Trött på frystorkat

Hej alla
Jag är så trött på frystorkad mat
Finns det några kloka utsidare som har förslag på annan mat man kan ha med sig på vandring i fjällen i sommar , jag kommer dock att ha frystorkad mat till toppturer.
 
Det finns en del trådar som tar upp detta ämne. Jag antar dock att du funderar på bra ersättning till frystorkat och att mattipsen tar hänsyn till vikt, energimängd och enkelhet att tillreda.

Mina tips:

Couscous, komplettera med valfri smaksättning, pulversåser, varma koppen osv.
Potatismos, komplettera med t.ex. ölkorv (vacuumförpackade, t.ex. Ridderheims)
Soppor + tortillabröd (för hållbarhet)

Detta var några tips. Ingen av dem kräver tillagning, utan det räcker med att ha varmt vatten. I stort innehåller en måltid baserad på couscous eller potatismos lika mycket energi relaterat till vikt som vanlig frystorkat.

Mvh /Joel
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag kör med gryträtter och ölkorv, eller potatismos med ölkorv. Det är enkelt, bara att koka vatten och låta pulverbladningen dra i vattnet tills det är färdig. Jag brukar ha i korven mot slutet, bara så den ska bli varm och inte smaksätta grytan för mycket (en del av ölkorvarna är riktigt starka så jag försöker alltid köpa de mildaste).

Har tidigare ätit en hel påse med grytblandning och en hel ölkorv per måltid, men har nu insett att det är för mycket mat - visst fan får jag i mig det men jag blir ju proppmätt. Så vad jag har börjat med nu i år är att bara använda halva påsen med grytan och en halv ölkorv per måltid - mättar så där lagom mycket (och på kortare turer så klarar jag mig i alla fall på den lägre nivån av kalorier). Och fördelen är ju att 1 gryträtt + 1 ölkorv = 2 måltider, vilket betyder en halvering av matens vikt :)

Vill prova på vild chips och såg att getout.se säljer det så då kan man få det hem i brevlådan :)

En kombination med en gryträtt och ölkorv kostar oftast bara hälften av vad en påse med traditionell frystorkad turmat kostar.

Då jag bor i Oslo så kör jag med lokala varianter som producenten Toro säljer. En del av dessa kommer med pasta eller ris så just de grytorna är att föredra, då man slipper ha med sig pasta eller ris på sidan.

Men nån gång ibland när jag är hemma i Sverige så köper jag någon av de "vanliga" svenska gryträtterna (korv stroganoff, chili con carne) för variationens skull :)

På längre turer när behovet för högre näringsinnehåll är större, så har jag även med mig linfrön eller sesamfrön så att maten blir mer mättande.

Tänker mig även försöka på att torka köttfärs hemma och ta med mig istället för ölkorv - men det är fortfarande på på tankestadiet. Tillsvidare nöjer jag mig med ölkorv.


Lycka till

/Andreas
 
Några ord

Hej!

Har många gånger kört följande upplägg:

Frulle: Färdigblandad müsli med tillägg av solrosfrön, krossade linfrön, torkad aprikos, gojibär, blåbär och torrmjölk. Portionsförpacka redan hemma. Bara slå i vatten och ligg kvar i sovsäcken och ät. Värm vattnet lätt vid behov.

Lunch vandring: Real frystorkad mat. Gott med varm mat och bra smak även om det är frystorkat. Enkelt och snabbt. Just i busväder är en enkelt lagad lunch att föredra. Slå gärna i lite olivolja för bättre smak.

Lunch topptur/klättring: Energikakor, snickers, gel etc. Vad som helst som inte kräver kök och att man stannar för att laga. Snabbt och lätt. Snabba kolhydrater är bra eftersom du ändå är i språnget.

Eftermiddagsmål när man kommit fram: En liten portion som inte kräver tillagning, men så att kroppen får något att jobba med för snabbare återhämtning. Gör att du kan dra ned på kvällsmatens storlek och den behöver då inte bli så stor i magen.

Kvällsmat: Ris/pasta/bulgur + sås. Och t.ex. rökt renhjärta, slamami, chorizo, egentorkat kalvinnanlår (bredstrimlad mager lövbiff i fettfri marinad (chillisås + kryddor i 24h) och sedan torka i ugn på galler (40grader / 24h). Slå en ordentlig skvätt olivolja i hopkoket; ger fyllig smak.

Och varför inte baka egna småkakor till kaffet. :)

Alla rätter portionsförpackas (efter hur de skall tillagas) så att man slipper stå och mäta upp. Salt kan hällas i rispåsen etc.

//Örjan
 
Jag hittade dessa vegetariska alternativ. De kan ju lätt tillredas i någon kryddmix, exempelvis indisk eller thai. Kanske tillsammans med kokosmjölkspulver+vatten och torkade grönsaker.

Jag har inte provat sojaprodukterna ovan. Någon annan kanske har och kan säga något om dem? Sojaprodukter har väl relativt bra energi-/näringsvärde. 125g torrvara för 4 portioner.
 
Jag hittade dessa vegetariska alternativ. De kan ju lätt tillredas i någon kryddmix, exempelvis indisk eller thai. Kanske tillsammans med kokosmjölkspulver+vatten och torkade grönsaker.

Jag har inte provat sojaprodukterna ovan. Någon annan kanske har och kan säga något om dem? Sojaprodukter har väl relativt bra energi-/näringsvärde. 125g torrvara för 4 portioner.

Jag brukar laga mat på de där ofta. De är goda. Tänk typ färsgryta när du tillreder de, för vandring lagar o torkar jag hemma, jag har inte provat att blanda de m torra ingredienser bara.
 
Jag hittade dessa vegetariska alternativ. De kan ju lätt tillredas i någon kryddmix, exempelvis indisk eller thai. Kanske tillsammans med kokosmjölkspulver+vatten och torkade grönsaker.

Jag har inte provat sojaprodukterna ovan. Någon annan kanske har och kan säga något om dem? Sojaprodukter har väl relativt bra energi-/näringsvärde. 125g torrvara för 4 portioner.

Ja, de överraskade mig i Ica-hyllan. Tyvärr verkar det fortfarande vara problem att få fram ekologiska sojagryn men om påsen är grön känns det bättre att köpa?
Det går bra att blanda med färdig tomatsås i pulverform. Med spaghetti påminner det om svunna allätardagar. Komplettera med torkad svamp eller lök. Strimlorna kan man ha i mattermos tillsammans med en halv buljongtärning och snabbnudlar. Om man inte vill äta palmoljeprodukter går det bra med till exempel Icas små ekologiska pastasnäckor. Man får dock vara obs. på koktiden.
 
Senast ändrad:
Torka själv

För en familj på fyra blir färdigköpt frystorkad mat för dyr. Köttfärs är lätt att torka själv. (se andra inlägg här på sajten) Denna blandar vi med mix för taco och har snabbris till. Blandas med köttfärssåsmix för spagetti med köttfärssås. Gott! Knorrs rekommenderas.
Rivna morötter är lätta att torka och blir efter blötläggning som färska igen. Vill man lyxa sig mer så kan man marinera och torka lövbiff, men det är lite meckigare - men supergott med bearnaisesås och potmos.
 
Egentorkad mat

Jag håller med om tipset att torka själv. Förra våren torkade jag mycket egen mat och det blir väldigt gott och dessutom betydligt billigare än frystorkat. Jag torkade bl.a. köttfärs, morötter, majs och potatis. Här på utsidan finns många bra tips om hur man gör när man torkar.
Lycka till!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips