Vatten?

tabletter?

tacka vet jag tornado snabbkaffe!
(kan man föf övrigt inte ta fram koffeinpiller med kaffesmak, det vore ju det ultimata... gärna brustablett)
/johan - 7 koppar om dan
 
tillbaka till källan

Utan att blanda in olika kaffesorter eller tvättmedel.

Hårt vatten är vatten som innehåller hög halt lösta mineralsalter (jämför med mineralvatten). Mineralerna i fråga kommer från berggrunden eller grusåsen eller vad det nu är vattnet rinner igenom. Hur hårt vattnet blir beror bland annat på vad berget eller gruset består av, i grova drag hur vattenlösligt det är. Kalk är "väldigt" vattenlösligt och ger därför hårdare vatten än t ex granit.

Torvmossar fungerar i princip som naturliga avsaltnings eller avjoningsmakiner och vattnet där är i vissa fall lika mjukt som rengvatten eller snö.

Vattnets hårdhet (eller snarare mineralinnehåll)påverkar definitivt smaken och ska man koka kaffe på mjukt vatten kanske man ska göra som norrlänningarna och ha i en nypa salt. Eller är det där med saltet bara en skröna?

Nu går ja å tar en fika

Bengt
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Re: tillbaka till källan

svindel; sa:
Vattnets hårdhet (eller snarare mineralinnehåll)påverkar definitivt smaken och ska man koka kaffe på mjukt vatten kanske man ska göra som norrlänningarna och ha i en nypa salt. Eller är det där med saltet bara en skröna?

Det var ju en intressant aspekt, vissa brukar ju påstå att det är för att inte drabbas av saltbrist som samerna(?) har salt i kaffet, men det kanske är för att kompensera det mjuka vattnet?

(Eftersom modern forskning väl visat att det är ganska svårt att få saltbrist om man äter normal mat.)
 
mystiken tätnar (och tråden spårar ur)

Peter, jag har hört samma sak, när jag var liten fick jag lära mej att det var farligt att dricka destilerat (avjonat) vatten för då sögs salterna/mineralerna ur kroppen!
I verkligeten är det väl som du antyder att avjonat vatten inte tillför tillräckligt med mineraler och näringssalter.

Rigtig kost innehåller nog alla salter vi behöver. Förmodligen får vi dessutom i oss alldeles för mycket koksalt. Förr i tiden var det än värre, då saltade man ju för att konservera maten, med den föjden att folk fick dricka kopiösa mängder öl för att släcka törsten.

Men hur är det igentligen, saltar norrlänningarna och samerna kaffet? och i så fall varför? Finns svaren till våra frågor i Ingrids farmors kaffedarr?

Bengt
(inne på sin tredje kopp och klockan är bara 9)
 
Re: mystiken tätnar (och tråden spårar ur)

svindel; sa:
Peter, jag har hört samma sak, när jag var liten fick jag lära mej att det var farligt att dricka destilerat (avjonat) vatten för då sögs salterna/mineralerna ur kroppen!
I verkligeten är det väl som du antyder att avjonat vatten inte tillför tillräckligt med mineraler och näringssalter.

Rigtig kost innehåller nog alla salter vi behöver. Förmodligen får vi dessutom i oss alldeles för mycket koksalt. Förr i tiden var det än värre, då saltade man ju för att konservera maten, med den föjden att folk fick dricka kopiösa mängder öl för att släcka törsten.

Men hur är det igentligen, saltar norrlänningarna och samerna kaffet? och i så fall varför? Finns svaren till våra frågor i Ingrids farmors kaffedarr?

Bengt
(inne på sin tredje kopp och klockan är bara 9)

Jag tror inte att salt i kaffet gör vattnet hårdare och påverkar kaffet på det sättet. Vattnets hårdhet brukar man som tidigare nämnt beskriva som mängd kalcium och magnesium. Jag antar att smaken i så fall har att göra med att de är tvåvärda och bildar komplex
med smakämnen (kanske??) vanligt salt påverkar nog inte smakn på samma sätt. Bara spekulationer, men man kan ju alltid testa......

Det du hört om att avjonat vatten drar salter ur kroppen stämmer nog. När det jonfria vattnet kommer ner i magen uppstår osmos och salter från kroppens celler vandrar ut i magen. Hur stor den effekten är och hur farligt det är ska jag låta vara osagt.

/Niklas
 
Re: mystiken tätnar (och tråden spårar ur)

svindel; sa:
Men hur är det igentligen, saltar norrlänningarna och samerna kaffet? och i så fall varför? Finns svaren till våra frågor i Ingrids farmors kaffedarr? Bengt
(inne på sin tredje kopp och klockan är bara 9)
Endast när man kokar kaffe av snö eller smältvatten för att få smak på vattnet. Men man kan skära ner lite fett från torrkötter för att berika kaffet om man vill :-D Kaffedarren vad beror den på? Den uppkommer när man bälgat i sig för mycket kaffe och måste bero på något man får i sig - koffein tex och inte på 'saltbrist' Att man sedan äter för att bli av med kaffedarren är väl bara som det skall vara. Vatten är egentligen helt obegripligt (?_?) // Roland.. som kör Zoegas skånerost i perkulator utan salt i silen och det skall vara STARKT!
 
Vatten mjukt-hårt

Hårdheten mäts lätt, i dH , tyska hårdhetsgrader och beror på joninnehållet. Tvåltest är lättast att genomföra men att testa i hela bäcken är onödigt. Härnere i Skåne där mycket grundvattnet rinner genom kritklippan blir vattnet hårt, men kan bli det även i kalkrika fjälltrakter, blomsterdalarna. Neråt östeuropa till har man fenomenala vattenhårdheter och mycket fina kalkstensgrottor....
När man avjonar vatten kan man göra det elektriskt eller kemiskt, förvisso kan man binda joner mekaniskt men det är mest färg och smakämnen som man stoppar den vägen. (Grusfiltret till poolen t ex.). Så för att ta bort kalcium och magnesiumjoner använder man natriumjoner i normala vattenavjoningsfilter. Havsvatten kan man avjona genom osmotiska filter, men de kräver mer energi konstant, än man får av att dricka det erhållna vattnet!
Problemet uppstår när man tar bort all kalken ur vattnet, för då börjar kopparjonerna slita sig från vattenrören och då händer det saker i kroppen, snabbt. Kopparjoner som anrikas genom mat och dryckesintag kan snabbt hjälpa till att sänka blodvärdet och öka avkalkningen av skelettet, illa! Dessutom bör alla avlagringar släppa, med alla de risker det medför.
Salt i kaffet har med att vattnet skall smaka något och stämma med sörlänningskaffet. Nödiga mineraler får man i sig genom salladen och maten.

Snälla tvätta era vattenfilter och köp en ny filterpatron emellanåt, där har ni en fin bakterisamlare, liknande disktrasan vid slasken.

Go källa det här!

Johan K
[Ändrat av johankse 2002-10-24 kl 10:17]
 
Re: Vatten mjukt-hårt

Salt i kaffet har med att vattnet skall smaka något och stämma med sörlänningskaffet. Nödiga mineraler får man i sig genom salladen och maten.

Vänta nu, salt i kaffet är väl en samisk uppfinning eftersom det inte finns de nödiga mineralerna i fjällvattnet. Eller?
 
Re: Re: Vatten mjukt-hårt

öringen; sa:
Vänta nu, salt i kaffet är väl en samisk uppfinning eftersom det inte finns de nödiga mineralerna i fjällvattnet. Eller?

Enligt all överlevnadslitteratur som jag läst som inte har mer än 10-15 år på nacken så är detta bara något man har trott. Även om man dricker vatten med väldigt låg mineralhalt så får man i sig tillräckligt med mineraler från maten. Salttabletter brukar i nutida överlevnadslitteratur betecknas som fullkomligt onödigt i alla sammanhang utom ökenöverlevnad, och det är knappt det rekommenderas där heller.

Bor man i polartrakter så kan det möjligen vara så att även det man äter har lågt mineralinnehåll på grund av att även djur och växter "lever på" mineralfattig "kost".
 
Hm, är det samisk sedvänja att ha salt även i andra drycker? Eller gäller det bara kaffe? Vore det för att få i sig mineraler så skulle det väl inte saltas enbart just i kaffet? Eller kan man tänka sig att det är för att bibehålla kroppens vätskenivå som de kommit på att salta kaffet? Kaffe driver ju vätska, salt binder, så det kanske blir en utjämnande effekt? Åtminstone i folktron. =)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips