Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Kvinnans bokskatt anno 1913 - Om fotvandring - del 1

Vissa böcker i bokhyllan är roligare än andra. "Kvinnans bokskatt" från 1913 visade sig återigen vara en källa till nytta och nöje! Där internet inte kunde ge mig det jag sökte, hittade jag en bra och informativ text i mitt eget bibliotek. För att vi ska kunna smälta all information från den tiden, har jag valt att dela upp texten i kortare utdrag.

"En omtyckt och i flera hänseende särdelet lämplig sport är slutligen också fotvandringar, som företagas av både män och kvinnor, yngre och äldre. Männen äro ofta och kunna också utan svårighet vara ensamma på en sådan tur. Kvinnor böra däremot alltid slå sig ihop några stycken för en fotvandring, enär det kan vara obehagligt nog för en ensam kvinna eller till och med för ett par att ge sig ut på vägar och stigar, och hon sannolikt skulle bli ganska hjälplös, om något missöde drabbade henne. Företaga emellertid flera kvinnor en fotvandring, böra dock endast sådana , som äro någorlunda jämnstarka, slå sig tillsammans. Nöjet skulle eljest lätt störas, om någon, klenare än de andra, tröttnade alltför snart och icke förmådde följa de övriga, som då antingen måste stanna eller gå ifrån henne. Dessutom bör alltid en plan för resan utstakas, och denna beräknas på sådant sätt, att sällskapet någorlunda vet, var natthärbärge skall kunna erhållas."

Vad ger du mig för den Anneli? Bäst att du tar någon med dig nästa gång du ska ut och bestiga berg. Helst ett helt gäng.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-03 22:28   Thomas Traneving
Det e tur att jag vandrar med en tålmodig make - Nöjet skulle eljest lätt störas.....
=) /H
 
Svar 2011-05-03 23:06   Öhrnell
Eller hur. Och så kan han hålla koll på dig så att du inte är så hjälplös om något missöde drabbar dig.
 
2011-05-04 08:47   thegedd
"Männen äro ofta och kunna också utan svårighet vara ensamma på en sådan tur. Kvinnor böra däremot alltid slå sig ihop några stycken" Fördomsfullt men naturligtvis rådde andra tankar och idéer då, kvinnor hade ju inte ens rösträtt. Intressant text och alltid fascinerande att beskåda gamla fotografier.
 
Svar 2011-05-04 10:02   Öhrnell
Sen var det ju förstås skillnad på folk och folk. Kvinnliga turister från staden skulle inte ge sig iväg ensamma. Fäbodstintor däremot kunde man skicka iväg lite hur som helst. Alltså inte så stor skillnad från hur det är idag. Ovana stadsbor bör ta det försiktigare än de som är fjällvana.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.