Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Nej, det är inte myggfritt ovanför trädgränsen

Ska vi ta och slå ihjäl den här myten en gång för alla?

Den här bilden tog jag sommaren 2015 i mitt tält uppe på kalfjället Stårbmiejávrrie.

Mygg är svårt att fånga på bild, men om jag säger så här: Jag är inte så kinkig när det gäller mygg. Och; jag har varit med om dagar i fjällen med extrema mängder mygg.

Med den här dagen, den slog alla rekord. Jag överdriver inte när jag säger att det var så mycket mygg att det låg som en tunn dimma över kalfjället (jo, på 730 meters höjd - men helt vindstilla…), och surret utanför tältet var i klass med ett större antal bikupor som surrar i kör. Det var det sjukaste jag varit med om.

Lyckligtvis hade jag mitt bästa tält som höll dem på behörigt avstånd, för mitt gamla vet jag har minst en reva från ett mindre försiktigt test av tält för recension. 

Hur som helst. Nu kan vi slå hål på myten. För det finns obegränsat med mygg, även långt ovanför trädgränsen. Men om det blåser - som det nästan alltid gör på kalfjäll - så håller de sig borta.
Men om vinden mojnar, då hoppas jag att du tagit med dig mygghatten och ett bra tält!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-06-21 17:11   pack
Myggen är våra vänner!
 
Svar 2016-06-21 17:33   fredriklyreskog
Neej du, inte är de mina vänner i alla fall :)
 
2016-06-21 17:19   T0ker
Har turen av att inte få någon reaktion när de biter än. Men det är onekligen mäkta irriterande att ha svinen surrandes kring ansiktet.
 
Svar 2016-06-21 17:35   fredriklyreskog
Mina myggbett har blivit mindre med åren faktiskt, och kliar max ett dygn. Själva myggbetten är inte så farligt, men håller helt med om att det är irritationsfaktorn som väger tyngst.
De förstör den fina stunden på fjället.
 
2016-06-21 17:49   såg
Mygg är inte så farligt. Men knott är värre än mygg.
 
Svar 2016-06-22 10:53   fredriklyreskog
Det håller jag nog inte med om. Men det är helt klart så att knott i stora mängder kan vara frustrerande det med. Minns bland annat en gång när mitt kokkärl blev alldeles svart av alla knott som svärmade runt och brändes fast.
 
2016-06-21 22:24   eribur
2015 var ett osedvanligt myggår.
 
Svar 2016-06-22 10:54   fredriklyreskog
Ja tack och lov brukar det inte vara så galet mycket. Dock lite retsamt att jag innan avfärd fick höra att "det är myggfritt i Abisko". Tjena...
 
2016-06-22 08:26   Håkan Friberg
Alltså... ni som inte påverkas av att myggen sticks...
Varför gnäller ni? Ljudet? Vaf...? Det finns ju öronproppar! Myggen ÄLSKAR mitt blod! Jag får dessutom stora kliande bölder av deras stick.
Jag ÄLSKAR att höra myggornas surr.
??? Så länge de surrar kan de inte sticka mig.

Bäst att lägga till en sån här :-)
 
Svar 2016-06-22 10:56   fredriklyreskog
Hugah! Det låter verkligen inte roligt! Det blir heltäckande skalkläder med handskar och hela köret?
 
2016-07-01 12:46   seasteel
Men sommaren 2015 var något i hästväg vad gäller mygg. Jag kan inte minnas att jag har upplevt myggen som något problem över trädgränsen men förra året.... Jösses! Jag kom hem efter några dagars vandring och inser att jag inte lyckats ta ett enda foto under hela vandringen som inte innehåller en mygga. Matlagning och ätande flyttades in i tältet, inte pga dåligt väder, utan för att myggen var grönjävligt ettriga!

/lasse
 
2016-07-05 20:23   Dania
Mygg är helt klart inget positivt men tält recensionen var det, tack för den
 

Läs mer i bloggen

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.