Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Symaskinen trampar vidare

En midsommarhelg och en VAB-dag med slöa barn framför TV:n var precis vad jag behvde för att bli klar inför sommaren. Nu har jag hunnit förfärdiga ett nytt regnöverdrag till makens ryggsäck, och då slog det mig att det ju var där gör-det-självandet tog sin början.

Efter att ha försökt knyta fast hans trasiga inbyggda ryggsäcksregnskydd hjälpligt på ryggsäcken under en regnskur på fjället så lovade jag att jag skulle sy ett nytt åt honom. Jag vet ju vad regnskydden kostar när man köper dem i affären, och någonstans där hade jag visst en smärtgräns. Inte skulle man väl behöva betala tvåhundra spänn för ett tygstycke med en raksöm och en snodd? Knappast! Så jag började surfa runt efter lämpliga tyger, och helt plötsligt hade jag kommit in på Anders Jonssons gör-det-själv-sida och såg hans hemsydda tält, och så var hjärncellerna satta i arbete. Hur det gick känner ni till. Och idag blev faktiskt även regnskyddet klart. Vikt 68 g. 

Barnen fick också välja färg bland min hög av silnylontyger, till varsitt par midjeregnbyxor. Här bunkrar man upp med rött, gult, orange, guld och grönt - och vad väljer ungarna? Ylva ville ha blå (där rök tyget som skulle ha blivit ryggsäcksregnskydd) och Ida ville ha svarta. Japp. Då fick det väl bli så. Med dubbla resårer i midjan, resår vid fotslutet och under fötterna blev vikten på Ylvas brallor 67 g, och Idas väger 46 g, för hon valde ett lättare tyg. Just nu ligger de på altanen och har blivit penslade med sömtätning. När det har torkat ska de få testa genom att sätta sig i en vattenbalja och kolla om man blir blöt i rumpan eller inte. (Ängslig mamma hoppas sömmarna håller!)

Hur som haver blir det betydligt lättare att packa ner än de stora tunga galonbyxorna. Enda nackdelen är att de prasslar mer.

Nu ska jag se om jag kommer på något att sy åt mig själv också innan dagen är slut. Köttfärsen ligger i alla fall på tork i ugnen... 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-23 13:59   Thomas Traneving
Vad "fixig" du är!
Stor eloge........
 
2008-06-23 14:00   brigas
Jag blir lätt avis på alla händiga.Skräddarsytt,lätt,kostar mindre och kanske precis som man verkligen vill ha det.
Ni lär ha betydligt mindre omfångsrika lass när det är turdags i år.Och att det dessutom är mycket egen design.Kul.
 
2008-06-23 14:03   peter1969
Har du några "ritningar" på regnbyxorna?
Guldbyxor vore ju inte fel, då ser man då var ungarna är......
 
2008-06-23 14:48   Öhrnell
Nja, mönster (som man brukar säga om kläder...) kändes överflödigt. Jag vek tyget fyrdubbelt, lade Ylvas galonbyxor ovanpå och ritade längs kanten. Sedan sydde jag ihop grensömmarna först (sömmarna på mage och rumpa), sedan sydde jag ihop byxbenen på insidan från fot till fot, och sist sidosömmarna. Sedan är det bara att vika upp 2 cm nere vid fötterna och sy en kanal. Uppe vid midjan sydde jag två sömmar för att få in dubbla resårer. Jag misstänker att brallorna blir bekvämare då. Innan man trär i resåren vid fötterna syr man dit resåren som ska gå under stöveln, ca 20 cm lång. Till slut trär man i resåren i kanalerna med hjälp av en säkerhetsnål. Knyt ihop resåren, eller sy ihop den. Slutligen penslar jag sömmarna med våtrumssilikonblandningen, men jag har inte hunnit se om det blev bra eller inte.
 
2008-06-23 20:15   Öhrnell
Det bidde en 47 grams regnkjol till mig, som borde funka bra mellan regnjackan och stövlarna när det inte blåser för mycket.
 
2008-06-25 17:47   POA9
Ispiration kan finnas på de minst oanade platser.
Sälv jagar jag vikt på mitt sätt.
 
2008-07-05 09:43   Håkan Friberg
Ta mig tusan! Jag SKA fixa egna regnchaps och kilt i silnylon... någon gång... Och... om inte jag, så förhoppningsvis Livskamraten...
 
2008-09-07 12:12   Islusen
Hm, ett hemsytt regnställ i guld kanske???? Varför inte, lite flärd i frilufsandet kan väl aldrig skada...
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.