Vad vill du ändra på ditt tält?

Värstngextremtält del II

Här kommer fortsättning

Andra faciliteter
Absolut inga såna där nya ”vattenresistenta” dragkedjor, de tål inte kyla och is. Vanliga dragkedjor. Ytterdörrendragkedjan får inte blåsa upp (t.ex. Hillerbergstält), det kan man fixa enkelt genom att sätta på en litet karbarrebit på slån framför dragkedjan vid dess ände.

Rejäla fästen för linor och påsar och sånt inuti. Det behöver inte vara fastsatta linor från början, det där snickrar man ihop som man vill ha det på egen hand, det viktigaste är att det finns gott om fästen.

Gärna två-tre fasta fickor på vardera sidan. Helst inte nere vid golvet utan en bit upp på väggen eftersom man har prylar och sig själv på golvet som då hamnar framför fickorna. Det skulle vara väldigt bra om två av fickorna hade dragkedjor, så man kunde stoppa i penaler där och sedan låta dem ligga kvar där när man packar ihop tältet.

Läslampefäste. Fäste så man kan hänga sin lampa i läshöjd ovanför huvudet ( i gaveln alltså) när man ligger och läser.

Strunta i tältpinnar, sälj dem separat istället så man kan välja vilken sort man vill ha och ifall man behöver. Jag själv behöver inga tältpinnar, har över 50 stycken i alla genrer från mina tidigare tält, och där jag skulle använda det här tältet använder jag rejäla doningar, deadman snöankare, snowpickets på 2-3 fot och snötältpinnar på minst 30 cm.

Konstruera absiden på ett sådant sätt att det går att ha öppet i lätt regn utan att det regnar in i innertältet. Supermysigt.

Sy inte fast en massa märken och loggor, de tar jag bara bort i alla fall eftersom de lägger på vikt. Tryck loggan med reflextryck istället. Inte för stort, det ser så tramsigt ut och lägger dessutom på för mycket vikt.

Ingen tung packpåse, väger den för mycket byter jag ut den i alla fall. En enkel tunn och tålig i stark färg så den syns.

När man fäster ytterdörren får det inte vara för pilligt. MH EV2 har en bra lösning med en mjuk loop och ett snöre med ett sånt där vanligt draglås som sitter på packpåsar. Man trär i draglåset i öglan och drar i snöret, väldigt enkelt.

På MH EV2 öppnas dragkedjan nerifrån samtidigt som det sluttar vilket är ett aber när det ligger 20 cm snö eller hagel mot tältduken. Öppnar man rasar ju allt in (man når att skotta bort snön genom ventilationen men är ju löjligt dumt). Dragkedjan måste således kunna öppnas uppifrån. Innerdörren får gärna vara av rundare modell.

Inga kardborregrejer i taket som fastnar i mössan eller i håret.

Sedan har jag ett önskemål som inte skulle vara helt fy skam. Tabeller mm tryckt på insidan av tältduken. En tabell är väldigt enkel och har med acklimatiseringstider att göra. Det finns en annan tabell om höjdsjukebesvär också. Fick man upp såna tabeller på insidan av tälten skulle det rädda hundratals liv. Man behöver bli påmind hela tiden, och när man ligger där och har ont i huvudet så vet man vad det beror på och att man måste skärpa sig vad gäller höjden.

Om det inte går så kan det väl i alla fall stå: Drick, ät, vila och tänk!

Kommer väl på typ 100 detaljer till i natt...

Jag skulle behöva ett annat extremtält också, till en långtur på skidor i förfärlig blåst, men det vill jag ha på ett annat sätt... Innertält, två tältbågar i innertältet, två tältbågar i krokar på utsidan... fick man önska sig två tält eller?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Eftersom du återkommer till MH EV2 hela tiden så verkar det som om det är det perfekta tältet för dig. Om du nu inte skall designa det själv.
//Peter
 
annwes:
ett sådant tält borde få ungefär samma storlek och form som ett nammatj2, bara att man lägger till dom två jättelånga korsade bågarna. Då borde vikten för ett sånt tält bli ungefär: ytterduk+stänger nammatj2+dom två långa bågarna(ca 300-350g/st?)+golv (90gr/m2 ?) + innertältsväggen mot absiden, (max 30-40gr/m2+ blixtlås)? skulle gissa på närmare 3kg, men, men... kanske ner mot 2,5 utan spik, linor och lulllull...
 
Det vore bra om stormlinefästena var konstuerade så att kraften mellan lina och tält togs upp av bågarna och inte av en söm i själva tältduken. Tyckte att teleskopfiskespö-tältbågen var en riktigt bra idé. En idé vore om man när tältet var ihop kunde använda den ihopdragna spö-bågen som skena i ryggsäcken eller som vandringsstavar (och självklart även fiskespö :) ), dock ej praktiskt om man vill göra dagsturer och slippa ta ner tältet. Men jagar man gram så...

Skulle det eventuellt kunna fungera med uppblåsbara ventilations"bågar"? De skulle kunna ligga som en ring runt ventilen och beroende på mängden luft man fyller med så kommer den öppna sig olika mycket..

Vid de tillfällen man inte flyttar tältet mellan nätterna kan det ibland vara svårt att vädra ur. Att kunna lyfta upp tältduken ca 20 cm runt hela tältet utan att ta upp spikarna ur marken vore bra tycker jag, skulle väl dock kräva en fästanordning som skulle ge högre vikt..
 
Senast ändrad:
Det är en väldig skillnad på ett expeditions höghöjdstält och ett vandrartält för skogen och skyddad fjällterräng. I vikt skulle jag tro ca 25 %.
Våra tältbehov är i skyddad skog och bergsterräng till ca80% och kust till ca20%. Självstagande har jag och vill inte bära.....2p räcker väl för oss, GT vill ingen bära....
Tält nerlastade med gadgets har vi sett och förkastat då varje extrafunktion väger.....KISS är även avseende tält en utmärkt regel.
 
Det är en väldig skillnad på ett expeditions höghöjdstält och ett vandrartält för skogen och skyddad fjällterräng. I vikt skulle jag tro ca 25 %.
Våra tältbehov är i skyddad skog och bergsterräng till ca80% och kust till ca20%. Självstagande har jag och vill inte bära.....2p räcker väl för oss, GT vill ingen bära....
Tält nerlastade med gadgets har vi sett och förkastat då varje extrafunktion väger.....KISS är även avseende tält en utmärkt regel.

Vilka är "vi"?
Du kanske vill fylla i för de som inte ser dina 18 meningar mellan raderna?

Jag bär gladeligen på GT när behov finns för sådan.
Befintliga gadgets som ändras eller byts ut behöver inte öka vikten.
När det behövs självstagande blir det mycket jobbigt med tunnelvarianter, oavsett hur lätta de är. Håller du inte med?

Har du något att tillföra denna diskussion eller vill du bara påpeka att ingen vill ha något som inte redan finns?
 
En sak som är riktigt dåligt konstruerat är regnskyddsläpparna över dragkedjorna på mitt tält, jag vet inte hur många gånger jag kört fast dragkedjorna i dom. Bara jag hinner så ska dom bytas ut mot så tjocka att dom inte kan gå emellan löparen och kedjan. Sen är dom tunna plastkedjorna skit, det ska vara rejäla dragkedjor. Om dom är i rostfritt eller plast kvittar bara dom är rejäla.
 
När det behövs självstagande blir det mycket jobbigt med tunnelvarianter, oavsett hur lätta de är.
Har du inte hört talas om batteridrivna Hiltimaskiner? Bara att borra ner pinnarna i berget, (fniss)



Nämen åter till diskussionen, jag skulle gärna sett att det fanns ett självstagande, stort nog att kunna ha kamin i men tillräckligt packbart för att gå ner i en havskajak eller bäras av en enmansexpedition. Kaminen får gärna vara en del av tältstommen likt 12 och 20-tälten i lumpen. Då kan man sätta fyr i kaminen för att åtminstonde torka kläder och skodon om det skulle behövas.
 
Jag vill ha ett uppblåsbart tält!
Kanske finns redan?

Vore kanske nå att testa iaf?
Om man kollar på Kites kan man nog hitta många lösningar.
 
Jag såg ett uppblåsbart tält i somras på en camping. Det var gigantiskt och uppblåsningstiden tycktes mig alldeles för lång. Jag hann slå upp mitt tält, fixa lite, laga mat och äta innan de var färdiga med sitt tält (sen kunde de ju iofs nästan parkera sin renault clio i tältet, det var väldigt stort). Jag tror att oavsett storlek på tält kommer det att ta ganska lång tid att blåsa upp kanaler som ska hålla uppe tältet.

Om jag själv fick önska skulle jag ha ett tyst tält, men jag vet inte riktigt hur jag ska ändra tältet för att det ska sluta låta i vinden.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips