Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen?

Min Victorinox är alltid med

-Förstoringsglaset och pincetten får bort flisor, som man inte vill ha kvar, ur kroppen.
-Saxen öppnar påsar på ett minimalt och elegant sätt.
-Miniskruvmejseln kan peta loss jord ur ett usb-uttag.
-Stjärnskruvmejseln skruvar fast bindningen som har lossnat.
-Konservöppnaren öppnar din amatörmässiga kompis konservburk.
-Sågen kapar den upphittade pinnen till rätt längd för tarpen.

Sedan har den två knivar också...
 
Ovan trädgränsen har du inget bränsle till ditt vedkök, så vad har du där att göra då?

Nej bland fjällen behöver man ingen slidkniv, men på vintern är det en annan femma då ryggsidan är bra att skrapa snö av skidorna eller sickla av fel glidvalla.

Ovanför trädgränsen gäller det att ha med sig bränsle, förberedda pinnar från trädregionen eller en större bit att spjälka. Mycket roligare än ett mesigt Primus-kök.

Slidkniv är aldrig fel vid vandringar. Fällknivar är alltid vekare.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
En överlevnadskniv används till att överleva.
Fast frågan är vad man ska överleva. Tristess kanske?
🦊🥃😎

Det kan kallas för "överlevnadskniv", "bushcraftkniv" etc. Morakniv har båda dessa beteckningar på sina produktserier.

Vad det handlar om är en större kniv, som fungerar i allehanda tänkbara situationer - till och med att bre på smör med. Kanske även det ett slags överlevnadsfråga, för ett känsligt sinne?
 
-Förstoringsglaset och pincetten får bort flisor, som man inte vill ha kvar, ur kroppen.
-Saxen öppnar påsar på ett minimalt och elegant sätt.
-Miniskruvmejseln kan peta loss jord ur ett usb-uttag.
-Stjärnskruvmejseln skruvar fast bindningen som har lossnat.
-Konservöppnaren öppnar din amatörmässiga kompis konservburk.
-Sågen kapar den upphittade pinnen till rätt längd för tarpen.

Sedan har den två knivar också...

Vilken modell har alla dessa funktioner?
 
Kniven åker alltid med när jag är ute, allt annat skulle kännas som jag glömt något. Däremot gillar jag inte större knivar utan vill ha ett blad kring 8cm med bra skärpa och stål.

Ska jag ge mig på större saker som att hugga ved tar jag med en liten handyxa och/eller såg.

Ett litet multiverktyg åker allt som oftast med om det är fiske eller liknande aktivitet.

Kniven är ju en ganska viktigt del i reparationsutrustningen så även utan planerad användning så är den något jag alltid vill ha med.

/G
 
Det kan kallas för "överlevnadskniv", "bushcraftkniv" etc. Morakniv har båda dessa beteckningar på sina produktserier.

Vad det handlar om är en större kniv, som fungerar i allehanda tänkbara situationer - till och med att bre på smör med. Kanske även det ett slags överlevnadsfråga, för ett känsligt sinne?

Har lite svårt för begreppet överlevnadskniv bara. Är nog bara mitt personliga problem😊.
Däremot har jag en ständig kompis som dinglar i bältet. Skog eller fjäll, den bara hänger där, liten, tyst och fin.
 
Ovanför trädgränsen gäller det att ha med sig bränsle, förberedda pinnar från trädregionen eller en större bit att spjälka. Mycket roligare än ett mesigt Primus-kök.

Slidkniv är aldrig fel vid vandringar. Fällknivar är alltid vekare.

Jag slutade att ta med slidkniv på mina turer för kanske 10-15 år sedan efter att jag börjat upptäcka att jag aldrig använde den. Sedan dess har jag gjort kanske 30-40 fjällturer och har klarat mig utmärkt med en liten, lätt fällkniv. Om det inte vore för att jag rensar fisk ibland så hade jag nog klarat mig utan den också. Ibland när turerna mest handlar om fiske och man vill äta fisk varje dag kan jag ta med en liten Gränsfors-yxa. Annars klyver jag sällan ved, finns liksom inget behov av det.
Även ovanför trädgränsen eldar jag allt som oftast varje dag morgon och kväll. Bränsle finns det gott om på de flesta platser, möjligtvis med undantag av de mest högalpina platserna där inget växer. Men där slår man ju sällan läger å andra sidan.
Men om du vill ta med en kniv så ska du så klart göra det. Varför inte?
 
Visst går det att hitta situationer där det skulle vara bra att ha kniv, men det betyder inte att man inte klarar sig utan.

Har man en liten vedspis så eldas den med små kvistar som man lätt bryter för hand. Men är man i fjällen finns det inte direkt mycket ved att hitta. Man får ju bara ta sånt man hittar löst på marken.

Sen är ju ved en tämligen osäker bränslekälla, är man beroende av ved så måste man i princip bära med sig ved när man hittar den, för där man slå läger finns kanske ingen ved. Alltså är det i mina ögon mycket smidigare att istället ha med ett kök som går på gas eller annat "köpebränsle". Det blir mindre smuts och mindre rök också.

Som scout har jag ju vuxit upp med "kniven har man alltid med sig", men precis som UteMats så har jag konstaterat att jag sällan använder den. Jag har mer användning för en sax än en kniv när jag är ute.

Visst kan kniv vara bra att skära mat med, ibland när jag ska laga "gourmet-mat" så har jag med mig en hemmagjord fällkniv som har 15 cm bågfilsblad som knivblad. Väldigt smidig kniv till att skära livsmedel och bröd. Men har man med sig frystorkat eller hemtorkat så har man inte så mycket behov av kniv.

Till salamin har jag en kort (c:a 7 cm) brytbladskniv som väger typ ingenting. Och till osten har jag en osthyvel i plast (med kapat handtag, inte för att spara vikt utan för att den ska ta mindre plats). Osthyveln är formad som en stor smörkniv och kan användas som det (den är nog egentligen avsedd att skära dessertostar och liknande med).

Ska man ägna sig åt bushcrafting eller nåt i stil med TV-serien Alone så kan det vara bra med en större kniv, men då föredrar jag nog nåt i stil med kukri eller parang. Men egentligen är det inte det stora bladet som är svårt att improvisera, det går att göra yxa av sten. Såg är betydligt svårare att improvisera, så jag skulle hellre välja en såg än kniv eller yxa.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips