Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Varför är man inte rädd för älgar?

Helgen bjöd på en tur till Östersund för att hälsa på en alldeles sprillans ny kusin till barnen. På farfars inrådan hann vi även med en tur till Moose Garden i Orrviken . Det är ett ställe där man får följa med på guidade visningar in i ett hägn där ägaren håller ett gäng tama älgar.

Det blev en spännande promenad in i skogen, där vi ganska snart fann älgarna, som inte var ett dugg brydda över vår närvaro. Vår turistgrupp var ett ganska blandad gäng, med folk både från Frankrike och Island. En göteborgare var också med, och han tyckte att det var minst lika exotiskt att se att marken var alldeles full av blåsippor - en blomma han dittills inte stött på i verkligheten. Tänk så det kan vara. Jag fick nog samma känsla i maj 1997, när jag såg mitt livs första vitsippor i blom. Det kändes som om jag var mitt inne i Ronja-filmen, och väntade mig bara att få se en rumpnisse med vintermössa.

Älgarna höll på att tappa vinterpälsen, och hårade nåt alldeles hemskt. Pälsen var sträv som på en....älgfäll.

Vi hade fyra småtjejer med oss, som var nästan lika oförskräckta inför älgarna, som de var inför barnen. Visst är det väl ändå ganska fantastiskt när man tänker efter? Jag tycker att den här bilden visar det så tydligt. Bara älgens huvud är lika stort som Ida, men det bekommer henne inte det minsta. Älgen är ju snäll! Och fin. 

Besöket - hur turisttillrättalagt det nu ändå var, väckte stora tankar om hur vi människor egentligen interagerar med djur. Vad är det som gör att jag spänner hela kroppen i panik och börjar kallsvettas om jag hör en 1,5 cm stor geting i sovrummet, men bara tycker att det är mysigt med stora djur som utan vidare skulle kunna sparka ihjäl mig om de blev irriterade? Reptilhjärnan är med oss alla dagar...

Tyvärr blev det inte så många bra bilder på grund av dåliga ljusförhållanden (starkt solsken i skog - allt blir randigt) och halvtaskig kamera, men bara den här utsikten mot Oviksfjällen på vägen dit och därifrån gjorde ju besöket värt varenda krona.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-12 00:09   Wolf25
Den stösta faran med getingar är väl om man sätter dom i halsen, kan även hända med älg då man äter gryta :)
En älgko med kalv skulle jag hålla mig en bit ifrån, annars är älgarna mer rädda för oss.
 
2008-05-12 06:56   brigas
Det stod ett par älgar på vårt hundspår en vinterdag.
Första tanken var att åka runt dem,dumt nog.Min lilla hund gick bara närmare,så tillslut la älgmor öronen bakåt,sänkte sitt stora huvud och lyfte sin stora framklöv.Hunden backade inte,säkert pga att jag kröp närmare för att ta fast den i st f att vända om.
Så stora djur och man har alldeles för lite respekt för dem,hon hade ju utan vidare skickat vovven till hundhimlen och (med maximal otur) även mej.
Är det för att de påminner om hästar man inte räds så mycket?De är trots allt stora starka vilda djur,om än med mjuka mular.
 
2008-05-12 09:57   ulindh
Jag har råkat ut för en höggravid älgko en gång, då hade jag en hund i koppel med mig, jag tror att det var därför hon blev irriterad. Hon var säkert 100 - 150 m bort och jag stod och tittade ganska länge på henne, hon vädrade i luften och när hon fick känna doften av hund (det är vad jag tror i alla fall) lade hon öronen bakåt och kom rusande. Hunden tog jag under armen och hittade ett skydd i en omklädningshytt på en badplats inte långt från där vi stod. Hon gick ett tag och frustade lite utanför med sin tjocka mage, jag kunde titta på henne genom ett hål i väggen. Hon tröttnade till slut, men på hemvägen tittade jag mig om många gånger. :-)
Jag har stött på älgar vid flera tillfällen i naturen men de har alltid sprungit iväg när de upptäckt mig.
 
2008-05-12 10:06   Öhrnell
Ja, de är ju inte att leka med! De kan tydligen springa omkring 70 km/h, och sparkas nåt rent hemskt med frambenen. En av älgarna hade sparkat ihjäl tre jakthundar som ställt sig utanför stängslet och skällt ståndskall. Genom stängslet alltså! Så man vill nog inte reta dem i onödan.

Den största faran med getingar skulle jag säga är risken för att köra av vägen eller krocka om man får in en av dem i bilen.
 
2008-05-13 07:01   Håkan Friberg
Alltså... det är två saker jag inte förstår:
1) Rubriken!? Klart man är!
2) Hur kan det komma sig att du inte sett en vitsippa i blom förrän maj-97? Växer det inte vitsippor i Sundsbruk?
 
2008-05-13 07:21   Öhrnell
Håkan, i Sundsbruk växer vitsipporna som ogräs, men jag är uppvuxen i Östersund och flyttade sedan till Umeå. I Östersund kom först tussilago och några blåsippor och sedan sade det PANG och så stod midsommarblomstern i full blom. I Umeå såg jag mest planterade blommor och maskrosor. Jag KAN tänkas ha sett någon strösippa utan att veta om det, men aldrig så att det var vitt på backen.
 
2008-05-13 16:01   Håkan Friberg
Jag vet inte om du gjort någon vårresa sedan du kom till Sundsbruk. Om inte så är det dags. Jag är uppvuxen i Dalarna och där fanns tämligen gott om vitsippor. Dalarna är ju ett landskap med en hel del "ego". Många beklagade mig när jag blev tvungen att flytta ner till Närke. Men jag blev häpen över naturen, och det som först slog mig var alla dessa helt makalösa vitsippsängar på våren. En oändlig bädd av vitt i vissa hagar. På senare år har jag upptäckt sådana även i Sörmland.
 
2008-05-13 21:39   grodanbolle
red

Otäck Älg bortagen.

me
 
2008-05-14 12:32   Öhrnell
Tack snälla Michael! Om någon undrar så vet Michael att det finns filmade bildbevis på vad som kan hända om man har oturen att inte hinna undan en älg på krigsstigen. Det var så otäckt att jag låg vaken och bad honom ta bort länken...

Jag nöjer mig med att säga att man verkligen BÖR vara rädd för älgar som inte är tama.
 
2008-05-15 22:32   Islusen
Hm, jag vill se den där Otäcka Älglänken???
Har den största respekt för älgar, och även för hästar som jag jobabr med dagligen. Inte rädd, men respekt...
Och håller fullkomligt med om att det inte finns någon rim och reson i att bli stel av fasa när man hör getingsurr men utan vidare ge sig på att tämja ohanterade 350-kilos unghästar...... var är logiken???
 
2008-05-15 22:33   Islusen
Och förresten, den utsikten gör mig sjuuuuk av hemlängtan! Hur fantastiskt Island än är...
 
2008-05-16 07:19   Öhrnell
Katarina - lite fränt att du sitter på Island och längtar hem, medan jag var där tillsammans med två isländska familjer. Du får nog kontakta Micke för Otäcka-Älg-länken, eller söka på Youtube efter "Man vs Moose" eller något sådant.
 
2008-05-19 23:00   seobserver
Min kamrat domaren hade en gång en äpplefull älg i trädgården, den var inte att leka med men lockades bort me hjälp av ett långt äppelspår....slingrande troligtvis....
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.