Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Urskog 500 m

Jag vet inte hur många sådana här skyltar det finns runt om i landet, men just den här sitter någon mil söder om Lycksele längs Blå Vägen, strax innan avfarten mot Vindeln via Ekorrsele, om man kommer från Lycksele, vill säga.

Jag har passerat den här skylten otaliga gånger på väg till och från min farmor, som bodde i just Ekorrsele. Från det att jag blev läskunnig någon gång på 70-talet har jag alltid varit nyfiken på hur den där urskogen såg ut egentligen. Sedan jag fick körkort tänkte jag att "nästa gång jag passerar så SKA jag stanna". Men alltid var det något som kom emellan. Det kunde vara vinter, eller så hade man bråttom, var kissnödig eller så stämde inte klädseln överens med vädret. Och så gick det så som det brukar med farmödrar. Hon blev gammal och dog, och helt plötsligt hade man inte vägarna förbi längre. Men nu i år så stämde allt. Så ÄNTLIGEN bromsade vi in, stannade motorn och klev ut bilen. Det kändes nästan lite magiskt att gå de 500 metrarna in i det som skulle vara urskogen.

Men när man väl kom dit?

Tja. Förutom att det fanns osedvanligt många nedfallna träd som låg kvar som de hade fallit (vilket ju är poängen med en orörd skog) såg det väl ut som vilken jäkla granskog som helst för en lekman. Lika mycket mygg var det också.

Kanske hade upplevelsen blivit större om jag inte hade haft 30 års uppdämda förväntningar med mig i skallen? Och frågan är ju hur mycket upplevelse man kan kräva. Allt är ju inte glitter, glamour och spegelblanka soluppgångar.

På ett sätt är jag glad att jag har bockat av denna urskog, som hörde till de saker jag kände att jag ville se innan jag trillar av pinn. Men samtidigt är jag lite fundersam över om jag nu skulle bli lika glad om någon fick för sig att hjälpa mig att uppfylla en annan dröm, nämligen att få nyckel till alla låsta utrymmen i Nidarosdomen i Trondheim...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-07-22 23:13   Karin Hofvander
Jag kan se din poäng...men du é lite bortskämd tror jag. :-) Jag skulle absolut stirra vilt omgring mig om jag gick i den där skogen! Shit, det ser ju ut att finnas troll i varje ögonvrå!
 
2009-07-23 10:27   Öhrnell
Bortskämd? Kanske är det så att man inte ser skogen för alla träd ibland. Men jag var över 20 innan jag såg min första vitsippa, och kantareller hittar jag bara i grönsaksdisken på Ica...
 
2009-07-23 14:25   storschan
jag hade turen att få besöka en lika urtrist urskog, med Valfrid Nilsson hemma i byn. Denna farbror kunde verkligen göra skogen magisk. Där fanns så otroligt mycket att se! bakom varje sten, stam och myra fans en berättelse. Och bara några om dem handlade om vittra.....Skogen behöver verkligen kunniga guider!
 
2010-02-14 00:35   bananmannen
Jämfört med vanlig svensk industriskog så är ju det där Mitt I Naturen nästa. Hämta David Attenborough! Men det är ju så där skog ser ut; en massa trän. På TV är det så fantastiskt vackert, men de killarna vet hur mn sätter upp kameran på rätt ställe, väntar i timmar, filmar tusen timmar och klipper ner till 20 minuter. Om man bara går dit hipp som happ måste man ta sig för att titta efter. Och gör man det så hittar man pärlor till och med i svensk industriskog.
 
Svar 2010-02-14 09:45   Öhrnell
Jag undrar om jag någonsin varit inne i en "vanlig svensk industriskog". Förmodligen, bara det att jag inte visste om det.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.