Torkat kött småprickigt??

Köpte en liten bit vakuumpackat torkat oxkött på Citygross. Gjorde som jag alltid brukar göra och klippte upp plasten och virade in köttet i en kökshandduk. När jag tog fram det drygt 4-5 dar senare så märker jag att ena änden börjar bli lite vitprickigt, inga stora prickar men ändå.
Ska jag skära väck det prickiga partiet o isåfall hur mycket eller vad ska jag göra??
 

Bilagor

  • 2010-02-08 009.jpg
    2010-02-08 009.jpg
    55.2 KB · Visningar: 3,645
Hur har köttet förvarats?!
Varför tog Du ur det ur vacuumförpackningen?!

Ser ut att vara vitmögel, om prickarna har kommit i efterhand. (spekulerar bara)

/Peter
 
Hur har köttet förvarats?!
Varför tog Du ur det ur vacuumförpackningen?!

Ser ut att vara vitmögel, om prickarna har kommit i efterhand. (spekulerar bara)

/Peter

Japp lär ju vara vitmögel, jag har gjort såhär senaste 10-12 åren och bitarna brukar va fina så länge dom räckt som mest upp till 20-22 dar......

Köttet har förvarats invirat i en kökshandduk i rumstemperatur
 
vitmögel

visst är det vitmögel.

Jag är inte helt säker men har för mig att vitmögel börjar växa innifrån och utåt. (har utbildat mig i livsmedelshantering en gång för länge sedan).

Vilket innebär att det är ingen idé att skära bort det för att bli av med det.
Innebär i så falll att det finns en hel del vitmögen som inte syns inni i köttet.

Hur det kom dit?

Fanns med all säkerhet i köpptet innan du öppnade och genom det syre det fick när du öppnade förpackningen så började det växa.

Är det farligt?
Nej inte mycket. Har man känslig mage kanske. Ser dock inte så gott ut att äta och kan ge viss bismak.

MVH
zzeezz
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Jag köpte också en bit torkat oxkött (i en Willys-butik, utländskt kött var det iaf), den drabbades också av samma prickar några dagar efter jag öppnat vakuumförpackningen. Förvarade min i en plastpåse i kylen. Det går nog rätt snabbt att få bakterier från händerna att få fäste, se t ex var de flestas smörgås-ostar brukar börja mögla, precis där man håller i den.

(Och om även jag får frågan varför jag tog ut köttet ur vakuumförpackningen, så var det för att lättare kunna äta av köttbiten...)
 
Skulle tro att det är saltutfällningar. Vanligt att det ser ut som vita små prickar eller att en hel yta blir lite småvit.
 
Köpte en liten bit vakuumpackat torkat oxkött på Citygross. Gjorde som jag alltid brukar göra och klippte upp plasten och virade in köttet i en kökshandduk. När jag tog fram det drygt 4-5 dar senare så märker jag att ena änden börjar bli lite vitprickigt, inga stora prickar men ändå.
Ska jag skära väck det prickiga partiet o isåfall hur mycket eller vad ska jag göra??

Jag skulle gå tillbaka till citygross och få nytt, alternativt kasta hela biten - dumt att chansa. Om det är bakteriekolonier av okänt ursprung kan det bli obehagliga/farliga konsekvenser av att äta. Om det är bakteriekolonier som syns med ögat så är de stora, och då är det sannolikt att det finns osynliga kolonier på andra ställen.

Men visst kan vara salt eller whatevver.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips