Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Friluftsgarderoben växer

Stövlar, lättviktsregnställ, fjällrävenbyxor och vindjacka har jag redan. Nu är jag i full färd med att ekipera mig och maken anno 1913. Det är både roligt och intressant. För att inte tala om tidskrävande.

Vi har varit kattvakt ett par veckor i maj. Och bäst som man sitter på golvet och nålar och klipper så kommer katten och klampar rakt upp på tyget, trampar runt ett par varv som en hund, och lägger sig sedan till ro på det mjuka varma ylletyget. Det är ett under att han klarade sig undan nålarna.

Men det går sakta men säkert framåt:

  • Snörkängor - check
  • Yllestrumpor - check
  • Fotfri yllekjol - check
  • Päronsäck - check
  • Näverkont - check
  • Gethårssulor till skorna - på ingång
  • Sportkostym i ylle, så gott som klar. Västen ska jag sy klart ikväll tror jag.

Sen ska jag ha en jacka, hatt och lite annat lullull också. Och ett plommonstop till maken kan ju aldrig bli fel ute i Guds fria natur, eller?

Det är lite kul att snöa in på saker. Medan jag surfat efter bilder och texter från tiden, hittade jag bland annat denna artikel om den jämtländske (nåja) nationalskalden Wilhelm Peterson-Berger, som tydligen var en ivrig fjällvandrare på sin tid. Han hade i alla fall ett tjusigt tält!

Han har också skrivit en längre artikel i 1934 års upplaga av STF:s årsbok, som jag ska fördjupa mig i någon kväll när sytråden är slut. Rubriken är "Utsikt över Jämtland - ett Frösökåseri". Han filosoferar bland annat kring vilka tider på året som bäst lämpar sig för vilka utflykter. I samma årsbok finns en mängd andra artiklar om turismen i Jämtland, men även en med den intressanta rubriken "Vägen, bilen och landskapet". Det kan ju vara spännade att se vad man hade för syn på den framväxande bilismens roll för turismen år 1934. 

Jag återkommer.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-10 22:44   Faderskapet
Nästan exakt likadant tyg hade jag på en kostym en gång i världen. I tonåren om jag minns rätt. Bra jobbat. M är imponerad.
 
Svar 2011-06-11 09:54   Öhrnell
Tack! Det har gått över förväntan.
 
2011-06-12 00:15   Thomas Traneving
Följer ditt projekt!! Han (maken) ser allt nöjd ut ;) /H
 
Svar 2011-06-13 11:12   Öhrnell
Det är han faktiskt. Med enda klagomålet att kostumen är varm... Vi får se till att ge oss ut när det är 13 plusgrader och halvmulet. Men det ska väl gå att ordna!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.