Bloggar > Karin Trolin

Karin Trolin

Utförspaddling i Hälsingland! Placerad på karta

Det blir inte alltid som man tänkt sig

.

Efter att jag lämnade "Explorer of Sweden" o Expeditionsgänget i Tromsø så for jag ner till några vänner i Narvik och klättrade under helgen. Tanken var att jag skulle åka ut till Lofoten och klättra veckan därpå. Men först lite uppvärmning i Narviks och riksgränsområdet.

Det kändes lite sorgligt att lämna kajutan och äventyret till sjöss, men äventyr i bergen lockade likaväl. Svalbard fick vänta eftersom jag fick lämna plats för Explorers kapten anders som skulle mönstra på i Tromsö..  Även om Barents hav alltid lockat!

Efter några dagar på klipporna och väntan på tillräckligt bra väder för klättra Stetind ( norges nationalfjäll) Så gav vi upp, Erik skulle börja jobba och jag skulle ut på lofoten.

Dock fick jag erfara hur fort livet vänder ibland:

-Innan jag hann sätta mig på bussen så fick jag samtal hemifrån att Farfar höll på lämna oss. Bergen fick vänta och jag slängde mig istället på tåget söderut och höll tummarna att allt skulle gå bra, att jag skulle hinna säga tack och hej till denne fantastiska människa. Då tågresan är lång och jag inte kom hem förrän nästa morgon till Hudik så hade då Min käre släkting förstås redan flugit sin kos. Då livet rullat på i 150 så har det istället varit stiltje i bloggen.

Men tänkte nu lägga in lite filmer ifrån helgen paddling. Det har ju varit en forspaddlares våta sommardröm här i juli. Översvämningar lite överallt. Vårflodsnivåer och underbar utförspaddling tom på ställen man inte trodde gick paddla! :)

Här kommer lite filmer ifrån Hälsinglands finaste creeking Ängraån, samt En tur på övre Voxnan.

 

Postat 2009-07-29 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tromsö, ompackning och uppmärksamhet! Placerad på karta

Tromsø  ett favoritområde i världen.  Under senaste stoppet för två år sedan då vi kom förbi o hälsade på lite vänner efter Topptursresa till Lyngen var jag lika förtjust! Berg och hav i alla riktningar o fantastiska människor. Kvaløya = en favorit!

Vi nådde paradiset 01.00 på torsdmorgon.
Vi ringer upp hamnvakten och skickar förfrågan om lägga in oss. Kaj  11 hamnar vi på..  precis nedan stortorget.  Snacka om centralt boende!  Vi sover "ut" till kl 08.00 då det listan på saker att fixas huggs tag i.
Listan är lång. Först o främst måste motorn lags, vårt influgne meck-proffs Janne fixar biffen ( el spridarn var det ju.. ) elegant tillsammans med Niklas.  Hamnvakten aka "politi" kommer förbi och meddelar att vi inte kan ligga där vi gör, så trots uppgörelsen natten innan lägger vi om lite.


Lokaltidningen kommer ner och gör en intervju med oss och hela tiden så passerar folk som hört att vi anlänt eller läst innan att vi skall komma och beundrar båten. Kom ner och hälsa på om du är i Tromsø vettja!!
Uppmärksamheten är stor och till och med brandkåren kommer på besök. Det är en dieselläcka i hamnen som de först trodde kom från oss. Men verkar snarare var en motorbåt längre bort! Vi delar ut tidningar och infoblad om Expeditionen.
Sedan är det dags att bunkra drivmedel; Var länge sedan jag toppade tanken med 2000 l, men det gäller att vara säker ute på "det stora blå" om nånting händer!
Syr fast "snärtdödare" på flaggorna, fixar Iridium-uppkopplingen ( internet), fixar ankarutrymmena.
Förråden fylls med färskvaror, grönsaker och frukt, gänget passar på att ladda m pizza till lunch och blir en oförglömlig Räkfrossa i båten till kvällen!Två till segelbåtar ligger i samma hamn o gör sig redo att avsegla mot Svalbard på lördag, precis som vi!
Det skall bli riktigt hårt väder enligt gridfilerna. Lockande och spännande men tyvärr så blir det svårt för mig att följa med längre eftersom det räknats på åtta besättningsmän under hela expeditionen, och nu är vi nio!  :/
Men det har varit fantastiskt såhär långt!

Den intressanta toalätt/ dush-lösningen! Ett "enkelt" toalättbesök!

Nordenskiölds skuta: VEGA!

En bok att drömma sig bort med om tidiga expeditioner!

Midnattsolens rike!

 

 

Postat 2009-07-02 00:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Segeltime!! Tromsö Placerad på karta

03.50, bris 6,3m/s från 225°, god sikt, segel  fart 5,8m/s kurs 39°, N 68°062, E 15°132

Lofoten, Narvik

Det gungar annorlunda och allt är tyst förutom vågornas rullningar utanför skrovet...   annorlunda uppvaknande och inser snabbt att vi SEGLAR!  Vinden har vänt och motorn har snabbt blivit nedgraderad. Here we go, seglar förbi Tysfjorden, Ofotfjorden och vinkar när passerar höjd m Narvik.

Försöker spana efter Stetind.  Norges Nationalfjäll som jag drömt om sedan 5 år tillbaka då jag var på väg att bestiga det. Jag skulle hjälpa Anders Bergwall ( Bergsguide ifrån Narvik) säkra upp ett filmteam en vecka 2003 genom att sätta upp fasta rep.  Ser två potentiella toppar på avstånd.

Kanske blir det av nu på fredag om jag mönstrar av o beger mig på klättertur i området.

I vilket fall så blir morgonens pass som vi önskat hela veckan. Det glider på helt annat maner när vi surfar fram på vågorna. Tyst fridfullt och harmoniskt.

En trött morgon var det, och skönt krypa till kojs igenom inte känna sig lite skyldig att uttnyttja solen..  eftersom den ändå gömt sig i tjocka regnmoln. Av de fantastiska vyerna som här regerar landskapet syns inte skymten!

 

Det börjar förberedas för framkomst till Tromsø, rings in en mekaniker som skall hjälpa oss med motorn och extradelar för att den skall gå som en klocka resten av expeditionen. Alla njuter av gårdagens minnen och tycker faktiskt det är lite mysigt m regnväder så man får kura in sig eller få saker o ting gjorda även på nedre däck!  Som att baka födelsedagstårta till en ur teamet. En mycket överraskad filmreporter blev han, Anders, som nu själv hamnade i uppmärksamhetens centrum!

Andra passet förlöper smidigt och Vi cruisar fram mellan Senja ( Norges andra största ö) vidare mot min topptursfavorit, Kvaløya och i natt Tromsø

Kl 22.00 

 Frisk Bris, 298°  8m/s,  god sikt, 8knop, kurs 354°, och vattentemp ligger nu på 8,3°C mot tidigare ca:14-10°C  mmm...  somrigt och skönt!

 

 

Postat 2009-07-01 22:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera