Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tältet del 15 - Nyfikna på slutvikten?

Klockan är kvart över två, natten mot midsommar. Det börjar ljusna. Imorgon kommer främmandet, sedan är det fem arbetsdagar kvar och sedan börjar semestern. Jag insåg hur det skulle påverka min tidsplan vad gäller att få tältet klart till tältningssäsongen. Det är faktiskt nu eller aldrig som gäller!

Så jag gav mig på listningen. Småfixet. The customizing.

Till att börja med en liten flört med pappa. Jag har sytt fast en liten minitermometer inne i innertältet. Ur trepacket från Clas Ohlson tog jag den termometer som bäst överensstämde med vår ordinarie utetermometer.

Fönsteröppningarna har jag också förstärkt med lite kardborreband till stängningen.

Jag har också sytt ihop det som jag klämde fast med klädnyporna senast. Det blev hyfsat snyggt. Prio nummer ett nu är att få det klart - inte nödvändigtvis att göra det snyggt. Jag har dessvärre inte hunnit slå upp tältet sedan jag stramade åt innertältet, så jag hoppas för guds skull att det inte blev alltför tokigt.

Ventilation behövdes, så det blev (till att börja med) en lucka i gaveln. Viss assymetri, kanske vän av ordning påpekar. Jovisst, men inte utan orsak. Det var lättare att göra en fyrkantig lapp av "fönstertyget", samtidigt som det var enklast att göra en bågform av dragkedjan. Denna lucka kommer bara att kunna öppnas utifrån, men det ska nog gå bra ändå.

Sen ville jag ju ha påsar till pinnarna också. Visst lånar jag både pinnar och stång från Kerontältet, så jag skulle ju lika gärna flytta över hela paketet, men jag planerar att skaffa egna pinnar till detta nån gång framöver. UL-folket kanske menar att jag skulle spara gram på att inte använda pinnpåsar alls. De har rätt, men då skulle jag förmodligen slarva bort alltihopa. En tjusig orange blev det till pinnarna, och en glammig guldpåse till stång och pinnar. Ja, jag har förköpt mig på silnylon. Hade tänkt sy jättelätta regnkläder åt flickorna också, men det verkar som om sanden i timglaset håller på att ta slut. Men visst vore det läckert med guldiga lätta regnjackor!

Efter att ha fäst ihop alla knappar och gummiband och gardinmojänger (såna plastpluppar som man stoppar in i en skena och fäster fingerkrokar i) med varandra var det äntligen dags att rulla ihop tältet. Det kändes riktigt riktigt, om än ovanligt fritt från barr och jord.

Trött men glad Ulrika. (Min nattuggla till man var också vaken och ställde upp som fotograf)

Äntligen dags att rigga vågen.

Och den visade följande:

Namnet på skapelsen? Öhrnell Drommen 2.

När jag har satt upp det på fjället (och helst fått dit en liten namnlapp på tältet) tror jag att jag ska skicka en bild till min gamla gymnasiekompis Rolf. Efternamn Hilleberg.

Nu ska jag gå och lägga mig så att jag orkar fixa färdigt jordgubbstårta och midsommarstång imorgon.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-20 06:05   Staffan Andersson
Vem vet, du kanske får erbjudande om jobb av honom ;)
 
2008-06-20 07:42   brigas
Grattis.bra jobbat.
När ska du premiärsova i det?
 
2008-06-20 10:48   la dolce vita
Grattis Ulrika!
Vilken bedrift att faktiskt slutföra projektet. Har varit roligt att få följa med på resan, lite grann som Äntligen hemma och Sommartorpet. I lugn och ro, utan att själv behöva lyfta ett finger har vi fått se hur du trollat med korvskinn och ballongpinnar. Och voila! Ett tält! Dessutom lätt. Ska bli spännande i höst att läs recenssionen av Öhrnell Drommen 2.
Trevlig tältsommar!
 
2008-06-20 11:19   Öhrnell
Tack alla! Och Britt, premiärtältningen får nog bli tidigast nästa helg. Har varit lite sugen på att testsova i det här hemma på gräsmattan, men det är så otrevliga nattljud ute här. (Bilar, fester, bussar, mopeder...)
 
2008-06-20 12:37   Annicas fjällängtan
Man får Grattulera!
VIlken bedrift!!!! Det blir kul att höra hur det känns att sova i ett tält som man sytt själv. Kul att se dig med tältet i hand.
 
2008-06-20 16:05   peter1969
Det är så inspirerande att läsa, hoppas att tältet funkar som det ska. Väntar spänt på första-test-bloggen.
 
2008-06-21 11:38   URB65
Hej. Har varit riktigt trevligt att följa ditt projekt. Håller med Annica att det är roligt att äntligen se dig med det i hand. Är det helt klart att använda nu? Räknar du med att ha det på fjällvandring i sommar? Även om det är kul att vara ute och "frilufsa", så blir det 100 ggr roligare med prylar man fixat själv. Vem vet, kanske ses vi i fjällen i sommar. mvh Ubbe
 
2008-06-21 12:28   Öhrnell
Jag har precis satt upp det på gräsmattan för att kolla att spänningen på innertältet blev bra, och det blev det. Så nu ska bara sömmarna på yttertältet tätas så att det inte läcker om det börjar regna. Och ja, tältet ska med upp på fjället i sommar, helt klart!
 
2008-06-21 20:09   Håkan Friberg
Känns nästan lite vemodigt... Vad ska hända nu...? Du får nog ta upp det här med Frågespalten jag tipsade om tidigare
Jag tycker att du ska vara mycket noga med NÄR du gör din premiärtältning. Bra att du inte slänger upp det för en gräsmatteövernattning! Kan du inte hitta någon liten anledning att jubilera? 13 år sedan du fick ditt första getingstick? 3 år sedan minsta flickans röda hund? 18 år sedan du fick dina första fjällrävenbrallor? Eller också kanske dina goa ungar kan få sin första egna tältnatt som premiär?
Varför? Allt för att skapa fler anledningar till blogginlägg.

Visst ja... Grattis från mig också... fast med en klump i halsen...

Håkan

Fast nummer 15 är det förstås...
 
2008-06-22 20:12   Thomas Traneving
Grattis till ett lätt och snyggt tält!
Väntar med spänning på första tältrapporten!
 
2008-06-23 02:55   Wolf25
Så kul att det är klart.
Väntar också ivrigt på testrapport.
 
2008-06-23 13:33   Öhrnell
På midsommardagen hade jag satt upp tältet på gräsmattan. När det börjde regna kilade jag ivrigt ut för att krypa in och känna hur det kändes därinne. Men jag hann inte ens dra igen dragkedjan innan de andra skrek åt mig "Ut därifrån för h-e!", för åskan kom i samma veva. En ordentlig blixt slog ner alldeles nära, och slog dessutom ut datorn. (Sitter nu vid makens laptop...). Men tältet klarade i alla fall regnet finfint.
 
2008-06-24 13:07   seobserver
Hatten av och grattis. Det blir roligt att läsa utfallsrapporten.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.