Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Stormen före lugnet

Huset ser ut som ett bombnedslag. Utöver att maken rivit hål på taket för att laga en vattenskada, och sedan lagt tillbaka det mesta, ligger sommarens tänkta semesterpackning spridd på två plan. Och symaskinen står framme. Jag kom ju på i sista sekunden att den regnkjol jag sydde ifjol var lite för kort, så jag behövde sy på några deci till. Ett tag övervägde jag att göra en volang, bara för att jävlas med elementen, men tyvärr räckte inte silnylonbiten till det.

Årets tur går till Hemavan och en tur till Norra Sytertoppen om allt går vägen. Och i år tänker jag lämna kängorna och regnbyxorna hemma och gå i stövlar och regnkjol istället. Gud så bekvämt att slippa dra på regnbrallor när det börjar regna! (Fast enligt långtidsprognosen verkar det bli 0 mm nederbörd, så jag kanske inte hinner testa.)

Och dagen innan ska vi på bröllop, så det är många saker som ska med i packningen. För att inte tala om barnens alla kläder och saker. Hjärnan sliter åt alla håll. Kanske är det därför jag tar paus vid datorn en stund...

Det ska bli skönt med semester. Det ska bli skönt med lugn och ro. Det vore skönt med sisådär 5-10 grader mindre på termometern... Tänk om jag får napp imorgon? Tänk om Ylva faktiskt tycker att det är roligt att rensa fisk? Tänk om jag börjar skaka efter två veckor utan dator?

Nej, dags att programmera videon och göra i ordning lite frukostblandningar och steka lite bacon. Eller sova...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-06-30 01:43   oscarsundholm
Jag var själv upp på Norra Sytertoppen för fyra dagar sedan. Gick från Hemavan på dagen och kunde inte hålla mig från att gå upp vid midnatt, väderprognosen lovade vindstilla och sol... Uppe på platån innan toppen var det sjukt mycket snö och jag fick slita som ett djur med min förmodade Halsflus, men upp kom jag till slut. Utsikten är magnifik och med midnattsolen kunde det inte bli bättre. De körde fortfarande Heliski på toppen, inte konstigt att det bara var ett sällskap innan mig som hade gått upp på toppen, de övriga hade förmodligen varit tillräckligt kloka för att inte försöka...

Antar att du skall tälta, vill tipsa om en riktigt bra tältplats då som är perfekt som utgångspunkt vid en bestigning av toppen från väster. Ungefär en km efter Viterskalstugan börjar den markerade leden mot Norra Sytertoppen, tydligt markerad med en skylt. Följ leden och vada Syterbäcken, därefter finns det grymt bra tältplatser efter bäcken till vänster (väster) bara ett par hundra meter bort.

Antar att ni åker inom tio dagar?

Lycka till med turen, det är ett oerhört vackert område, dock undantaget de första 6 km efter Kungsleden från Hemavan, skidliftar är trots allt inte vackra byggnadsverk.

Oscar

Ps bilder kommer strax, även på tältplatsen Ds
 
2009-06-30 08:30   kabima
Härligt skrivit! Varför skall det alltid dra över en storm hemma precis dagarna innan semestern? Och varför åker alltid symaskinen fram så där i sista sekund. Jag tror att många känner igen sig i röran. Sitter själv och syr om mina vandringsbyxor då de är för höga i midjan och kom dessutom på att det vore bra om jag hann sy ett kamerafodral som jag kan fästa på midjebältet. Egentligen borde man låsa in symaskinen veckan innan semestern för att minska ner verkan av stormen. Fast det kanske inte gör någon större skillnad det är kaos ändå innan allt är packat, gräsmattan klippt osv.
Hoppas att stormen lägger sig snart och att ni får en trevlig tur.
 
2009-06-30 10:30   Öhrnell
Tack för tipset Oscar. Jag ska ringa in området på kartkopian innan jag plastar in den!

(Utöver allt kaos är det nu dessutom halvt krig! Vi har bett att barnen ska städa sina rum innan avfärd...)
 
2009-07-01 10:51   peter1969
Ska vi önska att det ska regna i Hemavan så att du får testa regnkjolen?
Eller........
 
2009-07-09 21:17   Öhrnell
Nog fick jag testa regnkjolen alltid. Mer om det senare...
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.