Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tänk vad kul det är att göra själv!

NU har jag äntligen varit ute på sommarens ack så korta lilla fjällvandring. En utförligare berättelse kommer när jag har fått över bilderna till datorn, men jag kände att jag ville dela med mig lite redan nu.

Det är nu konstaterat att det finfina och billiga gardintyget Sarita från IKEA inte bara är lätt och helt genomskinligt, utan även knottätt. För att inte bli helt utan göra resten av sommaren kommer jag att sy nya mygghattar till min make och svärfar som de kan ha när de är ute och jobbar vid fjällstugan. De har redan myggnätshattar sedan tidigare, men de släpper igenom knotten, vilket inte är så populärt. Snälla lilla jag ska försöka underlätta karlarnas arbetsförhållanden lite.

En dag fick vi tillräckligt mycket regn för att det skulle vara idé att testa regnkjolen som jag sydde i silnylon. Tanken var nog god, men jag måste modifiera den lite. Jag hade gjort den ca 1 dm för kort för att den ska gå att använda enbart i kombination med vandringsstövlar. Omlottmodellen var inte heller så genomtänkt, eftersom "slitsen" blåste upp och blottade knäna. Jag ska sätta fast lite tryckknappar, alternativt sy ihop den helt. Jag har ju resår i midjan så att den är lätt att dra på i vilket fall som helst.

Ida hann testa sina regnbyxor samma dag, och hon var nöjd och glad i dem. När vi kom hem från promenaden bad jag henne sätta sig på altanen för att se om hon blev blöt i rumpan, men det blev hon inte! YES!!

Och så sommarens bästa infall. Jag köpte mig ett nystan yllegarn och stickade tuttvärmare, vilket var gjort på två slapparkvällar. Det jag gjorde var helt enkelt två trianglar modell bikiniöverdel, som man lätt bara lägger in innanför ordinarie sport-bh när det är kallt ute. Helt underbart när det blåste friskt på fjället. Jag brukar annars bli väldigt kall (inte frysa, men bli kall) om utskjutande kroppdelar på framsidan. Pappa tyckte att det var hemskt skojigt och drog sig till minnes den Helly-Hansen-bikini som han en gång köpte till en frusen bekant. Jag vet inte om de fortfarande går att köpa, men jag tvivlar på att jag hade fått den billigare än de 34 kr som jag betalade för mitt fullprisgarnnystan!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-07-14 15:31   brigas
Knott-tätt borde var bra på hjortronmyren.
Och hur var tältet?
 
2008-07-14 15:43   thegedd
Ja just det, hur var tältet ?
 
2008-07-14 18:19   Håkan Friberg
Välkommen tillbaka! Mitt tåg går om 75 minuter... and counting...
 
2008-07-14 18:34   BrittMarie
Som sagt, hur var TÄLTET!?!?
Det var nog en bra idé det där med tuttvärmare...tror jag knycker den!
 
2008-07-14 23:11   Öhrnell
Nu har jag fått över bilderna, så tältpremiären har fått ett eget blogginlägg.
 
2008-07-14 23:12   peter1969
Helly-Hansen-bikini var en ny bekantskap.
Silnylon blir det till att inhandla till hösten så att man har nåt att göra under vintern.
 
2008-07-16 02:42   Annicas fjällängtan
Vilken bra ide.Tuttvärmare.Kanske en affärside?.Åkarunt på mässor och sälja egentillverkad tuttvärmare. Med det låga inköpspriset går det ju att göra en bra vinst per par.
 
2008-07-18 21:14   Thomas Traneving
Vilken idé med en tuttvärmare.
Skrattade gott när jag läste.......
Du är modig du......
Tuttvärmare har vi nog alla tänkt tanken men få är vi som berättar om våra "kvinliga problem" på utsidan.

Fniss!
Du är härlig!

/Helena
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.