Bloggar > Öhrnells blogg > Varsågod. Superlätt ...

Öhrnells blogg

Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Varsågod. Superlätt fjällflora på 3 st A4-ark.

Nu har jag varit tyst länge, så det är nog dags för ett litet inlägg.

Ifjol blev jag biten av fjällblommefotografering. Jag hade turen att vandra i fjällen vid Hemavan just när det mesta verkade stå i blom. Halva turen spenderades i konstiga kropsställningar för att få till en bra kameravinkel.

Syftet med fotandet var att få till en liten, lätt, behändig och basic fjällflora som jag kunde ha med på kommande turer. Mitt minne är ju tyvärr lätt teflonartat när det gäller att komma ihåg nya namn på saker. Den egenskapen tillsammans med en viss besserwisserattityd är ingen trevlig kombination. Och på fjället är google inte min vän, om man säger så.

Nu har jag lyckats få ihop en flora på sex sidor. Printar man den dubbelsidigt så ryms den på 3 A4, vilket inte väger så mycket i packningen.

Jag hade tänkt dela med mig av den här, om det är någon som är intresserad inför sommarens turer, men det verkar inte finnas någon funktion för att ladda upp worddokument eller pdf-er i sin blogg. Jag lägger in en bild för att visa ett litet smakprov. Den är långt ifrån komplett, men man får i alla fall namnen på några av de vanligaste fjällblommorna som jag sprang på.

Vill du ha dokumentet så skicka mig bara ett mail eller meddelande här på Utsidan. Får ni inget svar direkt så är jag troligen på semester. (Då kan man testa att kontakta Peter Tjärnlund här på Utsidan, och se om han delar med sig av sitt ex)

(16 gram väger den när man häftat ihop den)

Inlagt 2010-06-07 23:56 | Läst 23653 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-06-08 00:05   greenjuice
Rolig idé! Lägg gärna upp din fjällflora på bloggen i fortsättningen så jag kan lära mig något nytt :-) Men det var smart att ta bilder och sedan lägga in i Word-dokument och göra dem liten och praktisk att ta med till nästa tur...Smart....
 
Svar 2010-06-08 00:08   Öhrnell
Det är ju alltid kul att förena nytta med nöje. Annars är ju risken stor att bilderna bara blir liggande i datorn. Vill du lära dig mer så tror jag att de flesta bilderna redan finns i mitt galleri.
 
2010-06-08 08:02   peter1969
Jag skrev nyss på facebook att du skulle sälja den här på Utsidan också sitter du och ger bort ditt alster!
Tja, varför inte, välgörenhet är ju inte så dumt heller.
Hmm, jag kanske måste maila dig för att få ett exemplar inför fjällvandringen. Det vore ju kul om jag också kunde besserwissra lite...
 
Svar 2010-06-08 08:25   Öhrnell
Maila på du, Peter. Ibland är det roligt att ge också. Man behöver ju inte spara all glädje till julafton, tänker jag ;-)
 
2010-06-08 08:58   brigas
Smart,man glömmer jämt vad de olika små blommorna heter.
En annan variant skulle ju kunna vara bild med text i mobilen,om kameran är nog bra.
 
Svar 2010-06-08 09:01   Öhrnell
Mycket fiffigt. Mobilen har man ju ändå med sig.
 
2010-06-08 13:46   Emmma
Jättebra idé! Jag vill gärna ha en pdf!
 
Svar 2010-06-08 14:01   Öhrnell
Visst får du det. Dra iväg ett mail till mig bara så fixar jag det.
 
2010-06-08 20:51   dHANScan
Att blogga har jag inta prövat på Utsidan, men eftersom även forum får acceptera bifogat innehåll i doc- el. t ex pdf-format tänkar jag DET BÖR KUNNA FIXAS I EN BLOGG. Har du prövat "print screen" från ditt tastatur? Har du prövat helt enkelt att kopiera och sätta in från ditt Word- el annat dokumentformat?

Vidare samstämmar jag i din fina idé med denna lättviktsflora. Jag väljar emedlertid alltid ännu mindre vikt - jag (försökar, åtminstone) lagra på den personliga harddisk som har fyllds med en del växtnamn från tidigare turer. Jag supplerar med anteckningsboken och kameran som finns med. Sen jämnförar jag med "Nya nordiska Floran" (Mossberg & Stenberg) och "Nordisk Fjällflora" (Nilsson) hemma
Lycka till att
1) du lyckats skapa dina 16 gram flora
2) du lyckats skapa även ett pdf-dokument. Många öppnar pdf-dokumenter men troligen få vet hur man själva SKAPAR dom
 
Svar 2010-06-08 22:14   Öhrnell
Tack för berömmet. Jag har försökt det mesta, men det finns helt enkelt ingen funktion för att bifoga filer i en blogg. I forumet går det, men maxstorleken verkar vara 300k, och så litet kan jag inte få det utan att bildkvaliteten blir för dålig för att klara en hyfsad utskrift. Den personliga hårddisken är naturligtvis att föredra, men den går ner i stand-by-läge när jag har semester.
 
2010-06-10 21:12   BrittMarie
Fjällblommor är underbara, dem fixar jag hyfsat, det är värre med fåglar...kan du inte göra en fågelbok också?
 
Svar 2010-06-10 23:16   Öhrnell
Nja, den väntar jag mig att Majjen fixar!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar