Trangia Stormkök ikke populært i Norge

Har råkat ut för en som svor ve och förbannelse över trangians ineffektivitet, när han visade mig hur han använde den så började han med att tända brännaren och ställa den på marken sedan ställde han resten av trangian över brännaren...
Inte konstigt att den var både längsam och drog massor av bränsle för att värma maten!
 
Hehe, det måtte komme en nordman å si noe sånt.

Takk for svar alle sammen. Interessant å lese. Jeg greier meg lenge med et stormkøk. Hvilken versjon anbefaler dere i 27-serien? Holder 27-1 lenge?

Ja 27-1 helt okompliserat, jag har 25-3 och beläggningen på stekpannan/locket släpper nu efter 15 år
10923.150275.jpg

Annars är ju det nya Trangia 27-5 HA ganska lockande..........:)
 
Glöm inte att köpa trangia gasbrännaren också om du vill laga mat bekvämt, finns liksom ingen återvändo till spritbrännaren mer än som nödfall när man väl har provat på gas...

Skall man köra vintertid till stor del så kanske man skall titta på fotogen/bensinbrännare istället om man inte accepterar lite extra bök som att hela tiden försäkra sig om en slatt varmvatten i termos för att kunna värma tuben lite om den ger dåligt med gas vid stark kyla...

---

7 gram gas per halvliter vattenuppkok får man räkna med under vindstilla förhållanden - det betyder 12-14 uppkok (hälften om du också skall smälta snö) på en 100 gram gasflaska, som ryms i trangian 27 om man skippar kaffepannan - hur och om det går att packa 230gr gasflaska i trangia 25 får någon annan svara på.
 
7 gram gas per halvliter vattenuppkok får man räkna med under vindstilla förhållanden - det betyder 12-14 uppkok (hälften om du också skall smälta snö) på en 100 gram gasflaska, som ryms i trangian 27 om man skippar kaffepannan - hur och om det går att packa 230gr gasflaska i trangia 25 får någon annan svara på.
Men var har du brännaren om du lägger gasburken i köket? Den är ju betydligt mindre löspackningsvänlig.
 
På trangia 27 får jag in 100-gramsburken och gas-brännaren, tändstål, siggtändare (är lat), handtaget, alla grytor och stekpannan (exkl. kaffepanna) trangian plastbricka/durkslag, liten tvättsvamp med diskmedel i etc. i köket - det enda som inte är löst tillfredställande är lämplig bestick-kit med lagom längd på skaften, litet kryddbehållarkit med kryddor och matolja samt en liten stekspade - det finns hålrum kvar, men gäller att hitta detta i rätt formfaktor - 'kitet' enligt ovan och full gastub väger idag 1290 gram exklusive bestick men inklusive påse och spännband - nuvarande besticken väger 190 gram som nu läggs utsidan av köket i påsen...

tranginan är av 80-talstyp med röd teflon-panna - mao. ingen UL-version

Målet är att allt skall rymmas i trangian 27 orginal kök-påse med spännbandet runt och utan att det klämmer något för hårt samt inte väger mera än kronans 'snuskburk' med kök, vindskydd och fylld spritflaska - och det finns ännu viktmässig marginal kvar att ta av för trangian gentemot kronans kök - kronans saker är tunga....

med denna kit färdigpackad så vet jag att jag har 'allt' som behövs och bränsle för 12-14 halvliteruppkok sommartid, alltid redo.

---

Det är lite trix men om man 'lindar gasbrännaren med slang runt gasburken och vinklar brännaren rätt så går det, och själv stoppar jag in resp del i platpåse för att minska skav och skrammel.

tyvärr är 27:an lite för lite för att att få in en 230-grams behållare - dock kan man bära ett par sådana separat eller en 450 grammare vid längre turer och ha 100-grammaren som reserv...

tyvärr har jag ingen trangian 25 och se hur det skulle gå att packa med en 230-gram gasburk - men med lite trix och list så fins det nog förutsättningar för det.
 
Senast ändrad:

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips