Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Kvinnans bokskatt anno 1913 - Om fotvandring - del 2

Vi läser vidare om damernas fotvandring:

"På en fotvandring är utrustningen av största vikt. Framförallt måste stor uppmärksamhet ägnas åt fotbeklädnaden. Helst användas kängor, som måste vara starka och bekväma, varken för stora eller för små och sitta väl, så att de icke föranleda skavsår. Alldeles nya kängor böra icke begagnas, utan sådana, som under en månads tid varit i dagligt bruk och sålunda hunnit forma sig efter foten. Alldeles förträffligt är att i kängorna lägga en lös sula av tagel eller renhår. En sådan håller foten torr vid svettning och i händelse av regn och väta. Strumporna böra icke vara för tjocka och hettande, men icke heller så tunna att sulan kännes för mycket igenom. Kängorna böra alltid vara förfärdigade för höger och vänster fot.

Kroppen bör vara så fri och ledig som möjligt i sina rörelser. Fördenskull få inga hårt sittande liv, trånga linningar eller band användas. Bäst är att använda blus, och kjolen bör vara alldeles fotfri, samt sluta minst 10 cm. över marken. För kalla dagar behöves en kofta eller jacka, och mot regn skyddar allra bäst en lätt regnkappa med kapuschong, varigenom paraply blir onödigt, liksom en hatt med breda brätten som skyddar mot solen, gör parasollet överflödigt."

(Här har man uppenbarligen inte läst på, utan släpat med paraply/parasoll ändå!)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-04 23:11   Thomas Traneving
Men det här - Bäst är att använda blus, och kjolen bör vara alldeles fotfri, samt sluta minst 10 cm. över marken - hade de snappat upp. Och....vem har inte förtvivlat letat skugga en stekhet dag på fjället?! Tänk om man haft ett paraply då ;) /H
 
Svar 2011-05-05 10:35   Öhrnell
Jag undrar lite grann vad fotfri betyder egentligen. Att man inte sparkar i den vid gång på plant underlag, eller? Nåja, det lär jag upptäcka i sommar.
 
2011-05-05 10:03   seobserver
Mer om paraplyet är ju att det kan fungera som det tredje benet etc.
Notera gärna de lätta mjuka kängorna.
Trevligt med lite kulturhistoria.
/J
 
Svar 2011-05-05 10:36   Öhrnell
Det har du ju förstås helt rätt i. En vandringsstav med specialfeatures, helt enkelt. Jag har noterat kängorna.
 
2011-05-05 12:12   Håkan Friberg
Det första stycket kan ju tryckas i Lundhags katalog idag. (Fast jag undrar förstås vilka andra fötter de hade i åtanke...) Men det där med paraply/parasoll har de fått om bakfoten. Fråga Jörgen Fjäderlätt!
 
Svar 2011-05-05 13:11   Öhrnell
Men Lundhags kanske skulle ha skippat den sista meningen om att skorna borde vara förfärdigade för höger och vänster fot, tippar jag.
 
2011-05-06 08:02   Anneli Wester
Underbart!
 
2011-05-06 09:38   peter1969
"förfärdigade för höger och vänster fot"?
Hur såg skorna egentligen ut förr i tiden?

Paraply har man ju naturligtvis med sig!
 
2011-05-11 13:13   ulindh
Ja hur är det med skorna egentligen, näbbstövlar som samerna har är de olika för höger och vänster fot? Någon som vet? Om man tänker tillbaka i tiden alltså. Jag får den känslan att de såg ganska lika ut både höger och vänster, om det nu kan vara en orsak till att de skrev detta om "förfärdigade för höger och vänster fot." En fundering bara. Tack Ulrika för trevlig läsning! Var rädd om boken!
 
Svar 2011-05-11 15:02   Öhrnell
Jag har inte lyckats få klarhet i det riktigt än. Dessa få sidor om vandring, utstyrsel med mera har väckt fler frågor än de besvarar, och jag håller på att kolla upp det mesta.
 
2011-05-12 17:50   seobserver
Att skor var av samma modell för vä och hö gällde nog mer än franska armens träbottnar i enhetlig storlek inför och efter slaget vid Austerlich.
Sån tur man slapp dylika övningar.
 
2011-05-13 10:42   äventyrssugen
Jag undrar om de inte menar att man ska gå till skomakaren och får skorna gjorda efter sina fötter, som kan vara olika stora och formade. Där ligger vi nog i lä nuförtiden.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.