Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Klickar du på förstoringsglaset blir inte fotot så mycket större, du kan inte heller förstora det ytterligare. Men det finns en högupplöst bild som du kan nå. Högerklicka i bilden och välj ”Öppna länk i ny flik”. (Detta gäller inte för bilderna som finns här i detta blogginlägg. Du måste gå till Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan. Där finns det högupplösta fotot.)

Leta reda på den nya fliken i din webbläsare. Den har i detta fall adressen faa4af01a7ecaf631e7c067e29cc7138.jpg (2048×1713) (utsidan.se). Av adressen framgår att fotot nu har upplösningen 2048x1713. På utsidan sparas dina bilder med maximal upplösning 2048px. Ditt original kan ha högre upplösning men detta är gränsen i bloggen. 

På andra ställen finns inte gränsen 2048px. I Gissa position | Sida 1477 | Utsidans forum hittar du det här fotot:

 

Klickar du på bilden visas ett foto med upplösningen 4928 x 3264 och är 15.5 MB stor. Den går också att förstora, det finns dock bara en förstoringsnivå - maxförstoring. Om du högerklickar och väljer ”Öppna länk i ny flik” som beskrivs här ovan får du en bild där du kan förstora fritt. 

Varför ser det ut som det gör när det gäller bilderna i utsidans bloggar? Antagligen används ”lightbox”.

A lightbox is a window overlay that appears over a webpage, blocking some of the content and dimming and disabling the rest of the background. This ensures a site visitor cannot interact with other content on the website until they take action — either by clicking a button, filling out the popup, or exiting out of it.

Det jag har beskrivit hittills har jag gjort från min PC. Från din mobil är det minst lika enkelt. Gå till fotot, peka på det och håll. Välj ”Öppna i ny flik” eller ”Öppna bild” eller ”Visa bild”. Förstora bilden som vanligt.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-11-08 12:23   Kristoffer Öhrn
Tack för tipset! Användbart.
 

Läs mer i bloggen

Med familjen Kuoljok på sommarflyttningen 1945

Med hjälp av en text av Agneta Lilja och historiska bilder av Israel Roung följer jag och Nils Kallok Ultevissamernas renflyttning från vårvistet Vaggvarre i Sitojaure till sommarvistet i Låutakjaure år 1945. För dig som vandrar där idag finns kartlänkar.

För några månader sedan upptäckte jag en artikel av Agneta Lilja »Det synes mig vara en viktig angelägenhet …»* Några reflektioner över en samtidsdokumentation i Lappland sommaren 1945 (Svenska landsmål och svenskt folkliv, ISSN 0347-1837, Vol. 138, nr 2015, s. 51-78). Tyvärr hittade jag artikeln alltför sent för att kunna kontakta Agneta Lilja, hon gick bort för över ett år sedan. 

Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.

Laponias gränser

Laponia som världsarv omfattar viktiga områden som inte ingår i nationalparkerna. Avgörande är att Laponias gränser kan visas i detalj och korrekt. På laponia.nu och på många andra ställen är gränssättningen felaktig. Det gäller tre områden - Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat), Tjuoldavuobme och Sulidälbmá, som inte är formellt skyddade som nationalpark eller naturreservat. De felaktiga gränserna har sitt upphov i vad som visas i Lantmäteriets Min Karta. Där återfinns en rosa linje som anger förbjudet område för terrängfordon som har blandats samman med gränserna för Laponia.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.