Bloggar > thomasvandraren

thomasvandraren

Här finns vandringar jag gjort i Sverige. Jag bor i Stockholm och vandrar gärna i de svenska fjällen.

28 juli Dagen innan resan

Äntligen dags för årets resa till fjällen. För ett antal år sedan bestämde jag att en vecka i fjällen om året är nödvändigt för att kunna leva. Det har funkat sådär. Förra året tog jag tag i det och bytte min gamla utrustning mot nyare prylar.

Nu ska kompisen och jag till Padjelanta och Sarek. Jag minns inte när jag var i Sarek senast, har inte kollat upp det, men det var över 20 år sedan (har bilder jag kan kolla upp iofs).

Resan börjar i Stockholm, vidare till Arlanda, flyg till Bodö, buss/taxi till Sulitelma.

Under veckan har jag ägnat mig åt att arbeta, men också att ta fram och planera vandringen. Jag har torkat mat, se nedan bilder.

Ovan bild är 1.6 kg köttfärs som jag torkat i vanlig ugn (2 tillfällen med ca 800 g vid varje tillfälle).

Sedan torkade jag lite grönt...

Köttfärs och grönt blandade jag i tre olika varianter: Med chilifrukt, med torkad svart trumpetsvamp (mums) och med torkad paprika. Paprikan torkade jag idag, dagen innan vi ska resa...living on the edge...nä, snarare att jag har en plan...typ.

När köttförs, grönsaker och kryddningen var fördelad (10 middagar) var det bara att packa det. Vis från förra årets vandring packade jag allt lite smartare. Först optimering av påsar, sedan förpackning i plastbyttor (glassförpackningar, som skyddar påsarna)

Ovan tio middagar har tre olika smaker. Sedan har jag salt, peppar och oregano med. Ska kanske ta med vitlök...kom jag på nu. Tror jag gör det.

Nog om det.

Den som är nyfiken på en preliminär packlista kan titta på https://lighterpack.com/r/catm2 och den kommer att justeras/kompletteras/ändras/revideras innan jag åker på söndag morgon.

Men i korta drag är planen att vandra från Sulitielma in i Padjelanta, sedan vidare in i Sarek. Antingen blir målet Ritsem eller Kebnats. Det är öppet, och det känns bra. Jag vill ha en upplevelse, snarare än ett mål.

En reseberättelse kommer senare.

Postat 2018-07-28 19:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

23 juli Torka mat

Har torkat köttfärs. Stekte det utan fett och kryddade med salt och peppar. Tänkte först göra en riktig köttfärssås, men bestämde mig för att göra det så enkelt som möjligt. Det tog ett tag att torka det i ugnen efter att jag hade stekt det, är kanske inte helt torrt nu.

Ska fortsätta under veckan med lite andra saker som ska torkas.

På tal om saker tog jag fram vandringsutrutningen igår, lagade regnbyxorna med en liten reparationsbit som egentligen hör till mitt tält. Det gick ju det med. 

Gällande kläder så ska jag ta fram det idag. Tror jag ska minimera antalet plagg i år. Det enda jag har som krav är att jag inte ska frysa, så varma plagg åker med, även om det är väldigt varmt ute nu. Blir troligen varmt kommande vecka också.

Antalet ombyten, dvs underkläder och strumpor blir få. Jag satsar på att skölja upp och tvätta istället, men minst ett ombyte åker med.

Det ska bli så roligt att återse Sarek igen!

Postat 2018-07-23 07:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

19 juli Varmt

Med temperaturer runt 30 grader utomhus behöver man inte frysa. Det brinner på flera platser i Sverige och värmen ser inte heller ut att avta den närmaste tiden. Värmen och torkan får också konsekvenser för bönerna.

Nog om det. Jag har gått mycket, sprungit en del och cyklat i juni och juli. Har inte gått med ryggsäck så mycket, men ska göra några pass här hemma. Jag känner mig ganska stark, vilket känns bra. Har inte fått bukt på min högra häl. Det känns i den, är inte hälsporre. Ska se om jag kan få ordning på den, men kanske inte till vandringen.

Salt, NaCl, är någonting jag ska ta med i år. Hade inte med det förra året av någon anledning. Har läst lite om salt och fördelar och nackdelar med högt/lågt saltintag. Jag tänker att det behövs salt om man svettas mycket, och krånglar inte till det för mycket med intaget. Jag tar extra salt...punkt.

Någonting som är skönt när man går i fjällen, och det är varmt, är att kyla huvudet. Jag brukar blöta ned hela huvudet om jag ges möjlighet.

Har tittat på Sarekkartan många gånger, och det enda jag vet är att vi kommer att ha det riktigt bra i lugnet, i tystnaden.

Dags att matplanera på riktigt nu...det blir 100% egentorkat. Ska inte ha med någon frystorkad mat. Kanske någon Varma koppen som jag kompletterar med pasta...men ingen "riktig" middag.

Postat 2018-07-19 06:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!

Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus