså jag menar inte en engångsponcho, utan en sån som är något tjockare och i regel inte genomskinlig. Jag har provat en sån. Den var ok som poncho i stan, men mindre bra på marken i terräng. Men det finns väl olika modeller säkert.
 
Svar 2019-05-29 21:51   Noun
Den jag använder nu heter CAPERLAN POCKET PONCHO.
Skador fixar man med lim eller lite tejp, inte så noga.
 
2019-05-27 15:52   fowwe
Jag har ju inte gjort mig känt som någon lättpackare, men jag läser detta med intresse. Mycket bra genomgång av bland annat ponchons för- och nackdelar. När det gäller de där regnkläderna så har jag några frågor.
1) De siffror tillverkarna anger verkar i vissa fall väldigt bra. Är din erfarenhet (av det du testat) att de tycks stämma?
2) Hur fuktig blir man i baken när man sätter sig med regnbyxorna på blöt mark? Står de emot?
3) Hur står regnkläderna emot regn när luftfuktigheten (utanför plaggen) närmar sig 100%?
Hälsningar Hans
 
Svar 2019-05-28 17:32   fredriklyreskog
Tack - kul att höra!

1) Vad gäller vikter generellt är min erfarenhet att de brukar stämma hyfsat bra, även om det svänger några gram upp eller ner. En luring att se upp för är dock att de flesta specificerar vikten för plagget i storlek M. Köper man en större väger den givetvis mer. En annan luring är att om de inte skriver ut alls vilken storlek som vikten gäller så är det alltid den minsta storleken, vilket ofta är S.
Så ska man jämföra olika modeller måste man se till att viktangivelsen är för samma storlek.

2) Nu har jag inte hunnit testa byxorna så mycket. Men att sitta ner i blöt mossa en stund brukar jag inte tycka är något problem. Däremot blir jag Alltid blöt om jag sitter länge i något blött, t ex en öppen motorbåt som har en pöl på just mitt säte. Det verkar som att även de finaste membranen inte pallar trycket.

3) Tyvärr är jag tämligen säker på att man blir fuktig och svettig i hög luftfuktighet, särskilt om det är vindstilla.
 
2020-07-12 08:42   EliasNaslund
Både jacka och byxor verkar riktigt trevliga. Har en fundering på storlek. Rymmer man ett mellanlager eller borde man gå upp en storlek? Tänker Att de är gjorda för löpning men när man vandrar så kanske man behöver ett extra lagar under för värme.
 
Svar 2020-08-13 11:32   fredriklyreskog
Jag körde på storlek Small som jag alltid brukar ha. De har helt klart oversize:at jackan lite för att rymma ett mellanlager skulle jag säga. En dunjacka för tresäsongsbruk ryms nätt och jämnt skulle jag säga. Vill man ha nåt tjockare för vinterbruk skulle jag gå upp en storlek.
Jag blev dock ganska förvånad över att byxorna satt så tajt runt midjan. De är verkligen inte oversize :) (Eller så är det jag som lagt på mig några kilon, haha!)
All in all skulle jag säga; välj den storlek du brukar ha. Brukar man ligga mellan två storlekar skulle jag dock gå uppåt. De är definitivt av "Slim fit"-modell.
 

Läs mer i bloggen

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

Vandra i svenska fjällen med ultralätt ryggsäck


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.