Trots att Hilleberg tillverkar tält för de tuffaste av vinterklimat så har de till skillnad från t ex Helsport inga tält med snökjolar. Av vilket/vilka skäl? Det är något som förbryllar mig. Ibland tycker jag definitivt att snökjolar har en funktion att fylla. Det minskar ventilationen i tältet, men om det är mycket blåsigt blir det tillräckligt med ventilation även om man har skottat upp snö längs sidorna på tältet. Är det vindstilla kan man hoppa över det.
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Varför har inga Hillebergtält snökjolar?
- Trådstartare Still Alive
- Start datum
Bo Hilleberg pratar om det i en "Tälttips för vintern"-video på YouTube:
Ibland får jag frågan om det ska vara snömattor på tältet eller inte. [...] Vi har det inte som standard på våra tält, och jag tror inte att det finns någon av våra anställda som har haft tält med snömattor. Vi tycker inte att det gör någon större nytta. På vintern när man gör på det här viset [tält nedgrävt i snön] så behövs ingen snömatta. På sommaren är det ganska onödigt.
Det finns också en risk på sommaren att man lägger stenar på, och om det blåser så nöter det hål på yttertältsduken. De kallas ofta stormmattor [...] men vi vill bara kalla det snömattor, därför att det finns en missuppfattning hos många att det ökar stabiliteten hos tälten. [...] Det är skälet till att vi inte har det som standard, men om man absolut vill ha det så kan vi ordna det.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Hilleberg hade under många år snökjolar som tillval. De slutade med det någon gång på 00-talet. Vårt Nammatj GT från Hilleberg outlet cirka 2008 har det. Det behöver skottas upp snö längs tältsidorna oavsett (endera för att tynga ned snökjolarna eller för att vindtäta mot glipan) och snökjolarna gör att mer snö blir kvar när jag rullar ihop tältet.
Jag tror inte Bo Hilleberg och co är på fel spår.
Jag tror inte Bo Hilleberg och co är på fel spår.
Tack! Den videon har jag inte sett. Den var upplysande.Bo Hilleberg pratar om det i en "Tälttips för vintern"-video på YouTube:
Vad tror du?Det här får mig att funderar på vad som avgör ifall det är 4-säsongs tält och inte ett 3-säsongs tält?
Tältduk som går ända ned till marken och större vindtålighet hos tältet?Det här får mig att funderar på vad som avgör ifall det är 4-säsongs tält och inte ett 3-säsongs tält?
Ventiler längst upp, och tål snölast?Tältduk som går ända ned till marken och större vindtålighet hos tältet?
Hilleberg har olika tjocklekar på sina tältdukar beroende på om det är yellow, red eller black label. Inte bara duken avgör tältets tålighet i vind. Tältstänger, tältspik och linor har stor betydelse. Sedan händer det ju att man ha olika uppfattning om ett tält bör räknas som tre- eller fyrasäsongstält. Jag ägde ett Terra Nova Southern Cross 2. Det marknadsfördes av tillverkaren som ett fyrsäsongstält. Min bestämda uppfattning var dock - efter att ha använt det vintertid - att det inte dög annat än under barmarksperioden. ( Det var faktiskt inte särskilt bra då heller ).Jo men hur avgör du om en tältduk tål 30 sekundmeter vind liksom? Tältet jag köpte i höstas har jag sett dubbla uppgifter på huruvida det är ett 3 eller 4 säsongs tält. Jag har sett äldre versioner av det som har kjolar. Mitt som är av 23 års modell har inte kjolar exempelvis.
Om man vet vilken typ av väv som används, så kan man i vissa fall leta reda på vilken rivstyrka, den specifika väven har, precis som alustängers diameter/väggtjocklek/aluminiumlegering kan ge vid handen, vilken påfrestning stänger tål. Hur är tältets sömmar, typ av tråd påverkar också. lite som man brukar säga " det är många delar på ett spett"! Sedan så kan man ju kontakta tillverkaren, vilket jag nämnt i ett annat sammanhang, för att fråga, så brukar de svara. Det gjorde Helsport när jag kontaktade dem för nästan 30 år sedan, Hilleberg verkar svara/vara hjälpsamma, åtminstone vad jag har hört, ty undertecknad har ingen egen erfarenhet av Hilleberg i dylika fall.Jo men hur avgör du om en tältduk tål 30 sekundmeter vind liksom? Tältet jag köpte i höstas har jag sett dubbla uppgifter på huruvida det är ett 3 eller 4 säsongs tält. Jag har sett äldre versioner av det som har kjolar. Mitt som är av 23 års modell har inte kjolar exempelvis.
Jo att få fram de tekniska specifikationerna är ju en sak. Men det säger nödvändigtvis inte så mycket. Jag vet ju fortfarande inte vad som krävs för att klara 30 sekundmeter.
Det är liksom enkelt om man tänker sig att man ska köpa det värsta som finns på marknaden. Men jag vill tro att det finns alternativ som fungerar men som man ratar. pga osäkerhet.
Så därav frågan, vad avgör vad som är ett vintertält.
Det är liksom enkelt om man tänker sig att man ska köpa det värsta som finns på marknaden. Men jag vill tro att det finns alternativ som fungerar men som man ratar. pga osäkerhet.
Så därav frågan, vad avgör vad som är ett vintertält.
Liknande trådar
- Svar
- 22
- Visningar
- 6 M
- Svar
- 8
- Visningar
- 992 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg