Avverkningen i Änok

Förvaltningsrätten i Luleå har upphävt Skogsstyrelsens beslut om avverkning i Änok. Domen är viktig ur en annan synvinkel, nämligen att Naturskyddsföreningen ges rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut (mer information finns här).

Skälet till att Skogsstyrelsen beviljade avverkningen var:

"Skogsstyrelsen tillstyrker avverkningsansökan med argument om att det saknas medel för myndigheten att ge intrångsersättning till markägaren."

Hela konflikten skulle kunna ha undvikits om Skogsstyrelsen hade haft "resurser att ta hänsyn till miljön". Vad jag förstår har medlen för intrångsersättning reducerats kraftigt (om det är någon som kan ta fram siffror på detta vore det förträffligt). Jag utgår från att alla inblandade - markägare, Skogsstyrelse, Förvaltningsrätt, Naturskyddsföreningen med flera - har samma intresse av att bevara och skydda höga naturvärden. Men man kan givetvis inte låta en enskild markägare stå för kostnaderna när det gäller att bevara miljö som har riksintresse.

Jag tycker inte att det finns några vinnare i och med Förvaltningsrättens dom. Personligen är jag glad om Änok förblir orört men grundproblemet finns kvar. Det måste finnas resurser för att ta tillvara naturintressen och skapa ett samarbete som är konstruktivt och långsiktigt. Jag kan inte tänka mig någon mer perfekt plats för utveckling av "ekologisk turism" än Kvikkjokk (med Änok som unik miljö).

Änok, och hela Sarek, står tyvärr inför ett mycket större hot som jag har skrivit om förut. Jag befarar också att Bergsstaten är en betydligt svårare instans att överklaga även för Naturskyddsföreningen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-11-05 18:38   brigas
Ett liknande "fall" inom Jokkmokks kommun löstes med att den skogsägaren sen tilldelades en annan skog att avverka,så vitt jag förstår.
Hoppas verkligen att denna del av Änok ej avverkas.
 
Svar 2011-11-05 19:26   Bandersson
Precis så skulle man ju kunna göra. Det är konstruktivt och respektfullt i förhållande till markägare. Jag är övertygad om att alla vill ha kvar Änok i sitt "uråldriga skick".
 
2011-11-06 09:35   Opus
Om Moderaterna får bestämma så är det nog bara att glömma Änok deltat och naturvård överhuvudtaget: http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/debatt-mainmenu-91/politik-mainmenu-92/10539-moderat-krigsfoerklaring-mot-naturvarden
 

Läs mer i bloggen

Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.

Laponias gränser

Laponia som världsarv omfattar viktiga områden som inte ingår i nationalparkerna. Avgörande är att Laponias gränser kan visas i detalj och korrekt. På laponia.nu och på många andra ställen är gränssättningen felaktig. Det gäller tre områden - Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat), Tjuoldavuobme och Sulidälbmá, som inte är formellt skyddade som nationalpark eller naturreservat. De felaktiga gränserna har sitt upphov i vad som visas i Lantmäteriets Min Karta. Där återfinns en rosa linje som anger förbjudet område för terrängfordon som har blandats samman med gränserna för Laponia.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.