Bloggar > äventyriallt

äventyriallt

En 22årig tjej som har myror i brallan och svårt att sitta still, ser det mesta som att det går att göra till ett äventyr och tycker det är otroligt roligt att lära känna nya människor.

Sova ute på vintern

Nu har det börjat gå upp för mig att det är ett nytt år, det tar alltid några dagar in på det nya året innan jag hajar det så idag på jobbet när jag letade bland dokument och såg "sparad 10-01-2017" behövde jag fundera några sekunder. Det känns som att det kommer att bli ett äventyrligt år, på många sätt.

När allt vitt guld fallit på dagar jag jobbat har jag istället b.la stuckit iväg i pannlampans sken och tagit med mig vänner ut på deras premiärturer på turskidor vilket har varit otroligt roligt och mysigt. Det är något extra med att fara ut i pannlampans, tystnadens och mörkrets sken. Speciellt när stjärnorna väljer att titta fram eller om månen lyser extra starkt.

Jag hoppades just på att stjärnorna skulle lysa under min första vintertältnatt för säsongen, men tyvärr var det molnigt. Det var dock hursomhelst en riktigt härlig tur till Stensdalen som jag gjorde med en likasinnad äventyrlig kompis. Just vintertälta har jag längtat efter att göra sen förra vintern, det är så otroligt mysigt. Stensdalen är en plats jag själv aldrig varit på men som ligger så nära Vålådalen så jag har haft ett enormt sug att ta mig dit. Dels för att kunna veta vad jag ska tipsa gästerna om men även för att se den nya STF Stensdalsstugan. En annan anledning till varför jag ville iväg var för att temperaturen i Vålådalen innan vi lämnade var på ca -20, krispigt. Det var soligt, näsborrarna drog ihop sig när man andades och fina färger av solljuset. Ju närmare vi kom Stensdalen desto varmare blev det. Bara känslan av att slå upp tältet i snön, ner med snöspik och hoppa i tjockaste dunjackan gör mig så glad i själen. Åh vad jag har saknat att vintertälta. Att vi dessutom kollade in den nya fräscha stugan, bastade i den mysiga bastun och blev bjudna på pannkakor av stugvärdarna som jag känner sedan i somras toppade det ännu mer. Vilken kväll, och jag kan helt klart rekommendera att ta ett besök till Stensdalsstugan, det är värt det.

När vi sedan öppnade upp alla ventileringar i tältet (för att det inte ska bli frost och isigt på tältduken), gör sig sovredo och kryper ner i sovsäcken, känner hur kroppen omfamnas av sovsäcken samtidigt som värmen börjar sprida sig för att slutligen släcka lampan och känna kylan i ansiktet när man somnar. Vilken känsla. Det är magiskt.

Postat 2017-01-10 21:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hitta äventyren i vardagen

Jag har knappt suttit still den senaste tiden känns det som, har varit på flängande fot sedan jag tog examen i slutet av oktober och sysselsatt mig själv. Först var jag på en kort roadtrip med slutmål Umeå och hälsa på härliga kompisar och cyklade, klättrade och testade b.la dry tooling (klättra med isyxa och stegjärn på klippa)för första gången vilket var superkul. Att testa en annan del av klättringen öppnade helt nya ögon för mig, en ny typ av utmaning. Några dagar senare satt jag på ett flyg till London, för att under 13 dagar träffa kompisar jag lärde känna på andra sidan jorden för dryga två år sedan för att upptäcka olika delar av mellan England på de platser mina kompisar bor. Det var en väldigt rolig resa. En dag spenderade jag själv med att gå på upptäcksfärd där jag bland annat sov i bivacksäck under stjärnorna på en camping norr om staden Weston-Super-Mare (som ligger vid kusten söder om Bristol) efter att ha hängt i en frän grotta och sett solnedgången. Ett av mina starkaste minnen är när jag och min kompis paddlade kajak med hans hund sittandes på kajaken. Det var en tur som inte var längre än 4km men en av de mest minnesvärda jag gjort, för vi tog oss igenom sektioner med extremt grunt vatten (så pass att det hade gått snabbare att dra kajaken förbi det), under broar, genom grenar och under och igenom hela träd. Det blev en helt annan utmaning och vi kom tillbaka lagom tills att det vart bäcksvart. Att just lägga till dessa oväntade moment gjorde det som båda två gör ibland till vardags till en ny upplevelse, något som ger mig väldigt mycket mer glädje. För ibland är det de enkla och vardagliga man gör, som i kombination med något annat leder det till ett helt nytt äventyr.

Ungefär som min turskidspremiär för året igår kring Fröå med samma kompis som jag tog min absolut första turskidstur med förra året, där blev det också lite av ett äventyr. Vi tog oss iväg vid två tiden och fick leta vår väg förbi bäckar och träd, det var puder, tyst och stundtals blåsigt. Det blev vindskyddshäng och fika när mörkret smög sig på och stjärnorna kom fram. Påväg tillbaka faceplantade jag med pannlampan på mig så näsan fick en smäll när jag for nerför backen vid vindskyddet. Sånt som händer. När det var mörkt och vi tog oss tillbaka i pannlampornas sken blev det en annan upplevelse, vi stannade och slog av våra pannlampor och tittade upp på den mörka himlen och stjärnorna för att njuta av att bara vara. Jag tycker så himla mycket om att hitta äventyr i det vardagliga, det finns äventyr i allt. 

Postat 2016-12-01 19:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!