Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Ensam med barnen i fjällen - del 3 "Pappa, är du där? Kom!"

Lördag. Födelsedag. Enligt vad som nu blivit tradition så ska Ylvas födelsedag alltid firas i Bydalen. Och istället för blommor i en vas på brickan medmorgonfikat, får hon en bukett blåbärsris.

Lite senare på dagen kom kusinerna och farföräldrarna, och mellan allt ätande hann vi med lite lekar. Den så gott som öde  gräsplätten mellan uthyrningsstugorna lämpade sig väldigt väl för "Pepparkaksgubbar" och andra grupplekar.

Sedan kom vi till det här kruxiga. Det är Ylvas födelsedag. Samtidigt har jag tidigare under sommaren lovat Ida en tältnatt bara hon och jag. Detta är sista chansen, för dagen efter ska jag åka hem och börja jobba. Och jag kunde ju inte gärna ha tältat tidigare med henne, eftersom det hade inneburit att jag lämnat Ylva ensam hemma över natten. Det hade säkert gått bra för henne, men inte för mig.

Men med tre kusiner i stugan så visade det sig att Ylva inte skulle sakna vare sig mamma eller den där jobbiga lillasystern särskilt mycket, så vid niotiden när det började bli dags för kvällsfika, packade jag och Ida våra ryggsäckar och traskade ut i det fria. Ut i lugnet och tystnaden. Det är trevligt att vara många i en liten stuga, men jag är som sagt lite ljudallergiker, och mår inte riktigt bra av stojet.

Vi gick rakt över dalen och upp i slalombacken. Det var blött och slaskigt, och nu hade myggen också vaknat till liv igen. Ida var trött och hungrig och tyckte att det var jobbigt - förstås!

Den här gången var det tekniken som räddade turen.

1. Min mobiltelefon med tre animerade kortfilmer i. Det blev några film- och godispauser i backen.

2. Far i huset hade med sig fyra stycken walkie-talkies, och vi fick ta med en av dem. Var tredje minut tog Ida fram den.

"Pappa! Pappa, hör du mig? Ida till pappa, kom!"

Och den snälla pappan svarade tålmodigt varje gång.

Till slut kom vi i alla fall upp till barnbacken, där marken är tillräckligt plan för att man ska kunna sätta upp ett tält. Mitt stora bekymmer var att hela den tältbara ytan var full av Kung Karls Spira. Någonstans i bakhuvudet väste en liten röst:

"fridlyst.....friiiiidlyyyyst"

Var det så? Och vad innebär det egentligen? Jag vet ju att man inte får gräva upp fridlysta växter, eller ens plocka dem. Men hur är det med tältning? Får man tälta på fridlysta växter?

Nåväl. Solen var på väg ner, barnet var trött och hungrigt och det var jag också, så jag slutade vela och satte upp lilla tältet där Ida tyckte att det skulle stå. Fort var he gjort!

Vi hann in precis lagom till att det började regna - vart nu det regnet kom ifrån.

Så här glad och lycklig blev Ida över att äntligen få lite kvällsfika, och över att äntligen få tälta med mamma. Jag hade ju utlovat den här tältnatten som en muta. Tidigare under sommaren hade Ylva och en kompis till henne tältat hemma på gräsmattan, och då ville ju inte stortjejerna ha en lillasyster med. Jag fick Ida att stanna inne då, mot att hon skulle få sova med mig i röda tältet nån gång senare under sommaren.

Sedan vi krupit ner i sovsäckarna läste jag ett kapitel ur hennes hästbok, i skenet från lampan på min mobiltelefon. Den är verkligen bäst i världen!.

(Jag trodde att jag skulle hinna sy fast lappen på tältet, men det har inte blivit. Men MED kom den i alla fall. Man måste kanske testa och se var den gör sig bäst...)

När vi släckt och sagt godnatt var det mysigast i världen. Regnet smattrade lite lätt mot tältduken. Det var vindstilla, alldeles mörkt (!), lagom varmt i sovsäcken och mjukt och gosigt på det fridlysta underlaget.

Lik förbannat kunde jag inte sova!

Nu börjar jag verkligen bli lite orolig över min oförmåga att sova i tält. Kroppen klarar helt enkelt inte av att gå ner i viloläge. Pulsen går inte ner, och hjärnan spinner på högvarv med en massa konstiga tankar.

Undrar om det är så att jag inte tål för höga doser av frisk luft nattetid? Nåja, så länge jag "vaknar" utvilad så må det väl vara hänt, men det är jävlar så störigt.

Ida snarkade i alla fall gott hela natten.

När vi vaknade hängde regnmolnet tungt över oss, så frukosten (och lite godissnören...) avnjöts inne i värmestugan, som lyckligtvis var öppen.

Och så åkte walkie-talkien fram igen, förstås. När Ida hade fått i sig några tuggor av mackan och lite att dricka så orkade hon inte längre. Då ville hon hem.

-Men då får vi packa ryggsäcken först, sa jag, och sa åt henne att hämta sovsäcken så att vi kunde packa ner den.

Tänk så fort något går bara man har viljan. Hon blev klar i ett huj, och så sprang hon iväg nerför slalombacken, medan jag åt klart min frukost och rev lägret.

Det var rätt behagligt att få vara för sig själv och ta lite tid på sig. Jag kunde ju passa på att fota en blomma när jag ändå var på väg ner. Vacker är den, men jag har ännu inte hittat vad det är för sort.

Halvvägs ner i backen får jag syn på par glada barn. Det är Ylva och hennes kusin som kommit för att möta mig. Trevligt! Och så har jag helt plötsligt nya barn som tycker att det är kul att prata i walkie-talkien. Fast de pratar med Ida, som vid det  här laget hunnit hem till stugan.

Väl nere vid bron stod vi och kastade lite blommor och pinnar och lekte Nalle Puh-leken.

Sen kan man ju ha synpunkter på barnens klädsel. Efter att själv ha fått skrubba sina vita skor rena så kommer Ylva nog aldrig mer att ha på sig finstrumpbyxor och springskor när hon ska testa hur långt man sjunker ner i leran...

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-08-26 21:48   BrittMarie
Bekymmersamt att du har svårt att sova i tält! Sånt där lätt regnsmatter brukar vara så sövande...

Mysigt verkar ni ha haft i alla fall! Bra skrivet!
 
2009-08-26 22:32   Öhrnell
Tack BrittMarie. Och visst är det bekymmersamt. Och än mer bekymmersamt är det att jag knappast kommer att få tillfälle att testa tältsovandet mer i år...
 
2009-08-26 22:38   greenjuice
Mycket bra skrivet. Jag har inga barn men det är ändå roligt och inspirerande att läsa. Tack! :-)))

[ Bra bilder, lagom och bra texter och bra styckesindelningar, lätt att läsa på skärmen]
 
2009-08-27 09:22   Dager
Ja, det var underhållande att läsa. En glimt av vardagslivet som småbarnsförälder.
 
2009-08-27 10:21   peter1969
Bra skrivet Ulrika. Det är kul med barn som vill ut och tälta, tyvärr finns risken att dom växer ur sånt roligt. Leka PUH-pinnar är en sommarlek som håller länge.

Sen så blir jag också sugen på ett egentillverkat tält men jag vet inte riktigt vad jag ska ha det till.......
 
2009-08-27 15:49   storschan
jag har lärt mig av min kära familj att alla blommor är hibiskus - så det är antagligen en hibiskus du fotat.
 
2009-08-27 15:58   Öhrnell
Naturligtvis är det hibiskus. Att jag inte tänkte på det! Och då torde det ju också vara blekgula hibiskusar på den övre bilden. Hur mår din fornnordiska besserwisser förresten?
 
2009-08-27 22:36   storschan
Allt som inte är grönväxter är hibiskus, det övriga är grönsaker. Paranteserna är i Jörlanda hos syster yster å plockar kantareller. Far ända in i baljan hävdar att lingon är bättre att plocka - mer fyllnad i hinken för mindre gående.
 
2009-09-12 15:37   Håkan Friberg
Underbart! jag blir som barn på nytt (eller kanske småbarnsförälder på nytt) när jag läser dina texter.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.