Ultimata överlevnadskniven

Made in

För mig finns det bara en överlevnadskniv... Fällkniven A1, överlägset bästa som jag testat och får extremt mycket beröm ifrån väldigt mycket ute människor, även kniv "specialister" i staterna.. Vi svenskar är väldigt duktiga på vårt kniv och yx hantverk.

Knivarna görs i Japan - Designen i Sverige

Mvh troswe
 
Det var inte Auroran som jag menade utan Ray Mear´s kniv, 325 pund är väl inte jättebilligt direkt. Auroran skulle du väl betala 1500 svenska för va? Det tycker jag däremot är mycket prisvärt. Blev som sagt var sugen själv.:)
Prankster

Ray Mears kniv finns i mängder av lokala variationer, tillverkade av olika knivsmeder i GB. Sökord bushcrafter... och fungerar väldigt fint för både mat, korvpinnar och klyvning av vedträn. I regel gjorda av verktygsstål (kolstål av olika typer), läderslida med hållare för eldstål brukar vara standard.

...undertecknads variant är gjord av Gary Mills och kostar ungefär som en Aurora. Trevlig kniv som sprakar bra i gniststålet :). Kan inte se någon skillnad mellan den och GM-kniven, annat än priset då ;). Fulltånge gör kniven robustare än fina samekniven...det enda smolket är den lilla ricasson...

...glöm inte att alltid ha handskar i 30 blå..;)

//J
 
SMBs Överlevnadskniv

Omskriven, utlovad och givetvis marknadsförd med Lars Fälts namn inblandad.
Kunde inte motstå frestelsen. Här några första intryck av mitt erhållna exemplar.

Förpackningen är väl inplastad, den som inte har en kniv tillgänglig ligger illa till. Lådan är sobert svart, imponerande 346 mm lång och den sammanlagda vikten på paketet är närmare halvkilot.

På Kinesiskt vis är lådan fiffigt vikt och när man öppnar det långa locket skymtar i en svart inredning ett svart knivskaft och en lång svart knivslida, det försöker se sobert ut.

Utrustad med skarpt ljus, måttstock, skjutmått och köksvåg är jag rustad.

Kniv med slida väger 371 g så den är ca 300 g tyngre än min normala slidkniv, men ack så mycket större. Skaftlängden är 120 mm, med t 21 mm, höjden bak ca 35 mm, genomgående utstickande tånge, tångens mått baktill är 6x22 mm, 6 mm genomgående hålnit både för fångsnöre och att hålla det nätmönstrade gummiskaftet på plats, greppets höjd framtill ca 28 mm, längst fram ett fingerskydd, ca 10 mm högt. Det senare har även funktionen att hålla kniven i slidan.

Den bifogade sedeln uppger att stålet är 7Cr17mov(~440C) vi får väl hoppas det.

Slidan med bältesrem väger 58 g. Knivskafthållarremmen går runt skaftet högt upp och är byggt för högerbärande av kniven. Bältesremmen är dubbelnitad i slidan och tillåter upp till 70mm remmar.
Dräneringshål i botten vilka kan behövas då dagöppning är rymlig. Spalt för benrem eller fästsnöre nertill på slidan. Upptill på slidans vänstra sida ett fjädrade knivfäste mot fingerskyddet, Kniv i slida klarar inte jägarnas ljudtest. Kniv och slida låter.

Kniven är svart, skaft och blad. Den är 305mm lång, 6mm tjock och väger själv 313g. Eggen är Bowieformad. Ryggsidan är slipad i två steg utan egg. Knivbladet har en 4 mm ricasso samt som så vanligt numera en halvcirkelformat oslipat urtag på eggsidan på ytterligare 4mm därefter kommer eggen, ty den borde väl kallas så, men på undertecknads var det slöa bladet oförmöget att fälla ett enda hårstrå. Grundslipningrn är svagt konkav, närmast eggen sitter en sekundärslipning som är ca 1mm hög genom svartoxideringen. På vänster sida av bladet finns en SMB logo.
Bladformen följer Bowiemönstert det är 30 mm högt vid ricasson och blir 35 mm högt där ryggslipningen upphör.

På bladryggen uppvisar kniven under oxideringen grova verktygsmärken. Finare dylika finns över hela bladet och dess delslipningar. På vänster sida uppvisar oxideringen ett runt märke i annan färg och reflexgrad, Obra.

Vid leverans är kniven icke bruksvass. Slida och kniv är inte skogstysta, det är i och för sig relativt enkelt avhjälpt, men allvarligare är ett onödig högt fingerskydd, ett fästspänne som sitter fel och tvingar till bärning på höger sida. Det var osmart. Verktygsmärkena tyder på högt produktionstempo samt medioker kvalitetskontroll.

Det är trist när man som jag tror SMB ansträngt sig för att få en gedigen egen överlevnadskniv att det inte blev bättre.

Med egg på kniven från början, ett bryne på slidan, tyst slida och en vändbar knivhållare samt inte minst ett mindre fingerskydd och ett blad slipat in till greppet hade det varit en rejäl överlevnadskniv. Det är alltid trist med halvfärdiga saker.

Priset gjorde mig nyfiken men den nyfikenheten har stillats nu. Eftersom den är så grov och enkel tänker jag modda den till mina tankar om en Ö-kniv av Bowietyp, jo den kommer att behöv en ny svartkokning när jag är klar, men det tål den säkert. Projektmaterial i alla fall.
 
Senast ändrad:
Omskriven, utlovad och givetvis marknadsförd med Lars Fälts namn inblandad.

Kunde inte motstå frestelsen. Här några första intryck av mitt erhållna exemplar.

Den bifogade sedeln uppger att stålet är 7Cr17mov(~440C) vi får väl hoppas det.
Tack för den fina recensionen J!

Hm, jag har också beställt den här kniven. Synd att den trots allt inte verkar vara bättre än vad den är. Jag är dessutom gruvligt besviken på valet av stål. Ett kinesiskt skitstål närmast jämförbart med AISI 440A. Således inte 440C som du antyder i din presentation. Skillnaden mellan 440A och det här stålet är endast en liten mängd Vanadin som finns i den kinesiska varianten. 440A brukar dock i hemlandet innebära en ganska bra värmebehandling, vilket jämnar ut oddsen.

Som sagt, jag kommer förmodligen att blästra bort beläggningen eftersom den i praktiken inte gör någon nytta. Tvärtom så kommer kniven se renare ut utan beläggning. Jag kommer också att anpassa eggvinkeln till stålet. Det betyder att jag förmodligen satsar på en 25 g gemensam vinkel.

Men som sagt. Tråkigt att det inte blev bättre. Vad jag har hört så har Lars Fält inget med den här kniven att göra.

~Paul~
 
Bäste Paul jag antyder inget stål alls jag skriver av vad som står på packsedeln.

"SMB Överlevnadskniv är utvecklad för mycket krävande uppgifter. Den kraftiga klingan tillverkas av ett hårt och segt laminerat specialstål som tål stora påfrestningar i fält och på vandring.

Kniven lämpar sig perfekt för jakt, fiske och friluftsliv tack vate den speciella bladformen. Den går utmärkt att hugga och tälja med. Tången sträcker sig genom hela skaftet vilket skapar en mycket hållbar infästning. Skaftets bakre del kan med fördel användas som hammare. Överlevnadskniven är helt vattenotjänstlig och fungerar lika bra i extrem kyla som kvävande hetta.

För att undvika reflexer från bladet är det speciallaminerat med en helsvart beläggning som dessustom ser till att skydda bladet från korrotion.

Totallängdg: 285 mm Bladtjocklek: 6mm Tånge: genomgående
Bladlängd: 157mm Stål:7Cr17mov(~440c) Vikt(kniv): 310 g"

Totti var det.
Mest som en nyårsraket fjutt...

/J
 
OK.

Hur som helst, den som skrev infon gällande stålet har fått det om bakfoten (dvs om stålet verkligen är 7Cr17MoV).

Här är de kemiska sammansättningarna för respektive stålsort:

7Cr17MoV
Kol - 0,6 - 0,75
Krom - 16 - 18
Mangan - 1 max
Molybden - 0,75 max
Fosfor - 0,04 max
Kisel - 1,0 max
Svavel - 0,03 max
Vanadin - ?? Trots att detta legeringsämne finns i namnet så finns det inte i den aktuella kemiska tabellen. Förmodligen är innehållet försvinnande litet.

AISI 440A
Kol - 0.6 - 0.75
Krom - 16 - 18
Mangan - 1 max
Molybden - 0.75 max
Fosfor - 0.04 max
Kisel - 1 max
Svavel - 0.03 max

AISI 440C
Kol - 0.95 - 1.2
Krom - 16 - 18
Mangan 1 max
Molybden - 0.75 max
Fosfor - 0.04 max
Kisel - 1 max
Svavel - 0.03 max

Som synes så är 440A och 7Cr17MoV i stort sett identiska i fråga om den kemiska kompositionen. Däremot är båda två långt ifrån siffrorna för 440C stålets kolmängd. Det skiljer dessutom på kornstorleken, vilken är avsevärt större i 440C än i sina båda kolfattiga kusiner från landet ;).

~Paul~
 
Du tror inte att gröngölingarna har tagit 440C som återupphettningspunkten inför sista härdningen?

För annars verkar det ju ju minst sagt mjukt.
 
Niklas du verkar sova

www.smb.nu SMBs Överlevnadskniv

Paul har skrivit om den med bilder innan det gick att klämma, den är så slö att det är ofarligt att klämma.

Koncentrera du dig på en riktig kniv med skärpa!
 
Du tror inte att gröngölingarna har tagit 440C som återupphettningspunkten inför sista härdningen?

För annars verkar det ju ju minst sagt mjukt.
Förstår inte riktigt din fråga? Av allt att döma så har det här stålet inget med 440C att göra, än mindre med differentiell härdning.

Förutom ett konstigt uttalanden och ett obskyrt ord (vattenotjänstlig) så påstår man dessutom att bladet är laminerat, vilket förstås är nonsens eftersom det helt uppenbart är belagt (coating). Det säger de ju själva i nästkommande mening. Det är en stor skillnad mellan att laminera ett blad och att belägga det samma.

7CrMoV/440A brukar ligga runt 54-56 på RC skalan. Hur hårt detta stål är vet jag inte. Har du någon aning om det?

Också slidans material är okänt för mig. Ser ut som vanlig PVC plast. Skulle vara trevligt med en Kydex/Concealex-slida. Av denna anledning kan det vara svårt att bestämma vilken typ av lim man bör använda i fall man vill fästa på ett bryne.

~Paul~
 
Jag har också en kniv på väg.

Jag skrev till SMB före jul och frågade vilket fabrikat det var. Svaret var att den var specialtillverkad för SMB. Jag har heller inte hittat någon liknande på internettet.

Det var tråkigt att SMB hypade en kineskniv så mycket. De kunde ju tagit något från Fällkniven istället. Dels hade folk vetat vad de fått och dels hade de troligtvis sålt många fler om priset varit ungefär samma som kinesen.
 
Håller med till 100 procent Nicklas! Synd att en till synes trevlig kniv förvandlas inför våra ögon till en billig kinesisk kopia :(.

~Paul~
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
-Patric- Den eviga Jack(ten) på den ultimata jackan Överlevnad 47

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.