Vapen för isbjörn?

När jag var i Canada och vistades rätt länge i isbjörnsrika områden berättade en av de som hade till jobb att fånga o frakta bort de isbjörnar som blev närgångna sin filosofi.
- Du kan inte springa fortare än en isbjörn, men du klarar dig om du springer fortare än din kompis.

Så, ta med en långsam kompis så sliper du panga på björnen. Ev flera kompisar :)

Parkrangers i dom traktena hade en signalpistol, en .35 revolver med halvlång pipa och en bössa som jag är osäker på kalibern, men mer än revolvern iallafall.
Taktiken var om möjligt att skrämmas så länge det gick men använda bössan om det blev allvar.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Det finns vapenkunnigare folk än jag här, men gör en prioritetsordning:

1)Fungerar i kyla/snö (ej linser, batterier, smörjmedel, onödig mekanik)
2)Tillgängligt (inte in/undanstoppat någonstans)
3)DU kan hantera det i ”sömnen”.
4)Lätt att träffa med (=gevär)
5)Tillräcklig skadeverkan när du träffar (hastighet viktigare än kaliber)

Till sist - sysslomannens råd är säkert det bästa för det tar hänsyn till ovanstående.

[Ändrat av Duracellkaninen 2006-02-20 kl 10:46]
 
Hyr

Vart ska du? Eftersom Arktis är ett stort turistmål så finns det folk som fixar saker åt turister, t.ex. hyr ut gevär. Hyr på plats så sparar du flygvikt och massa pappersarbete, plus att du får ett gevär som passar ändamålet. Boka i god tid, på t.ex. Svalbard är det mycket folk i dom perioder vädret är som bäst (påsk osv). Hyr du tidigt får du en rostfri Ruger med plastkolv, hyr du sent får du en Mauser från 1936.

Se till att få/skaffa ett bra fodral, sist vi var upp hade Norsk Polarinstitutt skaffat vattentäta fodral typ Ortlieb-påse med rullstängning. Jättebra att slippa snö i geväret.

P.S. Varje gång jag är på flygplatsen i Longyear runt påsk så är det fullt av turister som just kommit med pulka osv. Nästan varje gång är det någon som halar ut geväret, vevar runt det och ska kolla loppet osv inne på flygplatsen. Flygplatspersonalen suckar, himlar med ögonen och säger till dom. D.S.
 
lite intressant.. för att jaga minsta lilla djur här hemma så krävs utbildning o.s.v.. åker man till isbjörns tätt område sätter dom vapen i näven på vilket pucko som helst... isbjörn får väl ändå räknas som ett ganska kompetent bytesdjur.. men då behövs/krävs ingen utbildning mer än en stor picka o en näve plugg.. läskigt.. tycker inte att folk skall ränna runt med vapen utan erforderlig utbildning.. men å andra sidan, tvärs över pölen har alla puckon vapen..
 
-PaTRiC-; sa:
lite intressant.. för att jaga minsta lilla djur här hemma så krävs utbildning o.s.v.. åker man till isbjörns tätt område sätter dom vapen i näven på vilket pucko som helst...

Vet inte om det säger mer om lagarna här eller där :) Håller med dig om puckona på andra sidan pölen dock.
 
Överdriv inte!

-PaTRiC-; sa:
lite intressant.. för att jaga minsta lilla djur här hemma så krävs utbildning o.s.v.. åker man till isbjörns tätt område sätter dom vapen i näven på vilket pucko som helst...

Jo jo. Men det finns faktiskt en skylt på Butikken i Lonyearbyen att man inte får ta med sig bössan in. Likaså får man inte ta med den till disken på banken. Så helt slappt laglöst är det inte!
 
Isbjörnsbössa

Steyer gör sin Scout i ett utförande Dragon, 1m, 3 kg och .375H&H. Går att köpa över disk. De som bor i norra Alaska gillar en leveraction i .45-70, Mossberg mfl gör korta, lätta med fler än 6 piller i.
Revolvrar i all ära men i kyla brukar funktionen vara si och så, och för mig är det för dåligt. Kaliber under .44 frånrådes vänligt från. .45LC med 300grs kulor verkar vara bra medicin om den doseras rätt. Det senare är under stress mycket, mycket svårt!
Smörjmedel i arktiska trakter är numera syntetiskt och skall användas snålt. Snötätt fodral rekommenderas. Bara för att Siriuspatrullen har Glock i .40M betyder inte att den är den bästa, men Glock har gjort de intressanta eldavbrottsrapporterna nära nog obsolenta.
Som riktmedel rekommenderas en rymlig jaktdiopter, gostring, och ett synligt korn. Öva, öva och öva.
Hoppas ni slipper använda säkerhetsdonet.
 
Till att börja med är det alltså inte fråga om att hitta ett optimalt jaktvapen för isbjörn, då det är skyddsjakt eller närmast nödvärn som är syftet. Och som någon påpekat är det antagligen frågan om så korta avstånd att enhandsvapen kan vara ett alternativ, även om det antagligen är lättare att freda sig med ett gevär om man bara kan ha med det och ha det tillgängligt.

Pistol eller revolver, eller gevär och då med ena eller andra mekanismen kan säkert diksuteras i oändlighet; dubbelbössor brukar väl anses vara lämpligt vid eftersök av storvilt. Fast vem har en dubbelbössa, seriöst?

Apropås stopping-power så är det väl kanske så att hälften av alla klass-1 är "tillräckliga" även om det naturligtvis alltid finns några alternativ som är värstvärst.
För stopping power hos pistol/revolverammunition finns väl fortfarande marshalstatistik, och då brukar väl .357M ligga på topp, jag minns inte nu med vilken kula - men statistiken minns desto bättre. .45 ACP och .44M är ju två andra tunga alternativ, men de brukar nog hamna lite sämre till, troligen träffar folk dåligt med .44M.
Fast det gäller ju förstås människor och inte isbjörnar. Slug nämndes ju också. Lite udda, men möjligen ett billigt sätt att få en dubbelbössa.

Avslutningsvis är det alltså troligen rätt svårt att säga vad som är RÄTT. Smak och tycke riskerar nog vara det som styr, men då är förstås det personliga förutsättningarna (möjlighet att bära, tidigare erfarenhet etc.) viktigare än statistisk stopping power eller anslagsenergi.
 
Stefan Stefan

En person anställd vid UNIS blev tvungen att skjuta en attackerande isbjörn. Han väntade in i det sista och gjorde allt för att skrämma björnen. Han använde revolver (eller om det var pistol), björnen vägde 500 kg och avståndet då han sköt var 120 cm (1.2m). Har ingen aning om vad han hade för riktmedel eller smörjfett. Björnstackarn är nu uppstoppad och finns att se på UNIS.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips