Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Torkad mat, hur? :-)
- Trådstartare Jätte Micke
- Start datum
Re: Vatten
Det enklaste är att väga maten före och efter torkning. Skillnaden är ju vattnet som gått bort.
När man t.ex. torkar ägg är det rätt viktigt att göra så för att få omeletten bra. Ska man göra en gryta är det ju bara att tillsätta vatten tills det blir lagom konstistens. Blötlägger man maten kan man ta lite extra vatten som man sen häller av (men det finns risk att man lakar ur näring då, så helt bra är det inte).
humbug; sa:Hur mycket vatten tillsätter man för att låta maten återfå sin form?
Det enklaste är att väga maten före och efter torkning. Skillnaden är ju vattnet som gått bort.
När man t.ex. torkar ägg är det rätt viktigt att göra så för att få omeletten bra. Ska man göra en gryta är det ju bara att tillsätta vatten tills det blir lagom konstistens. Blötlägger man maten kan man ta lite extra vatten som man sen häller av (men det finns risk att man lakar ur näring då, så helt bra är det inte).
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
bygg en egen tork - eller köp
Jag byggde en egen tork av en pappkartong och en kupévärmare. Jag spikade ollor med små ben (7 cm höga) som jag klädde med ett myggnät i ganska kraftig plast. Ollorna kan jag sedan stapla på varandra i lådan eftersom de har de nämnda benen. I botten på lådan skar jag ut en lucka som jag ställer kupévärmaren en bit ifrån och sedan är det bara att köra på. Kolla gärna med en termometer att temperaturen håller sig mellan 35 och 45 grader. Flytta kupévärmaren längre ifrån eller närmare lådan för att reglera temperaturen.
För ett år sedan fick jag en köpt tork. Den är liten och behändig, rund, ca 35 cm i diameter och 50 cm hög med åtta ollor. Det fiffiga med den är att jag kan ha den stående i köket och torka lite saker då och då när andan faller på.
Testa att torka frukt och ha som godis, både ute och hemma. Kiwi, annanas och söta päron är favoriter. Min treåriga dotter älskar hemtorkade äppelringar och föredrar dem framför mycket köpt godis.
Satsa på morötter och potatis. Vikten minskar till omkring 10 % av den ursprungliga. 3 kg potatis i ryggsäcken väger alltså bara 300 g. Det lever man ganska gott på en vecka. Kombinerat med torkad marinerad lövbiff enligt recept i Forsells bok blir det kanongod sjömansbiff.
Kalle
Jag byggde en egen tork av en pappkartong och en kupévärmare. Jag spikade ollor med små ben (7 cm höga) som jag klädde med ett myggnät i ganska kraftig plast. Ollorna kan jag sedan stapla på varandra i lådan eftersom de har de nämnda benen. I botten på lådan skar jag ut en lucka som jag ställer kupévärmaren en bit ifrån och sedan är det bara att köra på. Kolla gärna med en termometer att temperaturen håller sig mellan 35 och 45 grader. Flytta kupévärmaren längre ifrån eller närmare lådan för att reglera temperaturen.
För ett år sedan fick jag en köpt tork. Den är liten och behändig, rund, ca 35 cm i diameter och 50 cm hög med åtta ollor. Det fiffiga med den är att jag kan ha den stående i köket och torka lite saker då och då när andan faller på.
Testa att torka frukt och ha som godis, både ute och hemma. Kiwi, annanas och söta päron är favoriter. Min treåriga dotter älskar hemtorkade äppelringar och föredrar dem framför mycket köpt godis.
Satsa på morötter och potatis. Vikten minskar till omkring 10 % av den ursprungliga. 3 kg potatis i ryggsäcken väger alltså bara 300 g. Det lever man ganska gott på en vecka. Kombinerat med torkad marinerad lövbiff enligt recept i Forsells bok blir det kanongod sjömansbiff.
Kalle
Re: inspirerand
Det beror på hur den förvaras och vad det är för fettinnehåll.
Förvaras den lufttätt i frysen håller den nästan obegränsat (min gissning är 10-15 år!). Torkar man i förväg bör man alltså packetera det i papper (för att ta hand om eventuell fukt vid upptiningen) i plastpåsar som man suger ur luften ur och sen frysa det.
Utanför frysen så håller mat utan fett sig i flera års tid (om den förvaras lufttätt, t.ex. i glasburk med tätt lock).
Är maten fet så kommer fettet så småningom att härskna. Hur lång tid det tar beror väl på temperaturen och syretillförseln. (Hittar ingen siffra i nån av böckerna jag har).
Ref. Forssell, Laga mat i fjällen och Puhony, Hälsoriktig konservering.
Mikro; sa:det här låter som en kul grej att prova på i tentatider : ) Hur länge håller sig maten när man torkat den?
Det beror på hur den förvaras och vad det är för fettinnehåll.
Förvaras den lufttätt i frysen håller den nästan obegränsat (min gissning är 10-15 år!). Torkar man i förväg bör man alltså packetera det i papper (för att ta hand om eventuell fukt vid upptiningen) i plastpåsar som man suger ur luften ur och sen frysa det.
Utanför frysen så håller mat utan fett sig i flera års tid (om den förvaras lufttätt, t.ex. i glasburk med tätt lock).
Är maten fet så kommer fettet så småningom att härskna. Hur lång tid det tar beror väl på temperaturen och syretillförseln. (Hittar ingen siffra i nån av böckerna jag har).
Ref. Forssell, Laga mat i fjällen och Puhony, Hälsoriktig konservering.
Lagring av torkad mat?
Jag har torkat lite köttfärssås, majs och nu senast tärningar av kycklingfilé som jag har stekt på spisen och torkat i ugnen. Jag hade tänkt ha med mig detta på den årliga fjällvandringen i augusti. Jag hoppas alltså att det ska hålla tills dess.
Just nu ligger maten i lufttäta plastburkar omslutna av en plastpåse i en skåp. Jag ville inte lägga de i frysen av den anledningen att frysning förstör cellväggarna och tydligen ska göra det lättare för bakterier att sprida sig, men jag kan ha helt fel där.
Köttfärssåsen torkade jag i flera dagar innan fettet äntligen slutade att sugas ut. Kycklingfilén står i ugnen nu och verkar gå mycket snabbare, men så stekte jag utan margarin också.
Kommentarer? Bör jag flytta över maten till frysen?
Jag har torkat lite köttfärssås, majs och nu senast tärningar av kycklingfilé som jag har stekt på spisen och torkat i ugnen. Jag hade tänkt ha med mig detta på den årliga fjällvandringen i augusti. Jag hoppas alltså att det ska hålla tills dess.
Just nu ligger maten i lufttäta plastburkar omslutna av en plastpåse i en skåp. Jag ville inte lägga de i frysen av den anledningen att frysning förstör cellväggarna och tydligen ska göra det lättare för bakterier att sprida sig, men jag kan ha helt fel där.
Köttfärssåsen torkade jag i flera dagar innan fettet äntligen slutade att sugas ut. Kycklingfilén står i ugnen nu och verkar gå mycket snabbare, men så stekte jag utan margarin också.
Kommentarer? Bör jag flytta över maten till frysen?
Re: Grönsaker
Jag har inte torkat så mycket, jag har mest läst på i olika böcker än så länge (har torkat en del för några år sen, men inte på senare år). Förvällningen är mest viktig för att förstöra de enzym som bryter ner C-vitaminet (i alla fall enligt Puhony). En del saker bör ju dock förkokas (t.ex. ärtsoppa, bönor etc).
KLAGER; sa:Förväller ni potatis, morötter och andra grönsaker? Hur länge, nästan färdigkokta ?
Jag har inte torkat så mycket, jag har mest läst på i olika böcker än så länge (har torkat en del för några år sen, men inte på senare år). Förvällningen är mest viktig för att förstöra de enzym som bryter ner C-vitaminet (i alla fall enligt Puhony). En del saker bör ju dock förkokas (t.ex. ärtsoppa, bönor etc).
Förväller
Jag förväller potatis, morötter, rotselleri och kålrot innan jag torkar det. Eftersom allt är skuret i ganska tunna skivor går det snabbt, omkring 4 minuter skulle jag tro. Jag brukar ta upp och smaka på en skiva och om den känns hyfsat färdigkokt, men utan att falla sönder så är den klar. Potatisskivorna ramlar sönder lite ibland när jag sprider ut dem i torken, men det spelar ingen roll när de torkat. Bara det inte blir mos av dem fungerar det bra. Jag tror inte förvällningstiden är så avgörande. Håller man sig mellan 2 och 5 minuter så blir det säkert bra.
Kalle
Jag förväller potatis, morötter, rotselleri och kålrot innan jag torkar det. Eftersom allt är skuret i ganska tunna skivor går det snabbt, omkring 4 minuter skulle jag tro. Jag brukar ta upp och smaka på en skiva och om den känns hyfsat färdigkokt, men utan att falla sönder så är den klar. Potatisskivorna ramlar sönder lite ibland när jag sprider ut dem i torken, men det spelar ingen roll när de torkat. Bara det inte blir mos av dem fungerar det bra. Jag tror inte förvällningstiden är så avgörande. Håller man sig mellan 2 och 5 minuter så blir det säkert bra.
Kalle
Bygga en tork
HEj
Sitter och funderar på om man inte kunde bygga en tork utav ett ramverk i trä med nät försedda lådor. Måla hela bygget svart och placera i ett fönster. Undertill har man monteratin en vanlig fläkt som blåser igenom luften så att det blir cirkulation under hela torkprocessen.
Mikael
HEj
Sitter och funderar på om man inte kunde bygga en tork utav ett ramverk i trä med nät försedda lådor. Måla hela bygget svart och placera i ett fönster. Undertill har man monteratin en vanlig fläkt som blåser igenom luften så att det blir cirkulation under hela torkprocessen.
Mikael
Liknande trådar
- Svar
- 63
- Visningar
- 8 M
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg